ροή ειδήσεων

Μνημόσυνο στον σπουδαίο Νίκο Καζαντζάκη

Μνημόσυνο, για την επέτειο του θανάτου του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, τελέστηκε σήμερα το πρωί, στον τάφο του, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο. Λίγα λουλούδια, συνοδεύουν την επιγραφή... «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος» στο σημείο που ο Καζαντζάκης ατενίζει τον Ηρακλειώτικο ουρανό.

Ο μεγάλος Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας έφυγε από τη ζωή πριν από 55 χρόνια και όπως κάθε χρόνο στον τάφο του πραγματοποιείται μία σεμνή τελετή μνήμης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 18 Φεβρουαρίου του 1883. Γιος εμπόρου γεωργικών προϊόντων και κρασιού, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1902, όπου ξεκίνησε νομικές σπουδές. Τέσσερα χρόνια μετά, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα δημοσιεύοντας το δοκίμιο «Η Αρρώστια του Αιώνος» και το πρώτο του μυθιστόρημα «Όφις και Kρίνο».

Το 1919 ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον διόρισε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως με αποστολή τον επαναπατρισμό Ελλήνων από την περιοχή του Καυκάσου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε αξιοποιήθηκαν αργότερα στο μυθιστόρημά του «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, δραστηριοποιήθηκε έντονα στην ελληνική πολιτική ζωή, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Σοσιαλιστικής Εργατικής Κίνησης, ενώ διετέλεσε και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης του Σοφούλη από τις 26 Νοεμβρίου του 1945 έως τις 11 Ιανουαρίου του 1946.

Παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά από την ένωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το Μάρτιο του 1945 προσπαθεί να πάρει μια θέση στην Ακαδημία της Αθήνας, αλλά αποτυγχάνει για δύο ψήφους. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου παντρεύεται την Ελένη Σαμίου, στον Άγιο - Γιώργη τον Καρύτση.

Ο Καζαντζάκης προτάθηκε τρεις φορές για το βραβείο Νόμπελ. Ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη, εκδόθηκε στο Παρίσι το 1947 και με την επανέκδοση του, το 1954, βραβεύτηκε, ως το καλύτερο ξένο βιβλίο της χρονιάς.

Ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος, με βάση αποσπάσματα από τον Kαπετάν Mιχάλη και το σύνολο του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού (1953), έργο το οποίο δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Το 1954 η Ιερά Σύνοδος τον απείλησε με αφορισμό και με έγγραφό της ζητούσε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του. Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν προχώρησε στον αφορισμό του καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας.

Προσβεβλημένος από λευχαιμία, ο Νίκος Καζαντζάκης πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1957 σε ηλικία 74 ετών. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Στον τάφο του χαράχθηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
prismanews.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *