ροή ειδήσεων

Τα τζαμιά ανακαινίζονται, οι Ελληνικοί ναοί καταρρέουν

Η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια είχε αναδείξει πριν ένα μήνα το θέμα της σπατάλης δημοσίου χρήματος για συντήρηση τζαμιού στη Ρόδο (1.000.000 ευρώ)... Τότε είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού κι Αθλητισμού. Η απάντηση που ήρθε 15 μέρες μετά ήταν… “περί ανέμων και υδάτων” και απέδειξε την προτεραιότητα που δίνει το αρμόδιο Υπουργείο σε “μνημεία” μουσουλμάνων, αφήνοντας τους αρχαιοελληνικούς ναούς να καταρρέουν. Η Χρυσή Αυγή επανέρχεται στο μείζον ζήτημα με νέα ερώτηση και σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει τα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού στο έρμαιο των ξεπουλημένων τροϊκανών.

Προς Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Συντήρηση τζαμιού στη Ρόδο»

Με αφορμή την υπαρ. 228/18/7/2012 ερώτησή μας σχετικά με τη δαπάνη για τη συντήρηση του τεμένους Ρετζέπ πασά που βρίσκεται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, λάβαμε τη με αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α./ΓΡ.Αν.ΥΠ./Κ.Ε./7 απάντηση της 3/8/2012, η οποία ελάχιστα διαφωτιστική είναι για τα τεθέντα από εμάς ζητήματα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το μακροσκελές κείμενό της, «Το Ελληνικό Κράτος… επιφυλάσσει ισότιμη μεταχείριση σε όλα τα μνημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας…», χωρίς προφανώς να δίνεται οποιαδήποτε προτεραιότητα στα αρχαία ελληνικά μνημεία , η κατάσταση των οποίων σε πολλές περιπτώσεις, είναι άκρως απογοητευτική. Μάλιστα, είναι απορίας άξιο το πώς αυτή η προσπάθεια ανάδειξης των μνημείων της πατρίδας μας, συνδέεται με το θέμα των «…καλών σχέσεων με τη γείτονα χώρα…», καθιστώντας το Υπουργείο αναρμοδίως ως οιονεί φορέα άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Ενδεικτικό παράδειγμα, αν και όχι αποκλειστικό, αυτής της άθλιας κατάστασης, ήταν η αναφορά μας στο Ναό του Απόλλωνα, που αν και «…αποτελεί θέμα άμεσης προτεραιότητας για το Υπουργείο…», καμία ειδικότερη απάντηση δεν παρέχεται, ως όφειλε, σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασής του και τους πόρους που συγκεκριμένα θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Εξάλλου, από τον συνημμένο πίνακα έργων που περιλαμβάνονται στο Γ’ ΚΠΣ και που μας κοινοποιήθηκε, προκύπτει σαφώς μια ιεράρχηση των αποκαταστατικών ενεργειών, η οποία δεν τηρεί καμία απολύτως προτεραιότητα στα σημαντικά, αφού για παράδειγμα απουσιάζει από τη χρηματοδότηση ο ναός του Απόλλωνα, του οποίου οι κίονες συγκρατούνται με σύρμα, την ίδια στιγμή που έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί η «αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού «αποθήκη τ’ αλατιού» στην Κω» με 400.000 ευρώ, καθώς και την «Έκθεση ιστορικής συλλογής Καστελλορίζου στο Οθωμανικό τέμενος με 528.000 ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποια κριτήρια προτεραιότητας εντάσσονται στα προγράμματα αποκατάστασης τα μνημεία; Πώς συνδέεται η αποκατάσταση μουσουλμανικών τεμενών στην Ελλάδα με την «καλή γειτονία», τη στιγμή που πλήθος ελληνικών εκκλησιών στη γείτονα (ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας) παραμένουν στάβλοι και αποθηκευτικοί χώροι; Ισχύει ή όχι για το Υπουργείο η διεθνής αρχή της αμοιβαιότητας;

2) Πότε συγκεκριμένα πρόκειται να αποκατασταθεί ο ναός του Απόλλωνα στη Ρόδο, σε ποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει ενταχθεί, πόσο θα κοστίσει η αποκατάσταση και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες;

Αθήνα 30/08/2012

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Ελένη Ζαρούλια
Β΄ Αθηνών
Λαϊκός Σύνδεσμός – Χρυσή Αυγή

http://xarodou.wordpress.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *