ροή ειδήσεων

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τσουνάμι

5 φορές έπληξε στο παρελθόν την Ρόδο
Απειλείται τελικά η Μεσόγειος από τσουνάμι;
Που το θυμήθηκες αυτό τώρα, θα αναρωτηθούν μερικοί. Εδώ ο κόσμος καίγεται, θα πουν και οι πονεμένοι απανταχού της χώρας αυτής...
με τα τσουνάμι θα ασχολούμαστε; Ναι, ασχολούμαστε και με αυτό, διότι μπορεί η πατρίδα μας να πλήττεται από οικονομική κρίση αλλά η Τρόικα ξέρουμε πάνω –κάτω τι θα προκαλέσει, τα φυσικά φαινόμενα δε ξέρουμε ποτέ! Και η Ελλάδα, ως γνήσια σεισμογενής περιοχή, ξέρει να κάνει εκπλήξεις εκεί που δεν το περιμένεις. Και μακάρι να μη συμβεί κι αυτό μέσα σε όλα αυτά που περνάμε.

Και στον τομέα αυτόν, τουλάχιστον, έχουμε ένα καλό νέο, το οποίο αποκαλύπτει τοaixmi.gr

Ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι εγκαθίσταται στη Ρόδο.

Ο πιο ειδικός στο θέμα, ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών απαντά στο αρχικό μας ερώτημα και μας εξηγεί και τα υπόλοιπα: «Τα τσουνάμι μπορεί να μην είναι συχνά αλλά υπάρχουν στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ελλάδα. Τα ιστορικά παραδείγματα είναι πολλά γι αυτό χρειάζεται προετοιμασία».

Το νησί της Ρόδου είναι μία από τις περιοχές με την υψηλότερη σεισμικότητα και έχει στο παρελθόν πληγεί από τσουνάμι το 148, το 1303, το 1481, το 1609, το 1741 μ.Χ. Όπως σε όλη τη Μεσόγειο έτσι και στη Ρόδο οι εστίες των σεισμών είναι πολύ κοντά στις παράκτιες ζώνες και γι αυτό τα τσουνάμι καταφθάνουν σε χρόνο μικρότερο από μισή ώρα. Τα χρονικά περιθώρια προειδοποίησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα και θα πρέπει να συμπιεστεί ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στη γένεση του σεισμού και την προειδοποίηση.

Με τις σκέψεις αυτές έξι Ευρωπαϊκά ινστιτούτα, με συντονιστή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, πρότειναν και πέτυχαν την ενίσχυση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενός προγράμματος, με την κωδική ονομασία ΝEARTOWARN, ανάπτυξης συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι στη Μεσόγειο. Η Ρόδος επελέγη ως περιοχή εγκατάστασης, πιλοτικής δοκιμής και τελικά επιχειρησιακής εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος. Αργότερα, παρόμοια συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν και σε άλλες περιοχές όχι μόνο της Μεσογείου αλλά και αλλού.

Η κεντρική ιδέα είναι ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την εκδήλωση του σεισμού. Κατάλληλες συσκευές έγκαιρης σεισμικής ειδοποίησης, ρυθμισμένες να αποκρίνονται μόνο σε ισχυρούς τοπικούς σεισμούς, π.χ. μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου, θα στέλνουν αμέσως ειδοποίηση εντός το πολύ 10 δευτερολέπτων από την έναρξη του σεισμού, οπότε η ενεργοποίηση της πολιτικής προστασίας θα ξεκινά. Για τον εντοπισμό τυχόν τσουνάμι θα εγκατασταθούν σύγχρονοι παλιρροιογράφοι στην παράκτια ζώνη που θα παρακολουθούν τις μεταβολές στο στάθμη της θάλασσας. Επιπλέον, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα υπάρχει αποθηκευμένη βάση δεδομένων με έτοιμα σενάρια με προσομοιώσεις κυμάτων τσουνάμι στηριγμένων στο ιστορικό της περιοχής και την έρευνα που έχει ήδη διεξαχθεί στην περιοχή. Η ανάκτηση αυτών των σεναρίων θα γίνεται αυτομάτως, ώστε οι χειριστές να βλέπουν αμέσως τι θα μπορούσε να αναμένει κάποιος από ένα τσουνάμι στην περιοχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επιστήμονες στο Γεωγραφικό Σύστημα Διαχείρισης στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες επιστημονικές αλλά και πρακτικές πληροφορίες για τη διαχείριση της κρίσης. Ήδη το σύστημα διαχείρισης αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας. Εκείνο που προβληματίζει τους επιστήμονες, και κυρίως την πολιτική προστασία της Ρόδου, είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο δεν υπάρχει προγενέστερη εμπειρία σε τέτοια θέματα και ιδιαίτερα στο πως ειδοποιείς τον πληθυσμό για επερχόμενο τσουνάμι. Για το λόγο αυτό μελετάται η διεθνής εμπειρία, ιδίως η Ιαπωνική.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης θα συμπληρώνεται και από προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης τόσο των αρχών όσο και του πληθυσμού.

«Του χρόνου τέτοια εποχή το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί και θα ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή του στη Ρόδο. Πιστεύω ότι κάνουμε ένα πρωτοποριακό βήμα στον Ευρώ-Μεσογειακό χώρο», καταλήγει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

aixmi.gr
parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος25/9/12 13:11

    και το 2006 είχε κάνει στη Ρόδο τσουναμι βέβαια πολύ μικρό.. αν ψαξεται στο διαδυκτιο καπου θα το βρείτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *