ροή ειδήσεων

Bloomberg: Άνεργοι Έλληνες καθαρίζουν τουαλέτες στην Σουηδία - Συγκλονιστικό αφιέρωμα

Επι 17 χρόνια ο Τηλέμαχος Καραχάλιος φορούσε κοστούμι και εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης για μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα. Είχε όλες τις απολαβές που μπορεί να έχει ένα στέλεχος μια τέτοιας εταιρείας. Τώρα, καθαρίζει τουαλέτες...

...σχολείων στην Σουηδία αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του λόγω οικονομικής κρίσης.
"Ηταν μια πολύ καλή δουλειά", λέει ο 40χρονος Έλληνας. "Τώρα καθαρίζω τα σκ...α των Σουηδών".

Η ιστορία είναι αληθινή και φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά site στον κόσμο, του Bloomberg.

Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος, άφησε πίσω του στην Ελλάδα την 6 χρονών κορούλα του να την προσέχουν οι παππούδες της αφού είναι χωρισμένος.

Είναι, όπως γράφει το Bloomberg, ένας από εκείνους που συγκαταλέγονται στο ιλλιγγιώδες 24,4% ποσοστό ανεργίας που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στην χώρα μας.

Ο αριθμός των Ελλήνων που ζήτησαν δουλειά στην Σουηδία, διπλασιάστηκε από το 2010.

"Προσπαθώ να επιβιώσω", λέει ο κ. Καραχάλιος στο Bloomberg. "Είναι δύσκολα εδώ, πολύ δύσκολα. Θα προτιμούσα να έμενα στην Ελλάδα, αλλά εκεί δουλειές δεν υπάρχουν".

"Στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον", λέει και η Ουρανία Μιχτοπούλου η οποία μετακόμισε στην Σουηδία με τον άνδρα της το 2010. Και οι δυο εργάζονταν στον τομέα της κλωστουφαντουργίας στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως έχει "πεθάνει".
"Εδω ελπίζω να συμβεί κάτι καλό", συμπληρώνει, "αν όχι για μένα, για τα παιδιά μου".

Τώρα η οικογένειά τους ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα. Ο σύζυγός της Νίκος εργάζεται για έναν επιστάτη και τα παιδιά της προσπαθούν να μάθουν σουηδικά.
"Δεν είναι εύκολο γι' αυτά", λέει η κα Μιχτοπούλου. "Η κόρη μου λέει πολλές φορές ότι σιχαίνεται την Σουηδία και θέλει να γυρίσει πίσω".

Ο Καραχάλιος, στην Ελλάδα εργάστηκε σε 3 διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Πάτρα. Παντρεύτηκε μια κινέζα την οποία γνώρισε και ερωτεύτηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έκαναν μαζί μια κορούλα, αλλά χώρισαν.

"Μπορείς να κάνεις σχέδια, όνειρα για 10 για 20 χρόνια, αλλά τελικά ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει", λέει με πόνο.

Ο Τηλέμαχος Καραχάλιος έχει γκριζάρει απότομα και έχει χάσει πάνω από 13 κιλά απ' όταν πήγε στην Σουηδία.

Αντι για τα κοστούμια που φορούσε, τώρα φοράει τζην και μποτάκια της δουλειάς. Τα κοστούμια του τα έχει αφήσει πίσω στην Ελλάδα...

Πριν φύγει για την Σουηδία και αφού είχε χάσει την δουλειά του στην φαρμακευτική, ο Τηλέμαχος Καραχάλιος, έπιασε δουλειά σε εταιρεία telemarketing αλλά παραιτήθηκε αφού έμενε επι μήνες απλήρωτος.

Πριν αποφασίσει να φύγει για την Σουηδία, ο Καραχάλιος είχε και την επιλογή της Αυστραλίας, αλλά ένας φίλος του στην Σουηδία του είπε ότι οι συνθήκες εκεί είναι ιδανικές.

"Ξέρω ότι είναι μια πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία. Όλοι πληρώνουν τους φόρους τους και αυτό είναι δίκαιο. Κανείς δεν κλέβει."

Ένα πιάτο

O Τηλέμαχος Καραχάλιος έφτασε στην Σουηδία τον Μάρτιο. Ο φίλος του τον βοήθησε να βρει ένα δωμάτιο και πληρώνει γι' αυτό 4.500 κορώνες, δηλαδή 528 ευρώ. Το δωμάτιο είναι σε ένα συγκρότημα όπου μένουν κυρίως μετανάστες από την Μέση Ανατολή.

Το δωμάτιο δεν έχει κουζίνα, ή φούρνο. Μόνο ένα ηλεκτρικό μάτι και ένα φούρνο μικροκυμάτων.
Έχει μονο ένα πιάτο και όταν δέχεται κάποιον επισκέπτη, του παραχωρεί το πιάτο του και εκεινος τρώει σε ένα ταπεράκι στο οποιο βάζει την φέτα.

Μια μικρή ελληνική σημαία είναι κολλημένη στον τοίχο. Το δωμάτιο έχει και τηλεόραση αλλά ο Έλληνας μετανάστης δεν την ανοίγει ποτέ. Τα βράδια, αν δεν είναι πολύ κουρασμένος μελετάει σουηδικά.

Οταν άρχισε να ψάχνει δουλειά χτυπούσε πόρτες παντού. Σε εστιατόρια, σε εταιρείες καθαρισμού και τελικά βρήκε δουλειά σε μια εταιρεία που καθαρίζει σπίτια προς ενοικίαση.

Ήταν μια δύσκολη και μοναχική δουλειά που δεν είχε και διάλλειμμα για κολατσιό. Την πρώτη εβδομάδα δεν πληρώθηκε γιατί ήταν "εκπαιδευόμενος".

Μετά την δεύτερη εβδομάδα, πληρώθηκε μόνο τις 32 από τις 40 ώρες που εργάστηκε και όταν το είπε αυτό δεν τον ξαναφώναξαν για δουλειά.

Τον Ιούλιο, έπιασε δουλειά σε έναν εργολάβο καθαρισμού. Στην Ελλάδα, ο Καραχάλιος έβγαζε 2.500 με 3.000 ευρώ το μήνα. Στην Στοκχόλμη βγάζει περίπου 1.508 ευρώ...

"Η δουλειά μου στην Ελλάδα ήταν φυσικά καλύτερη και σε συνθηκες απ' ότι εδώ, αλλά δεν με νοιάζει. Νιώθω ξανά ζωντανός. Όταν μένεις πολύ καιρό χωρίς δουλειά είναι πολύ σκληρό. Ήμουν συνέχεια θυμωμένος."

Τα πράγματα θα αργήσουν πολύ να μπουν σε σειρά. Ακόμα οι γονείς του, του στέλνουν χρήματα αφού δεν πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Και όπως λέει ο ίδιος, αν δεν το καταφέρει θα πάρει την κόρη του και θα πάνε στην Σανγκάη όπου ζει η πρώην γυναίκα του.

"Θέλω να πεθάνω στην Ελλάδα. Θέλω να ταφώ εκεί όταν έρθει η ώρα", λέει...

Ο Κωνσταντίνος Φραγκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Στοκχόλμη, λέει ότι λαμβάνει 10 με 15 email την ημέρα από Έλληνες που ζητάνε δουλειά.

ΠΗΓΗ BLOOMBERG



Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/9/12 21:07

    Καμμιά δουλειά δεν ειναι ντροπή.

    Και οι θέσεις των "διευθυντών" εχουν τελειώσει προ πολλού σε ολες τις Βόρειες χώρες.
    Οπως βλέπουμε, οσο..... σεβόμαστε, και οπως υπολογίζουμε εμείς τους Αλβανοβουλγαρορουμάνους εδώ, αλλο τόσο και οι Σουηδοί σέβονται τους Ελληνες και τους υπολογίζουν στην χώρα τους.

    Δυστυχώς σαν πρόβλημα μας βλέπουν πλέον εκεί επάνω οι Σουηδοί, και το χειρότερο οτι πέφτουν θύματα αγριας εκμετάλλευσης απο Σουηδούς εργοδότες, και απο κάτι εκμεταλλευτές εκεί Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/9/12 22:59

    Εξαρτάται σε τι χερια θα πέσεις, και στην γερμανία είναι χειρότερα τα πράγματα από τους Έλληνες εργοδότες. Στην Σουηδία επειδή έχω πολλούς φίλους μόνιμα εγκατεστημένους εκεί, ο ένας παίρνει σαν βοηθός μάγειρα 3000 τον μηνα, ο άλλος ασχολείται με ελαιοχρωματισμούς και μια γνωστη μου ειδικευόμενη γιατρός εδώ στην Ρόδο βρήκε αμέσως δουλειά σε νοσοκομείο της σουηδίας με μισθό τον τριπλάσιο από ότι έπαιρνε εδώ. Και πραγματικά κανεις δεν σκέφτεται να επιστρέψει πίσω αν δεν φτιάξουν τα πράγματα έτσι όπως τα έχουν κάνει. Για αυτό λοιπόν να μην παραπληροφορείται τον κόσμο για να τους αποτρέψετε να φύγουν για το εξωτερικό λέγοντας τους παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/9/12 23:33

      Μιας και εμεινα οκτώ χρόνια παντρεμένος εκεί πάνω και εχω μια γεύση του τρόπου ζωής τους, θέλω να πω οτι παντου υπάρχει ενας μύθος.

      Και εκεί τα πράγματα εχουν γίνει δύσκολα και γίνονται δυσκολότερα και για τους ντόπιους ακόμα.
      Εχει φτάσει σε απελπιστικά επίπεδα ο αλκοολισμός και οι αυτοκτονίες.
      Στα ναρκωτικά κάνουν θραύση κάτι περίεργα χαπάκια.
      Εννιά η ωρα το βράδυ νεκρώνουν τα πάντα.
      Ουτε γάτες δεν κυκλοφορούν στον δρόμο.

      Επι του σχολίου σου τώρα.
      Αν εισαι εξειδικευμένος στην δουλειά σου, εχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις.
      Αν εισαι "παμε στο αγνωστο με βάρκα την ελπίδα", η ζωή ειναι κόλαση και εκεί.

      Οσο για τους μισθούς τώρα εκεί επάνω.
      Δεν πρέπει να γίνεται καμμιά σύγκριση με Ελλάδα.
      Πανάκριβο το κόστος ζωής σε σύγκριση με την Ελλάδα, τα νοίκια, κλπ. και άγρια φορολογία.
      Τόσο στο κράτος οσο και στον δήμο.
      Και αν εισαι ανύπαντρος τότε κυριολεκτικά τα 3000 ευρώ γίνονται στην τσέπη σου 1500 ευρώ μιας και τα μοιράζεσαι με την εφορία.
      Και καννένας δεν ξεφεύγει.

      Οσο για την γιατρό στο σχόλιό σου στο νοσοκομείο της Σουηδίας.
      Εχουν και αυτοί πάρα πολλά μικρα νησάκια με 100 εως 1000 κατοίκους .
      Και οικισμούς στην βόρεια πολική Σουηδία που εννιά μηνες τον χρόνο ειναι χιονισμένα και θερμοκρασίες απο μείον εως το μηδέν κελσίου το πολύ.
      Εκεί θέλουν οντως γιατρούς οι δήμαρχοι τους.
      Νοσοκομεία εκεί σε αυτά τα νησάκια και στους οικισμούς?
      Τι ειναι!
      Ειναι,
      Το ισόγειο με τα εξωτερικά ιατρεία, και το ακτινολογικό, και ο πρώτος οροφος το αναρρωτήριο του νησιού με δύο τρείς θαλάμους ολους και ολους.
      Για σοβαρότερα περιστατικά υπάρχει το σύστημα της αερομεταφοράς στις μεγάλες πόλεις.
      Σε κάτι τέτοια ιδρύματα σταδιοδρομούν οι ξένοι γιατροί στην Σουηδία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος8/9/12 10:30

      Εχθές είχα επίσκεψη από ένα ζευγάρι φίλους μας από σουηδία η γυναικα και από Ρόδο ο άντρας. Μου έδωσαν έναν παράδειγμα για να καταλάβω ποίες είναι οι διαφορες ανάμεσα σε αυτές τις 2 χώρες.
      Είναι 2 πισινες η μια με κρυστάλλινο νερό και η άλλη με σκατά, οποιος βγαίνει από τα σκατά και πέσει στο κρυστάλλινο νερό δεν θέλει να βγει με τίποτα από εκεί και να ξανά πάει στα σκατά. Η γυναικα του παίρνει κανονική σύνταξη για τα 12 χρονια δουλειάς που έκανε στην Σουηδία, και ο άντρας τις παίρνει και αυτός επίσης για 7 χρονια δουλειάς. Ας βρεθεί ένας να μου πει ένα παρόμοιο με το ελληνικό σύστημα. Από τα επιδόματα ανεργων, παιδείας, υγείας, δημόσιες υπηρεσίες, συνταξιούχων κτλ κτλ κτλ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος8/9/12 16:02

      Και εδώ θα ειχαμε πισίνες μόνο με κρυστάλλινο νερό αν δεν υπήρχε η καφρίλα και η κουτοπονηριά στον κόσμο, ο ωχ αδελφισμός, η πουστιά και η λαμογιά στο αίμα μας, δηλαδή ο στοιχειώδης σεβασμός σε αυτονόητα πράγματα, και στις υποχρεώσεις του καθενός..

      Για την Σουηδία τώρα. .... Εχει να πέσει τουφεκιά με εξωτερικό εχθρό πάνω απο 150 χρόνια.
      Οι ένοπλες δυνάμεις της αριθμητικά και σε ογκο πυρός ειναι στο 1 /20 των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
      Δηλαδή εχουν τον ελάχιστο στρατό που απαιτεί το ΝΑΤΟ.
      Δεν ξοδεύουν τα εκτός λογικής ποσά που ξοδεύει η χώρα μας για την αμυνα.

      Και τα περί σύνταξης στα επτά και στα δώδεκα χρόνια πές στον φίλο σου , αν ειναι σύνταξη απο ατύχημα.
      Αλλοιώς σου λέει παραμύθια φούμαρα.

      Αφήνω τελευταίο και το της βαρειάς φορολογίας εκεί και ουτε σκέψη για φοροδιαφυγή.
      Φορολογία που φτάνει και στο 55% ακόμη στο τι ελαβες για μισθό.

      Εδω μεχρι πρότινος πόσα δήλωνε ο κόσμος και πόσα πλήρωνε για φόρους?
      Μόνο στο τι θα αρπάξει ηταν το μυαλό του κάθε Ελληνα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *