ροή ειδήσεων

Λιγότερες οι αφίξεις και λιγότερα τα έσοδα

Από 4% έως 5% υπολογίζεται φέτος η μείωση της τουριστικής κίνησης, ενώ τα έσοδα αναμένεται να εμφανίσουν πτώση της τάξης...
του 10% με 12%. Πτώση κατά 25% των επισκέψεων Γερμανών τουριστών

Ανοδικά κινούνται οι αφίξεις μόνο από τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Ομως η αύξηση που παρατηρείται από τις χώρες αυτές, δεν μπορεί να καλύψει τις αφίξεις που «χάσαμε» από τις παραδοσιακές αγορές

Η οικονομική κρίση έχει φέρει θαλασσοταραχή στον τουρισμό. Δύσκολη θεωρούν τη χρονιά όλοι οι εμπλεκόμενοι και καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες, ώστε το σκάφος να περάσει τον κάβο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου είναι οι λιγότερες αφίξεις και τα ακόμα λιγότερα έσοδα. Τη μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζουν οι αφίξεις από τη Γερμανία.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όμως ακόμα και στους προορισμούς πρώτης γραμμής, υπάρχουν άδεια δωμάτια. Οι πληρότητες πουθενά δεν φτάνουν το 100% ακόμα και για τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσο, οι αφίξεις στο σύνολο του έτους θα είναι μειωμένες κατά 4% με 5%. Ωστόσο, όπως λέει, μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στα τουριστικά έσοδα, τα οποία υπολογίζεται ότι θα εμφανίσουν μείωση της τάξης του 10% με 12%.



Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τις σημαντικότερες αγορές, η κίνηση από τη Γερμανία εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 25%, ενώ μεγάλη είναι και η μείωση των αφίξεων από την Αυστρία, τη Γαλλία -οι Γάλλοι φέτος προτίμησαν να επισκεφθούν την Τυνησία- και από την Ιταλία, καθώς οι Ιταλοί έκοψαν τα ταξίδια στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Αντίθετα ανοδικά κινούνται οι αφίξεις από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια και το Ισραήλ. Ομως η αύξηση που παρατηρείται από τις χώρες αυτές, δεν μπορεί να καλύψει τις αφίξεις που «χάσαμε» από τις παραδοσιακές αγορές.



Την ίδια ώρα σε χαμηλό σημείο βρίσκεται ο εσωτερικός τουρισμός. Οι Ελληνες έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται στους νησιωτικούς προορισμούς, καθώς λόγω των αυξημένων τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχει μειωθεί ο αριθμός εκείνων που προτιμούν τα νησιά για διακοπές.

«Ανάσα» στον εσωτερικό τουρισμό θα δώσει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, καθώς 82.000 δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν -από τώρα και μέχρι τον Μάιο του 2013-τον Αύγουστο σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας.

Στοιχεία
Οπως σημειώνει ο κ. Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (ταξιδιωτικά γραφεία) οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών μέχρι το τέλος Ιουλίου ήταν κάτω 4% σε σχέση με το 7μηνο πέρυσι, ενώ οι κυριότεροι ανταγωνιστές μας κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα η Κύπρος μέχρι τον Ιούνιο του 2012 είχε άνοδο στις αφίξεις της 10%, η Ισπανία 5% και η Τουρκία 2,8%.

Σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει και μάλιστα άμεσα. Ενα μέτρο που θεωρούν ότι πρέπει να υιοθετηθεί το ταχύτερο είναι η μείωση του ΦΠΑ, τόσο στην εστίαση όσο και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Θεωρούν επιβεβλημένο να μειωθεί ο ΦΠΑ στον ναύλο για τα ΙΧ που είναι σήμερα στο 23% (στο 13% για τα εισιτήρια των επιβατών). Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αφού αντιστοιχεί στο 1/4 της τιμής του εισιτηρίου οχήματος, και ο αντίκτυπος εμφανής, καθώς φέτος έχουν μειωθεί σημαντικά οι εσωτερικές μετακινήσεις με πλοία.


ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΚΩΣ
Γέμισαν χάρη στις προσφορές και στην απόβαση των Ρώσων


Με εκπτώσεις και προσφορές οι ξενοδόχοι της Ρόδου κατάφεραν έστω και με κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» να γεμίσουν, όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η φετινή τουριστική κίνηση θα σημειώσει μείωση της τάξεως του 8%-10% σε σχέση με το 2011 που ήταν «χρυσή» χρονιά για τον τουρισμό της Ρόδου καθώς οι αφίξεις τουριστών έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

«Το κλίμα σαφώς και έχει βελτιωθεί για το νησί μας μετά τον σχηματισμό της πολυκομματικής κυβέρνησης. Η ροή των κρατήσεων τουριστών προς τη Ρόδο έχει αυξηθεί και η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα είναι καλή αλλά δεν θα μπορέσει να καλύψει τα κενά του Απριλίου και του Μαΐου. Η απώλεια των εσόδων που θα έχουν φέτος στο τέλος της σεζόν οι ξενοδοχειακές μονάδες μας ανησυχεί καθώς αναγκαστήκαμε και ρίξαμε τις τιμές για να προσελκύσουμε τουρίστες στη Ρόδο», σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αρης Σουλούνιας. «Βουτιά» της τάξεως του 23% σημείωσε ο θαλάσσιος τουρισμός της Ρόδου φέτος τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελέγχου Διαβατηρίων Λιμένος Ρόδου, τον Ιούλιο κατέπλευσαν στο νησί 77 κρουαζιερόπλοια στα οποία επέβαιναν 66.316 επιβάτες.

Αντίθετα η τουριστική κίνηση στην Κω μάλλον θα κλείσει θετικά γύρω στο 2% εν συγκρίσει με το 2011 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στο νησί σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 32% σε σχέση με πέρυσι.

Πέτρος Καλιβούρης


ΚΥΚΛΑΔΕΣ- ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Ισχυρό πλήγμα

Ισχυρό είναι το «πλήγμα» που δέχθηκαν οι Κυκλάδες από την πτώση του εσωτερικού τουρισμού. Για παράδειγμα στη Νάξο, που πέρυσι δεν έπεφτε καρφίτσα, φέτος η σεζόν θα διαρκέσει λιγότερο από 1 μήνα, και χωρίς το νησί να πετύχει πληρότητες 100%, όπως λέει ο κ. Λευτέρης Στρατούρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου. Μύκονος, Σύρος, Ανδρος, Πάρος, «γεμίζουν» από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι την Κυριακή. Οι πληρότητες δεν περιορίζονται στο 80%, ενώ οι τιμές στα καταλύματα είναι μειωμένες έως και 30% σε σχέση με πέρυσι.

Ιδια είναι η εικόνα και στα Ιόνια νησιά. Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθος, «βλέπουν» τις πληρότητες στο 85% για τον Αύγουστο, ενώ οι εκπτώσεις στις τιμές κυμαίνονται από 20% έως 35% σε σχέση με πέρυσι.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

ΚΡΗΤΗ
Τονωτική «ένεση» από την ευρωπαϊκή κρουαζιέρα

Σημαντικές είναι οι απώλειες και για την τουριστική κίνηση στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο ΕΘΝΟΣ σημειώνει «Λόγω της πολιτικής ρευστότητας και δύο εκλογικών διαδικασιών, ξεκινήσαμε με μία μείωση της τάξεως του 25%, η οποία τώρα με την ομαλοποίηση της κατάστασης έχει περιοριστεί στο 15%.

Εχουμε μπει στον Αύγουστο και στην Κρήτη υπάρχουν πολλά ελεύθερα κρεβάτια, ακόμα και σε περιοχές όπως η Ελούντα, κάτι που στο παρελθόν θα ήταν αδιανόητο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, Μανόλη Γιαννούλη. «Πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό θα καταφέρουμε να περισώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του τουριστικού ρεύματος. Αν συνεχίσουμε -με πολιτική σταθερότητα- και δουλέψουμε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, πιστεύουμε ότι θα κλείσουμε με μια μικρή απόκλιση σε σχέση με το 2011».

Θετικά όμως είναι τα μηνύματα και στον τομέα της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας με τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες να δίνουν τονωτική ανάσα στην αγορά. Οπως λέει ο κ. Γιάννης Μπρας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, «η ψυχολογία του επισκέπτη έχει αντιστραφεί μετά τις εκλογές. Και πολιτισμό έχουμε και κουλτούρα έχουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρές διοικήσεις με στρατηγική».

Οπως είναι γνωστό, το λιμάνι του Ηρακλείου έχει καταστεί πόλος έλξης για την ευρωπαϊκή κρουαζιέρα και χρησιμοποιείται ως σταθμός επιβίβασης.

Είναι σημαντικό ότι κρουαζιερόπλοια των μεγαλύτερων εταιρειών θα συνεχίσουν να επισκέπτονται το λιμάνι του Ηρακλείου και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ε. ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΠΤΩΣΗ 15%
Εδωσαν… ανάσα Σέρβοι, Τούρκοι, Ρώσοι και Ουκρανοί

Με πτώση τουλάχιστον 15%, σε σχέση με πέρσι, θα κλείσει η τουριστική σεζόν για τη Χαλκιδική, στην οποία έδωσαν… ανάσα οι Σέρβοι και -για πρώτη φορά- οι Τούρκοι, από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Στα ξενοδοχεία αυτές τις μέρες η πληρότητα κυμαίνεται στο 80-85%, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια στο 90%, ο τζίρος ωστόσο για τους επαγγελματίες του τουρισμού θα είναι πεσμένος έως και 20%, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα κάμπινγκ της Χαλκιδικής, όπου οι τιμές έχουν πέσει έως και 40% σε όλες τις κατηγορίες των υπηρεσιών και έτσι επιλέχθηκαν από τους Ελληνες για τις διακοπές τους.

Επιπλέον, το μέτρο των ειδικών τιμολογίων για τους Ελληνες που υιοθέτησε η Ενωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής δεν απέδωσε, ενώ όσοι πήγαν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια έκαναν… παζάρια για να μειώσουν όσο μπορούσαν τις τιμές.

«Η πτώση του εγχώριου τουρισμού είναι μεγάλη και φτάνει στο 70%, λόγω της κρίσης. Ενα άλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι πως οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν από 7-10 μέρες τα προηγούμενα χρόνια σε 2-3 βράδια», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσσιος.

Ο οδικός τουρισμός «έσωσε» τη Χαλκιδική, καθώς οι αφίξεις των Σέρβων αυξήθηκαν κατά 10% συγκριτικά με πέρσι, μικρή πτώση σημείωσαν αυτές των Ρουμάνων και στα ίδια επίπεδα έμειναν οι Βούλγαροι και οι τουρίστες από την ΠΓΔΜ. Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, αύξηση 15% σημείωσαν αυτές των Ρώσων και των Ουκρανών, ενώ μεγάλο ζητούμενο παραμένει το πότε θα επιστρέψουν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί που για άλλη μία χρονιά εγκατέλειψαν την περιοχή.

Μεγάλο πλήγμα αποτέλεσε το κόψιμο των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, τα οποία απέφεραν περίπου 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο στη Χαλκιδική.

Οικονομικές διακοπές, εναλλακτικού τύπου προσφέρουν τα συνολικά 40 κάμπινγκ που λειτουργούν στην Κασσάνδρα και στη Σιθωνία, ωστόσο και για τις επιχειρήσεις αυτές η φετινή χρονιά δείχνει να είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων και αναμένεται να κλείσει με πτώση 30%.

ΠΙΕΡΙΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ
Δεν απέδωσαν οι προσφορές

Βαρύ πλήγμα από τον εσωτερικό τουρισμό δέχτηκε η Πιερία, την οποία προτίμησαν οικογένειες από τις χώρες της Βαλκανικής και τη Ρωσία. Οι προσφορές της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού για τους Ελληνες τουρίστες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, και είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ακόμη και για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστο, όπου παραδοσιακά η πληρότητα άγγιζε το 100%.

Τα δωμάτια σε όλη την παράκτια ζώνη της Πρέβεζας και της Πάργας γεμίζουν μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, Πολύκαρπος Χαλκίδης, κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 40% με 50%, παρότι οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες ενώ τα καταλύματα που δούλευαν με δελτία κοινωνικού τουρισμού παραμένουν ακόμη και τώρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, σχεδόν άδεια.

Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ezy.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *