ροή ειδήσεων

Ενίσχυση των δυνάμεων του Φρόντεξ στο Αιγαίο

Σε ενίσχυση των δυνάμεων που έχει διαθέσει ήδη ο Φρόντεξ στη χώρα μας προχωρά ο οργανισμός μετά από σχετικές επιστολές του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου...
Κωστή Μουσουρούλη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών ΥποθέσεωνΣεσίλια Μάλμστρομ και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Δημητρίου Μπαντιά προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Φρόντεξ Ίλκα Λαϊτίνεν, που απεστάλησαν την περασμένη εβδομάδα.

Αφορμή για τις επιστολές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ήταν «οι αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Ειδικότερα, έχει προγραμματισθεί η άμεση διάθεση τεσσάρων εναέριων μέσων, τεσσάρων περιπολικών σκαφών, τριών κινητών μονάδων επιτήρησης και οχτώ εμπειρογνωμόνων αξιωματικών, οι δαπάνες των οποίων θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους του οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα επιχειρησιακά μέσα των εταίρων μας στην Ε.Ε. θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υλοποιείται από το Λιμενικό Σώμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με σκοπό την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. στην περιοχή».

Παράλληλα λόγω των αυξημένων ροών παρανόμων αλλοδαπών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας, το Λιμενικό Σώμα έχει εντείνει τις περιπολίες του στην συγκεκριμένη περιοχή και έχει διαθέσει επιπρόσθετο αριθμό επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο υπουργείο Ναυτιλίας επισημάνθηκε η ανησυχητική αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος από τις ακτές της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μόνο τον Αύγουστο έγιναν 397 συλλήψεις αλλοδαπών στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ο αριθμός αυτός έφτανε μόλις στις 168 συλλήψεις.

Τα νησιά που προσελκύουν περισσότερο τους διακινητές είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Πάτμος, η Λέρος και η Σύμη, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά και κατ' αναλογία η πλειονότητα των συλλήψεων από το Λιμενικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο από την 1η μέχρι και τις 29 Αυγούστου.

«Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε αύξηση του φαινομένου εισροών λαθρομεταναστών στο ανατολικό Αιγαίο. Αυτή η τάση ανόδου μας ανησυχεί ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό συγκαλέσαμε σύσκεψη με όλες τις υπηρεσίες, με όλους τους φορείς, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο μόνο από το Λιμενικό Σώμα. Απαιτείται η συστράτευση όλων», επισήμανε στην ίδια σύσκεψη ο Αρχηγός του Λιμενικού.
tovima.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *