ροή ειδήσεων

Με ηλεκτρονική αίτηση η διαδικασία για την επιστροφή του φόρου πετρελαίου θέρμανσης

Μια ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα τους πληροφορεί αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους 330 ευρώ...
ανά χίλια λίτρα πετρελαίου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους. Μόλις ενημερωθούν από το υπουργείο Οικονομικών ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Όταν οι πολίτες καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο θέρμανσης, θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ. Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή με τα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα συν ΦΠΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, τον οποίο θα έχει αναγράψει στην αρχική αίτηση επιστροφής.

Η εν λόγω διαδικασία θα οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών. Δηλαδή, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέφεται ο φόρος, όταν σε μία πολυκατοικία είναι ένας ή δύο δικαιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν με το σύνολο του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει στην απάντησή του προς τον αιτούντατον αριθμό των λίτρων, για τα οποία δικαιούται επιστροφή φόρου. Η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικό κριτήρια. Ενδεικτικά, για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί. Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται να λάβουν επιδότηση. Επιπλέον και σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο, επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνεςμέσω των οποίων θα καθοριστούν τα λίτρα πετρελαίου για τα οποία θα δίνεται επιστροφή φόρου. Διαφορετική ανώτερη κατανάλωση θα θεσπιστεί για όσους ανήκουν στην Α΄ ζώνη (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα) και διαφορετική για εκείνους που ζουν στην Β’ ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Μακεδονίας, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ευρυτανία και Αρκαδία), τη Γ΄ ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Στερεάς Ελλάδας, Κορινθίας, Ηλείας) και τη Δ΄ζώνη (Αχαΐα, Λακωνία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Νησιωτική Ελλάδα).

eklogika.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *