ροή ειδήσεων

Παραλίες χωρίς μικρόβια χάρη στα σκυλιά

Στις παραλίες συναντά κανείς γλάρους που δυστυχώς τρώνε από σκουπίδια που αφήνουν πίσω συμπολίτες μας αλλά και τις κουτσουλιές! Αυτές μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια...
όπως τα Escherichia coli και Enterococcus που μολύνουν την παραλία και το νερό.

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να το καταπολεμήσουν: Αφήστε ελεύθερα τα σκυλιά στην παραλία, λένε.

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αποδείχθηκε ότι τα ελεύθερα σκυλιά διώχνουν τους γλάρους και έτσι το νερό παραμένει καθαρό.

Το πρόβλημα των γλάρων είναι χρόνιο και όσο πιο πολλά πτηνά υπάρχουν, τόσο πιο πολλά είναι τα μικρόβια. Φυσικά προστατεύουμε και αγαπάμε όλα τα ζώα και έτσι ψάχνουμε φυσικούς τρόπος απώθησης.

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η πρακτική του λαδώματος των φωλιών των γλάρων ώστε να μειωθεί η αναπαραγωγή τους δεν είχε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Μία ομάδα ερευνητών πήρε δείγματα από το νερό της θάλασσας στη Βόρεια Καρολίνα, τις πρώτες 11 μέρες του Αυγούστου του 2011. Μετά άφησαν σκυλιά ελεύθερα στην παραλία. Τα περισσότερα ήταν ειδικά εκπαιδευμένα Μπόρντερ Κόλλι που ξέρουν να χειρίζονται κοπάδια και έτσι έδιωχναν τα πουλιά, χωρίς να τα πειράζουν, από την ανατολή του ήλιου μέχρι τη δύση.

Οι χειριστές των σκύλων μάζευαν τυχόν ακαθαρσίες των σκύλων και μετά από 1 εβδομάδα οι ερευνητές ξαναπήραν δείγματα.

Μόλις 9 μέρες κράτησε η περιπολία των σκύλων και το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Όταν ανέλυσαν τα νέα δείγματα στο εργαστήριο, είδαν ότι οι συγκεντρώσεις των βακτηρίων και άλλων, όπως η σαλμονέλα είχαν μειωθεί πάρα πολύ και σχεδόν δεν εντοπίζονταν. Σε αντίθεση, με τα προηγούμενα δείγματα όπου υπήρχαν ακόμα και μικρόβια που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.

Ουσιαστικά, η μείωση ήταν 29% και 38% για τα Escherichia Coli και Enterococcus αντίστοιχα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology.

Οι σκύλοι λοιπόν, που από άγνοια και φόβο κάποιοι κατηγορούν ότι μπορεί να μολύνουν την παραλία ή ότι «ενοχλούν», είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος να απωθηθούν τα πουλιά που κουβαλούν μικρόβια. Άλλο ένα λοιπόν επιχείρημα, υπέρ της παρουσίας σκύλων στην παραλία, για όσους τα φοβούνται και ενοχλούνται.
adespoto.gr

Σχόλια

  1. PHOTO ART Γ/Φ8/9/12 22:01

    Οι Έλληνες και ειδικά οι Ροδίτες έχουν αντίθετη άποψη. Θεωρούν τα εμβολιασμένα κατοικίδια βρωμιά για τις παραλιες μας και επικίνδυνα. Πάντως να ξέρουν ότι οποιος μου το πει αυτό κατάμουτρα να ξέρει ότι εγώ είμαι ποιο επικίνδυνος από τα σκυλιά και μπορεί να του δακασω κανένα λαρύγγι. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι περισσότεροι Ροδίτες είναι ποιο μολυσματικοί για τις παραλίες μας σε σχέση με ένα ζώο. Εγώ μια φορα αποφεύγω τις παραλιες με πολυκοσμία για τον λόγο ότι υπάρχουν παρα πολλοί κίνδυνοι μολύνσεων και από επικίνδυνες αρρώστιες μεταδιδόμενες από άνθρωπο σε άνθρωπο. Λιγότερα έως μηδαμινά μπορώ να πάθω από τα κατούρα ενός σκύλου παρα ενός ανθρώπου που δεν ξέρω τι αρρώστιες μπορεί να κουβαλάει μέχρι και AIDS. Πάντως να μην φοβάστε τα κατοικίδια γιατί είναι τα μονα που δεν πρόκειται να πάθετε κάτι από αυτά, γιατί ούτε σκουπίδια πετάνε, ούτε σπασμένα μπουκάλια, ούτε αποτσίγαρα στην άμμο, ούτε σύριγγες πεταμένες, γενικά τίποτα από όσα κακά κάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι στο περιβάλλον!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/9/12 22:22

      AKOY ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΓΑΠΑΩ ΠΟΛΥ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ .ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΚΥΛΙΣΙΕΣ ΑΚΑΘΑΡΣΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΖΩΟ.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/9/12 22:25

    Σύμφωνα με τον κανονισμό για τισ γαλάζιες σημαίες απαγορέυονται τα σκυλιά στις παραλίες, οχι μόνο τισ Ρόδου αλλά σε όλη την Ευρώπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/9/12 22:44

      Απαγορευονται τα σκυλια να μπαινουν στην θάλασσα όταν είναι οργανωμένη η παραλία όχι να βρίσκονται στον χώρο της παραλίας. Εννοείται οτι έκαστος ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος να μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου του όπως και κάθε πολίτης τα σκουπίδια του, αυτονόητα πράγματα που στην Ελλάδα πρέπει να θεσμοποιούνται με ποινές για να γίνουν αποδεκτά, βίτσιο?τι να πω.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/9/12 23:42

      Έχεις δεί κανέναν στη Ρόδο να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/9/12 01:16

      Επειδή προσωπικά βαρέθηκα να ακούω ασυναρτησίες κάποιων, θέλω έναν να μου υποδείξει μια οργανωμένη παραλια στην Ρόδο μαζί και τα σημαιάκια σας. Και όταν δεν ξέρετε τον ορο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ καλύτερα να βγάλετε το σκασμό γιατί θα σας χαι....ρετίσω.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *