ροή ειδήσεων

Ρόδος: Δράσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Πλέγμα δράσεων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου προτείνει ο σύλλογος διευθυντών Ρόδου, φιλοδοξώντας να καταστεί η Ελλάδα... και οι προορισμοί της πόλος έλξης των τουριστών καθ´ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγγος, επισήμανε, ότι η Ένωση έχει ήδη προτείνει πλαίσιο δράσης στη νέα υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και την αναμένουν στο νησί για συνεργασία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η πρόταση των "ειδικών" του τουρισμού, όπως είναι οι διευθυντές στα ξενοδοχεία, για υλοποίηση Cluster (συνεργατικοί σχηµατισµοί) όχι μόνο σε επίπεδο προμηθειών, όσο και σε επίπεδο μάρκετινγκ, δείχνοντας έτσι τον δρόμο για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

«Να διατηρήσουμε το προϊόν "Ήλιος και Θάλασσα" αναβαθμίζοντας συνέχεια την ποιότητα και βελτιώνοντας τη σχέση τιμή/ ποιότητας σ' όλους τους τομείς και κατηγορίες» επισημαίνει ο κ. Ματσίγγος. Παράλληλα, προσθέτει ότι θα πρέπει να γίνει προβολή όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα ανά περιοχή.

Περιπατητικός τουρισμός, μαθητικός εκπαιδευτικός τουρισμός (συνεργαζόμενοι με σχολεία και πανεπιστήμια εξωτερικού), θρησκευτικός τουρισμός κυρίως για τη ρωσική αγορά, θαλάσσια σπορ, όπως Wind surfing, καταδύσεις, γαστρονομικός τουρισμός, αγροτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, ταξίδια νεόνυμφων, τέλεση γάμων, κρουαζιέρα και φυσικά ο συνεδριακός τουρισμός, είναι προϊόντα που θα δώσουν την προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες του χώρου, οι εν λόγω μορφές τουρισμού θα πρέπει να προβληθούν σωστά και ταυτόχρονα να αναζητηθούν στρατηγικές συμμαχίες με αεροπορικές εταιρίες για να φέρουν όλο και περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα. Μάλιστα εάν αυτές οι προτάσεις πλαισιωθούν με μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση "σπατόσημου" από Νοέμβριο έως Απρίλιο με σταδιακή μείωσή του για όλο τον χρόνο, τότε δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για προορισμούς όπως Ρόδο- Κρήτη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι προτάσεις των ξενοδόχων της Ρόδου. Ειδικότερα, για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου του νησιού προτείνουν μεταξύ άλλων να στηθεί ένα δίκτυο ξενοδοχείων και εστιατορίων που θα δεσμευθεί, για τη δωδεκάμηνη λειτουργία του, αλλά και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία, των ελάχιστων απαιτούμενων αρχαιολογικών χώρων.

Μνεία ωστόσο, θα πρέπει να γίνει για τη δράση και τη λειτουργία του οργανισμού προώθησης του τουρισμού της Ρόδου (προτούρ), που αποτελεί πρότυπο και για τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Απαντώντας τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή τη δράση του, ο κ. Ματσίγκος εξήγησε: «Σήμερα αποφασίζουμε, αύριο υλοποιούμε με πνεύμα συνεννόησης και ευελιξίας όλων των μελών που συμμετέχουν στον φορέα προώθησης».

Η Ρόδος διαθέτει ένα από τα καλύτερα ξενοδοχειακά δυναμικά της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Ματσίγγος, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των ξενοδόχων έχουν προχωρήσει σε μεγάλου βεληνεκούς επενδύσεις, αν και εις βάρος των ταμειακών ροών τους. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούνται προβλήματα βιωσιμότητας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ματσίγγος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αναφερόμενος στις υποδομές του νησιού, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων- υποδομών & πληροφορικής Μανόλης Σαββής, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, επισήμανε ότι η Ρόδος, ως "ναυαρχίδα" του τουρισμού, διαθέτει πολύ καλές υποδομές, όπως σύγχρονο αεροδρόμιο, εξαιρετικό λιμάνι, στο οποίο δένουν τόσο επιβατικά όσο και κρουαζιερόπλοια, αλλά και οδικό δίκτυο συνεχώς βελτιούμενο. Ο κ. Σαββής υπογράμμισε ότι η Ρόδος είναι πλέον λιμάνι εκκίνησης για κρουαζιερόπλοια (Home Port), εξέλιξη ιδιαίτερη σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς τουριστικοί φορείς και πολιτική ηγεσία "ποντάρουν" πολλά σε αυτήν τη μορφή τουρισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η αποπεράτωση της νέας μαρίνας στο νησί, χωρητικότητας 800 σκαφών και όπως είπε ο κ. Σαββής, η λειτουργία της αναμένεται άμεσα. Ήδη, όπως είπε, υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίησή της από ιδιώτες, όπως άλλωστε θα συμβεί και με την παλαιά, που "φιλοξενεί" τουλάχιστον 100 σκάφη.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης στο νησί των ιπποτών, ο κ. Ματσίγγος υπογράμμισε ότι η χρονιά θα κλείσει για τη Ρόδο με πτώση στις αφίξεις περίπου στο 5%, επίδοση που είναι κάθε άλλο παρά απογοητευτική για τη Ρόδο, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Ματσίγγος, πέρυσι η Ρόδος κινήθηκε με άνοδο 21% στις αφίξεις και παρά τη φετινή απώλεια του 5% υπάρχει ένα θετικό πρόσημο 16% στη "φαρέτρα" του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Οι απώλειες που καταγράφει φέτος η Ρόδος οφείλονται στη μείωση των θέσεων που προσέφεραν οι διεθνείς Τour Οperator's, απόρροια της ακυβερνησίας και της αρνητικής εικόνας που εξέπεμψε η Ελλάδα στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Σε ό,τι αφορά στη διάρθρωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στη Ρόδο, πρώτη αγορά είναι η Αγγλία, δεύτερη η Γερμανία και τρίτη η ρωσική, με τους Ρώσους επισκέπτες να ξεπερνούν φέτος τις 160.000 και να σημειώνουν άνοδο 30% σε σχέση με πέρυσι.

Το νησί της Ρόδου βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο μεγάλων θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου, ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και τις ακτές της Μέσης Ανατολής, όπως είναι η Κύπρος και η Αίγυπτος. Ως σημείο συνάντησης τριών πολιτισμών, η Ρόδος έχει γνωρίσει στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της πολλούς λαούς, που την κατοίκησαν και άφησαν στο νησί, το αποτύπωμά τους σε όλες τις πλευρές του πολιτισμού της: στην τέχνη, τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική. Η στρατηγική του θέση απέφερε στο νησί μεγάλο πλούτο και κατέστησε την πόλη της Ρόδου μια από τις εξέχουσες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας.

Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου. Η πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο βόρειο άκρο του και αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού, έχοντας στο κέντρο της τη Μεσαιωνική Πόλη. Το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη αναγνωρίστηκε ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Μεσαιωνική Πόλη είναι μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών από διάφορες ιστορικές περιόδους, με δεσπόζουσες την περίοδο της παραμονής στο νησί του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, καθώς και αυτής των Οθωμανών. Σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης πόλης όπου αναπτύσσονται εμπορικές, τουριστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ περιλαμβάνει και κατοικήσιμες περιοχές.

express.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *