ροή ειδήσεων

Σταμάτησαν να πληρώνουν 1.500.000 δάνεια

Τα νοικοκυριά πνίγηκαν στα χρέη
Δεν έχουν τέλος τα κανόνια στον τραπεζικό δανεισμό, με τα στεγαστικά να αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι. Άνθρωποι υπερήφανοι, νοικύρηδες, καλοπληρωτές, αισθάνονται, πλέον, απόκληροι της ζωής....

Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο αριθμός των δανείων που έχουν καταγγελθεί (1.500.000), έχει υπερδιπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η "Καθημερινή της Κυριακής", οι καταγγελίες πιστωτικών καρτών εκτινάχθηκαν στο τέλος του 2011 πάνω από τις 450.000 περίπου από 280.000 που ήταν στα τέλη του 2008, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια, ο αριθμός των καταγγελιών ξεπέρασε στο τέλος του 2011 στις 500.000 από 350.000 το 2008.

Ραγδαία επιδείνωση το 2012

Όπως ήταν φυσικό οι καταγγελίες πολλαπλασιάστηκαν στο 2012, φτάνοντας το 1,5 εκατομμύριο, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στις πιστωτικές κάρτες, οι καθυστερήσεις στις οποίες ανέρχονται στο 30%, ενώ σε ανάλογο ποσοστό είναι οι επισφάλειες των καταναλωτικών δανείων.

Στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, η χρήση των καρτών που δεν έχουν κλείσει συνεχίζει να γεννάει νέες καθυστερήσεις, με συνέπεια τα ποσοστά των επισφαλειών να κινούνται ανοδικά.

Το αντίθετο συμβαίνει στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία εξαιτίας του ότι έχουν σταματήσει οι χορηγήσεις, οι καθυστερήσεις εκτιμάται ότι έχουν φτάσει σε ένα ανώτατο όριο, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τα απόλυτα μεγέθη.

Τα "κόκκινα" δάνεια στην καταναλωτική πίστη προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χαρτοφυλάκιο είναι της τάξης των 32,6 δισ. ευρώ και ένα σημαντικό μέρος των καταγγελιών εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στον οποίο για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης, πρέπει να του έχει καταγγελθεί προηγουμένως το δάνειο.

Δραματική κατάσταση στα στεγαστικά δάνεια

Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής" στη στεγαστική πίστη, οι επισφάλειες εκτινάχθηκαν το 2012 στο 20% και οι καταγγελίες δανείων ξεπέρασαν στο τέλος του 2011 τις 150.000, παρά το προστατευτικό πλαίσιο που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων που είναι πρώτη κατοικία και με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνάει τα 200.000 ευρώ.

Η απαγόρευση έχει συμβάλλει στη συγκράτηση των πλειστηριασμών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο επίπεδο των 340.000, καταγράφοντας οριακή μόλις άνοδο από το 2008.

Ωστόσο, το υψηλό ποσοστό των επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια καταγράφεται παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται ήδη στις 250.000, ενώ το ποσό των ρυθμίσεων προσεγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.http://greekvoices.blogspot.gr



parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *