ροή ειδήσεων

Η κοιλάδα των Πεταλούδων μέσα από τη ματιά ενός «παλιού»

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιήσει η Αιθρία στην κοιλάδα των Πεταλούδων, με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου, προχωρά ολοταχώς. Και μεταξύ των πληροφοριών που συλλέχθησαν...
ξεχωρίζει η συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Βασίλης Παπανικολάου, κάτοικος Θολού, στους επιστήμονες της Αιθρίας.

Η σχέση του κ. Βασίλη με την κοιλάδα ξεκίνησε το 1922, όταν σε ηλικία 10 ετών, εργάστηκε στα τεχνικά έργα που υλοποίησαν οι Ιταλοί στο χώρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο κ. Βασίλης συμμετείχε σε πολλές τεχνικές εργασίες που αφορούσαν τη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού και διατήρησε μια στενή σχέση με την κοιλάδα και μετά την αποχώρηση των Ιταλών. Προσεκτικός παρατηρητής κατέγραψε γεγονότα και παρατηρήσεις, τα οποία συγκέντρωσε σε μια ανέκδοτη εργασία, την οποία διέθεσε στους επιστήμονες της Αιθρίας.

Παρά τα 90 του χρόνια, ο κ. Βασίλης ανασύρει με ευκολία αναμνήσεις δεκαετιών πριν, ενώ ο λόγος του εξακολουθεί να είναι γλαρυφός! Η συζήτηση αφορούσε κυρίως τη διαχείριση που έκαναν οι Ιταλοί στην κοιλάδα, οι οποίο φαίνεται ότι ήταν η πρώτοι που την έκαναν προσβάσιμη για το κοινό. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη, πριν τους Ιταλούς η κοιλάδα ήταν απροσπέλαστη λόγω της πυκνής βλάστησης. Μεταξύ των εργασιών που έκαναν ήταν η δημιουργία του μονοπατιού, το κτίσιμο ενός αλευρόμυλου (σήμερα έχουν απομείνει μόνο οι μυλόπετρες) και η ανέγερση κτιρίου που φιλοξενούσε τον προϊστάμενο του χώρου (το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Μουσείο).

Ο κ. Βασίλης μοιράστηκε με την Αιθρία και ιστορίες της κοιλάδας. Στο ερώτημα αν κινδύνεψε ποτέ η κοιλάδα, ο «παλιός» θυμήθηκε μια πυρκαγιά που την απείλησε το 1943. Όμως, η κοιλάδα σώθηκε, γιατί, όπως μας είπε, την προστάτευσε η Μεγαλόχαρη: την κρίσιμη στιγμή η φλόγα άλλαξε φορά. Θυμήθηκε επίσης έναν περιηγητή, ο οποίος του ανέφερε ότι, αν και είχε ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είχε δει πουθενά αλλού τέτοιο πολυειδές δάσος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βασίλης στη μελέτη που έκανε για την κοιλάδα κατέγραψε 12 είδη θάμνων και δέντρων. Φωτογραφίες και απόσπασμα από τη συνέντευξη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Αιθρίας (www.aithria.org) και στο facebook.

Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Βασίλης έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ιστορίες σπιτιών και ανθρώπων του χωριού Θεολόγου (Θολού), Ρόδου", στο οποίο περιγράφει την ιστορία, με την οποία συνδέεται κάθε σπίτι του χωριού του. Τόσο κατά την ανάγνωση του βιβλίου αυτού όσο και της εργασίας που έχει κάνει για την κοιλάδα των Πεταλούδων, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η συστηματική προσέγγιση που ακολουθεί κατά την παράθεση των γεγονότων.

Η παραπάνω συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συλλογής πληροφοριών για το σχεδιασμό του περιβαλλοντικού προγράμματος της Αιθρίας στην κοιλάδα. Στόχος είναι όλες οι πληροφορίες, εργασίες, αλλά και οι επιστημονικές παρατηρήσεις που θα γίνουν να συνεκτιμηθούν, ώστε στο τέλος του προγράμματος οι επιστήμονες της Αιθρίας να παραδώσουν μια έκθεση με προτάσεις για τη διατήρηση και βιώσιμη ανάδειξη του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες
Δέσποινα Μερτζανίδου, Δρ. Βιολόγος, Διαχειρίστρια Αιθρίας, 697 3090148
Βίβιαν Λουϊζίδου, Βιολόγος-Ωκεανογράφος MSc, Συνεργάτρια Αιθρίας, 697 4086972






Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *