ροή ειδήσεων

Υπεράκτια αιολικά: Νέα υλικά και σχεδιασμός για αυξημένη απόδοση

Ένας μηχανικός του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ καλεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αιολικής ενέργειας...
να επανεξετάσουν το σχεδιασμό των υπεράκτιων ανεμογεννητριών με στόχο να αυξήσουν την απόδοσή τους και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος κατασκευής και εγκατάστασής τους στη θάλασσα.

Ο Τζιμ Πλατς του Ινστιτούτου Κατασκευών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ πιστεύει πως οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, και συγκεκριμένα στα υπεράκτια πάρκα, θα είχαν πολύ υψηλότερη απόδοση εάν χρησιμοποιούνταν δομές στηριζόμενες σε ανθεκτικούς ιστούς αντί για τους βαρείς, κάθετους συμβατικούς πύργους που στηρίζουν τις έλικες.

Ο Πλατς επισημαίνει ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει σε πιο καινοτόμες μεθόδους για την κατασκευή και εγκατάσταση των πύργων και των υποστηρικτικών τους υποδομών.

Η αποδοτικότητα μιας ανεμογεννήτριας καθορίζεται από τον λόγο εκμετάλλευσης του ανέμου (harvesting ratio), ο οποίος προκύπτει από τη σύγκριση της ενέργειας που απαιτήθηκε για την κατασκευή της με την ποσότητα της ενέργειας που παράγει.

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούνται από τρία βασικά στοιχεία: τις έλικες, τον μηχανισμό μετάδοσης κίνησης και τη γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό και τον πύργο που στηρίζει όλα τα κινητά μέρη. Τέλος, είναι τα θεμέλια που στηρίζουν τον πύργο στη θέση του. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από χάλυβα και τα θεμέλια από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Σε μια χερσαία ανεμογεννήτρια τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνονται για την κατασκευή της αφορούν στα κινητά μέρη και το ένα τρίτο στην υποδομή του πύργου, με το λόγο εκμετάλλευσης του ανέμου να ανέρχεται σε 40 προς 1.

Ωστόσο, οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες απαιτούν βαρύτερους πύργους και μεγαλύτερα θεμέλια με το λόγο εκμετάλλευσης του ανέμου να μειώνεται σε 15 προς 1.

Δεδομένου ότι ο χάλυβας ως υλικό υπόκειται σε διάβρωση και κόπωση, ο Πλατς επισημαίνει την ανάγκη για χρήση ελαφρύτερων, ανθεκτικότερων και αντιοξειδωτικών υλικών.

Προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι οι στηριζόμενοι σε “ιστούς” χάλυβα πύργοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολύ καλύτερη λύση από τους συμβατικούς.

Η χρήση χαλύβδινων καλωδίων για την στήριξή τους στον θαλάσσιο πυθμένα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρύτερες και ανθεκτικότερες κατασκευές και σε αύξηση του λόγου εκμετάλλευσης του ανέμου σε 25 προς 1.

Σε μια δεύτερη φάση, ο Πλατς προτείνει τη χρήση σύνθετων υλικών για την κατασκευή των θεμελίων αντί για τον ενεργοβόρο χάλυβα και το τσιμέντο με στόχο ο λόγος εκμετάλλευσης του ανέμου να αυξηθεί περαιτέρω σε 32 προς 1.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η φινλανδική εταιρεία Mervento με μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια που θα εγκατασταθεί στη Βαλτική Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες αναζητούν εναλλακτικά σχέδια για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. Σε αυτό το πλαίσιο ορισμένοι επιστρέφουν στις ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα-VAWTs.

tro-ma-ktiko.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/9/12 06:28

    kala ta leei o epistimonas alla epitrespte mou na diafonisw.. mia yperaktia anemogenitria paragei arketo reuma gia na trofodotisei 40+ spitia.. Osoa afora to kostos kataskeis tis paizei megalo rolo to pou kataskeuastike kai pioi einai oi tropoi sindesis ka8ws kai me poia ulika... H logiki oti den paragei se sinartisi me to kostos kataskeuis tis den einai kai polu or8o ka8os opws kai na to kanoume einai mia free energy device i opoia se va8os xronou 8a kanei tin diafora apo mia dieselomixani... Twra oso afora ependisi kai an to oti oi anemogenitries einai mia apodotiki lusi paragwgis.. se meri opws to nisi mas kai genikotera i dodekanisos.. isws einai kalitera na 8esoume se leitourgia autes pou idi exoume kai akoma kalitera na epektinoume to diktio twn iparxontwn sti stergia prin eksetasoume tin epektasi stin 8alassa..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/9/12 00:53

    Μπράβο φίλε μου, σπαταλάς φαιά ουσία για να γράψεις σεντόντι σε greeklish σε ένα πεταμένο blog. To προχωράς μάλιστα ακόμα παραπάνω και διαφωνείς με κάποια αόριστη πανεπιστημιακή ερευνα την οποία κάπιο τζιμάνι του site έκανε copy paste απο αγνώστου προελεύεσεως σελίδα.

    Καταναλώστε υπεύθυνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *