ροή ειδήσεων

Κίνδυνος για τα παιδιά από τις ταμπλέτες του πλυντηρίου

Την προσοχή των γονιών στις ταμπλέτες που περιέχουν υγρά καθαριστικά για τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων εφιστούν οι...
ειδικοί, καθώς πέντε νήπια ηλικίας κάτω των 2 ετών τις έφαγαν και δηλητηριάστηκαν.

Τα περιστατικά καταγράφηκαν στη Γλασκώβη από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Τα νήπια μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Αρρώστων Παίδων (RHSC), στο Γιόρκβιλ, και οι γιατροί πιστεύουν ότι έφαγαν τις ταμπλέτες γιατί νόμιζαν ότι είναι γλυκίσματα.

Το υγρό σαπούνι που αυτές περιείχαν τούς προκάλεσε άμεσο χημικό έγκαυμα, που οδήγησε σε προβλήματα αναπνοής λόγω διόγκωσης της αεροφόρου οδού τους.

«Οι ταμπλέτες με υγρό καθαριστικό μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα μικρά παιδιά», δήλωσε ο δρ Λίντσεϊ Φρέιζερ, από το Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του νοσοκομείου. «Προ διετίας είχαν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις παιδιών που τις πίεσαν μέχρι που “έσκασαν”, με συνέπεια να τραυματιστούν στα μάτια, ενώ εφέτος μας ήρθαν αρκετά παιδάκια που τις είχαν φάει. Νομίζουμε ότι τις θεώρησαν γλυκίσματα, διότι είναι απαλές και με ωραίο, φωτεινό χρώμα».

Ωστόσο, «οι αλκαλικές χημικές ουσίες που περιέχουν οι ταμπλέτες προκαλούν άμεσο χημικό έγκαυμα και συνεπώς έχει ζωτική σημασία να μεταφερθεί αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, στα περισσότερα παιδιά τοποθετήθηκε αναπνευστήρας για να μην κλείσει εντελώς ο λαιμός τους από την διόγκωση και πνιγούν.

«Εάν αυτά τα παιδιά δεν είχαν μεταφερθεί εγκαίρως στα επείγοντα, η αεροφόρος οδός τους ενδεχομένως θα είχε αποφραχθεί τελείως, με πιθανώς μοιραίες συνέπειες», τόνισε ο δρ Φρέιζερ.

Τα παιδιά νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο έως και 2 εβδομάδες, ενώ ένα από αυτά χρειάσθηκε εγχείρηση για να διορθωθεί η βλάβη που του είχε προκαλέσει η ταμπλέτα που έφαγε.

«Οφείλεται καθαρά στην τύχη το ότι ακόμα δεν έχει συμβεί θάνατος από τέτοιου είδους ατύχημα», είπε ο δρ Φρέιζερ. «Οι γονείς πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτές οι ταμπλέτες είναι επικίνδυνα χημικά και πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος όπου είναι αδύνατον να φτάσει το παιδί.

»Το ιδεώδες είναι όλα τα καθαριστικά και χημικά του σπιτιού να αποθηκεύονται σε κλειδωμένο ντουλάπι – και το κλειδί να φυλάσσεται σε μέρος απρόσιτο για τα παιδιά».

Ο δρ Φρέιζερ και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν ένα άρθρο για τα πέντε περιστατικά στην ιατρική επιθεώρηση «Archives of Diseases in Childhood», για να προειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους και τους γονείς για τον νέο κίνδυνο.

almyrosinfo.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *