ροή ειδήσεων

Ανοικτές Πόρτες στη Ρόδο

Τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, Ανοικτές Πόρτες στη Ρόδο
Είναι Σεπτέμβριος και αυτό σημαίνει ότι είναι ώρα για τις "Ανοικτές Πόρτες" και για να είμαστε ακριβείς...
το τελευταίο σαββατοκύριακο, 29 και 30 του μήνα. Έχουμε για σας ένα πλήρες και ποικίλο πρόγραμμα και πολλά που μπορείτε να κάνετε και να δείτε. Η μεγάλη έκπληξη αυτής της χρονιάς είναι το περίφημο αλλά καλά κρυμμένο"Σπίτι του Τζεμ" στην οδό Ιπποτών. Ένα κτήριο που όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη και την ιστορία της πόλης μας πρέπει οπωσδήποτε να δουν. Μην το χάσετε!

Οι Ανοικτές Πόρτες αποτελούν τμήμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), οι οποίες διοργανώνονται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 50 ευρωπαϊκές χώρες με το σύνθημα: Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά. Η Ρόδος είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που τιμά το αυθεντικό νόημα των ΕΗΠΚ: το άνοιγμα για μια τουλάχιστον ημέρα ιστορικών κτηρίων που συνήθως είναι κλειστά για το ευρύ κοινό. Η είσοδος σ' όλα κτήρια είναι ελεύθερη και εθελοντές θα σας παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική τους.
Οι Ανοικτές Πόρτες ξεκίνησαν το 2010 και από τότε εξελίχθηκαν σ' ένα από τα πιο δημοφιλή πολιτιστικά γεγονότα στη Ρόδο. Είναι μια πρωτοβουλία της RICHeS – Rhodes International Culture & Heritage Society – και πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι Ανοικτές Πόρτες διοργανώνονται με την υποστήριξη της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και πολλών άλλων χορηγών και εθελοντών που δείχνουν έτσι έμπρακτα την αφοσίωση τους στη Ρόδο και στην κοινωνία μας.

Πρόγραμμα 2012

Σάββατο 29/09: «Ανακαλύψτε τα ίχνη του πολιτισμού» Κουίζ: Περπάτησε και ανακάλυψε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της ιταλικής περιόδου. Οι διαγωνιζόμενοι απαντούν σε ερωτήσεις και με οδηγό τις απαντήσεις τους ακολουθούν μια διαδρομή επισκεπτόμενοι τα διάφορα ιταλικά κτήρια της περιοχής. Τρεις νικητές θα κερδίσουν βραβεία. Ο περίπατος γίνεται ατομικά και μπορεί ο καθένας να τον ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 14:00 και 16:00. Εγγραφές και παραλαβή των ερωτήσεων από την πρώην ψαραγορά στη Νέα Αγορά, Μανδράκι. Τελευταία συμμετοχή έως τις 16:00. Κατάθεση απαντήσεων έως τις 18:00.

Κυριακή 30/09 Ανοικτές Πόρτες
Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα των Ανοικτών Πορτών. Εκείνη την ημέρα θα μπορέσετε να θαυμάσετε και να απολαύσετε εννέα κτήρια, στην παλιά πόλη της Ρόδου, που συνήθως είναι κλειστά στο ευρύ κοινό. Η είσοδος στα κτήρια θα είναι ελεύθερη. Ώρες επίσκεψης: 10:00 έως 18:00. Εθελοντές και μέλη της RICHeS θα σας παρέχουν πληροφορίες για τα κτήρια.

Συμμετέχοντα κτήρια:
1. Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου / πρώην εργαστήριο ICARO
Το Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου στη διασταύρωση της οδού Ιπποτών με την πλατεία Μουσείου θα ανοίξει τις πόρτες του εκείνη την ημέρα αποκλειστικά για τις Ανοικτές Πόρτες (λειτουργεί μόνο καθημερινές). Θα λειτουργεί ως κέντρο πληροφοριών για τις Ανοικτές Πόρτες και αποτελεί ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε. Εδώ μπορείτε να ρωτήσετε, να λάβετε πληροφορίες και χάρτες των Ανοικτών Πορτών και φυσικά να θαυμάσετε το ίδιο το κτήριο το οποίο κατά την ιταλική περίοδο ήταν μαγαζί και εργαστήριο του ICARO (ΙΚΑΡΟΣ), αναμφισβήτητα το πιο διάσημο εργαστήριο κεραμικών στη Ρόδο.
2. Το σπίτι του Τζεμ
Η μεγάλη έκπληξη των φετινών Ανοικτών Πορτών. Καλά κρυμμένο σ' ένα μικρό και κλειστό σοκάκι της οδού Ιπποτών το «Σπίτι του Τζεμ» είναι ένας από πιο διάσημους αλλά σχεδόν άγνωστους θησαυρούς της Ρόδου. Ελάχιστοι το έχουν δει έστω και απ' έξω. Το κτήριο οφείλει τη φήμη του στην αναγεννησιακή μαρμάρινη κορνίζα της πύλης του και στον πρίγκιπα Τζεμ, διεκδικητή του οθωμανικού θρόνου που βρήκε καταφύγιο στη Ρόδο το 1482 και όπως λέγεται έμεινε εκεί για αρκετούς μήνες.
3. Άγ. Μάρκος
Μια από τις μικρότερες αλλά και μια από τις πιο χαριτωμένες βυζαντινές εκκλησίες της παλιάς πόλης. Σήμερα αποτελεί τμήμα του Ιδρύματος Marc de Montalembert. Υποστηρίζεται ότι ήταν η εκκλησία των βενετών εμπόρων της Ρόδου.
4. Κήπος του Ιδρύματος Marc de Montalembert
Ο κήπος είναι από τους ωραιότερους του νησιού. Πρόκειται για μια σύγχρονη ερμηνεία και μια ανακατασκευή ενός υπάρχοντος στο παρελθόν ιστορικού κήπου. Συνδυάζει μεσαιωνικά, οθωμανικά και αραβικά στοιχεία και έχει έναν απολύτως μεσογειακό χαρακτήρα. Μια φυσική και πνευματική όαση στην παλιά πόλη.
5. Αρχοντικό Τουρκοκρατίας
Η πρόσφατα ανακαινισμένη οθωμανική αρχοντική κατοικία χτίστηκε αναμφίβολα από κάποιον σημαντικό Οθωμανό κάτοικο της Ρόδου. Ενώ έχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της οθωμανικής οικιακής αρχιτεκτονικής είναι συνάμα πολύ ροδίτικη με τις γοτθικές καμάρες του ισογείου της. Θαυμάστε τις υπέροχες ξύλινες διακοσμήσεις στα δωμάτια του χαρεμιού στον πρώτο όροφο.
6. Άγ. Γεώργιος
Η αγαπημένη, από την περασμένη χρόνια, εκκλησία ξανά μαζί μας. Αυτή η μεγάλη και υπέροχη βυζαντινή εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο ενός μοναστηριού στην καρδιά της παλιά πόλης. Μεγάλοι τοίχοι την προστατεύουν από τον έξω κόσμο. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε "μεντρεσέ" - κορανικό σχολείο – με την ονομασία "Χουρμαλί", το τούρκικο όνομα για το φοινικόδεντρο που ακόμα μπορούμε να δούμε στην αυλή. Μη χάσετε το πρωτοχριστιανικό μωσαϊκό δάπεδο δίπλα στην εκκλησία.
7. Προμαχώνας του Αγ. Γεωργίου / Ωβέρνης
Μια πολεμική μηχανή από πέτρα. Η ισχυρότερη και εντυπωσιακότερη από όλες τις ογκώδεις οχυρώσεις της Ρόδου. Χτίστηκε για απόκρουση των εχθρικών επιθέσεων και για αντεπίθεση με μια τεράστια εξέδρα πυροβολικού. Περπατήστε τριγύρω και ανακαλύψετε τους μεγάλους χώρους και τις αίθουσες που μοιάζουν με τούνελ και σταθείτε μια στιγμή για να αντιληφθείτε το μέγεθος της καταστροφής και της βίας του πολέμου που αυτό το μέρος κάποτε είδε. Μη ξεχάσετε να θαυμάσετε στον κεντρικό πύργο το ανάγλυφο με τον Άγ. Γεώργιο να σκοτώνει το δράκο. Είναι ένα από τα ωραιότερα στην παλιά πόλη.
8. Αγ. Παρασκευή
Η Αγ. Παρασκευή στην οδό Ιπποδάμου χρονολογείται στα 1500. Είναι ωραία και εντυπωσιακή μέσα στην απλότητα της. Από τα καλύτερα δείγματα βυζαντινής εκκλησίας της "Χώρας", της περιοχής της πόλης όπου ζούσαν απλοί άνθρωποι.
9. Αγ. Μαρίνα
Αυτή η μικρή εκκλησία, κρυμμένη στο δρόμο προς τα τείχη της πόλης, με απομεινάρια τοιχογραφιών και με γοτθικές καμάρες ανήκει στον κ. Σωτήρη Νικολή. Η διαδικασία αναστύλωσης της επιταχύνθηκε προκειμένου να είναι έτοιμη για τις Ανοικτές Πόρτες. Κατόπιν, ο κ. Νικολής θα παραδώσει τα κλειδιά της στην Εκκλησία της Ρόδου. Αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πως η ιδιωτική πρωτοβουλία, ενέργεια, πόροι και αφοσίωση μπορούν να αποτελέσουν μια πολύτιμη συμβολή στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαγωνισμός φωτογραφίας: Τράβηξε μια φωτογραφία, φωτογράφισε ένα μνημείο!
Σ' αρέσει να φωτογραφίζεις; Σ' αρέσουν τα παλιά κτήρια και τα μνημεία της Ρόδου; Αν ναι, οι «Ανοικτές Πόρτες 2012 – διαγωνισμός φωτογραφίας για παιδιά και νέους» είναι ιδανικές για σένα! Ανακάλυψε τα κάστρα, τους αρχαίους ναούς και όλα εκείνα τα μνημεία και κτήρια που αποτελούν τον πλούτο της Ρόδου.
Οι είκοσι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεχθούν από επιτροπή επαγγελματιών φωτογράφων (Νίκος Κασσέρης, Νικόλας Πράκας και Νίκη Σπάρταλη) και θα εκτεθούν σε δημόσια έκθεση το Νοέμβριο. Θέλεις να δεις τη φωτογραφία σου εκεί; Πάρε το κινητό ή τη φωτογραφική μηχανή σου και ξεκίνα να τραβάς φωτογραφίες!
Τι πρέπει να κάνεις;
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας για παιδιά και νέους είναι μέρος της εκδήλωσης «Ανοικτές Πόρτες 2012» που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή 30/09 μπορείς να επισκεφτείς στην παλιά πόλη της Ρόδου εννέα κτήρια που συνήθως είναι κλειστά. Ιδανική ευκαιρία για να τραβήξεις μια υπέροχη φωτογραφία. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιορίσεις τον εαυτό σου μόνο σ' εκείνο το σαββατοκύριακο. Έχεις δύο εβδομάδες προθεσμία, πρέπει να μας στείλεις φωτογραφία σου έως τις 15/10. Το μόνο που ζητάμε είναι το αντικείμενο της φωτογραφίας σου να είναι κάποιο ιστορικό κτήριο ή τμήμα αυτού ή μνημείο της Ρόδου. Με τον όρο «ιστορικό» εννοούμε οτιδήποτε χτίστηκε από τους αρχαίους χρόνους έως το 1940. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τη δημιουργικότητα σου.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.rhodesriches.org

Η οργάνωση RICHES
Η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) ιδρύθηκε το 2009. Το όνομα αυτό επιλέχθηκε επειδή αποδίδει την αποστολή και τις ιδέες μας: να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, γνώση και μελέτη της μοναδικής διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, αποτέλεσμα της μακράς πολυεθνικής, πολυπολιτιστικής και πολυθρησκευτικής ιστορίας του νησιού. Τα μέλη και οι υποστηρικτές μας είναι Έλληνες και αλλοδαποί που κατοικούν στη Ρόδο.

Σκοποί
Η R.I.C.He.S. έχει ως σκοπό:
• Να συνεισφέρει στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της Ρόδου
• Να συμβάλει στην κατανόηση και εκτίμηση ανθρώπων με διαφορετικές πολιτιστικές εμπειρίες και καταβολές που κατοικούν ή επισκέπτονται τη Ρόδο
• Να συμβάλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου
• Να βοηθήσει στη διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου για τις μέλλουσες γενεές
Στόχοι
Για να επιτύχουμε τα ανωτέρω, οργανώνουμε διάφορες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες, συναυλίες και άλλα πολιτιστικά δρώμενα.
Διοικητικό Συμβούλιο
Erik Bruns, Πρόεδρος
Hannie Paliou Van Dijk , Ταμίας - Αντιπρόεδρος
Χριστόδουλος Μαλιαράκης, Γραμματέας
Ιωάννα Κούκουλα



Πηγή: www.facebook.com/riches.rhodes

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *