ροή ειδήσεων

Πως το κάπνισμα «χαλάει» την εμφάνιση

Αν είστε καπνιστές, γνωρίζετε ήδη τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο ακόμα και στην σεξουαλική σας ζωή. Αλλά γνωρίζετε πως επηρεάζει σημαντικά και την εμφάνισή σας; ...

«Σακούλες» κάτω από τα μάτια

Οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις αντιαισθητικές σακούλες κάτω από τα μάτια, σημάδια δηλαδή που μαρτυρούν ότι το πρόσωπό σας δεν είναι ξεκούραστο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη νυχτερινή «απόσυρση» της νικοτίνης, η οποία δεν επιτρέπει στην περιοχή κάτω από τα μάτια να ηρεμήσει.

Κιτρινισμένα δάχτυλα

Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα «χρωματίζει» τα δάχτυλά σας, αφήνοντάς τα σε μία μόνιμη κιτρινωπή απόχρωση. Αυτό βέβαια …λύνεται- παροδικά- με «σπιτικές συνταγές» όπως ο χυμός λεμονιού, η χλωρίνη και πολύ…τρίψιμο.



Πρόωρη γήρανση και ρυτίδες

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ένα πρόσωπο με ρυτίδες δεν είναι και ό,τι πιο όμορφο και υγιές για έναν νεαρό άνθρωπο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κάπνισμα εντείνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος με έναν μέσο όρο 1,4 χρόνια. Η λάμψη και η υγιής όψη του δέρματος χάνονται λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα (το οποίο εκτοπίζει το οξυγόνο) και της νικοτίνης (η οποία μειώνει τη ροή του αίματος, αφήνοντας το δέρμα στεγνό και αποχρωματισμένο). Το κάπνισμα μειώνει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών του δέρματος.

Ουλές

Η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσυστολή, δηλαδή συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία μπορεί να περιορίσει την πλούσια σε οξυγόνο ροή του αίματος προς τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι μία πληγή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί και τα σημάδια, που θα επιμένουν να είναι εμφανή, θα είναι μεγαλύτερα και πιο κόκκινα από ότι σε έναν μη καπνιστή. Αρκετές, εξάλλου, είναι οι μελέτες που αναφέρουν ότι οι καπνιστές έχουν πιο αργή διαδικασία επούλωσης έπειτα από ένα χειρουργείο.

Λεπτά μαλλιά

Όπως ακριβώς το κάπνισμα επηρεάζει το δέρμα, με την ίδια λογική επηρεάζει και τα μαλλιά σας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τοξικές χημικές ουσίες, που περιέχονται στον καπνό, μπορούν να βλάψουν το DNA στους θύλακες των τριχών και να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα μαλλιά να γίνονται πιο αδύναμα και να γκριζάρουν πολύ νωρίτερα από το φυσιολογικό. Μάλιστα σε ότι αφορά τους άντρες, οι πιθανότητες απώλειας των μαλλιών διπλασιάζονται στους καπνιστές.

Κονδυλώματα

Για λόγους, οι οποίοι δεν είναι απολύτως σαφείς, οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις από ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων, μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα, συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Ενώ τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα τύπους του ιού HPV, το κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που καπνίζουν, είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων από ότι οι μη καπνίστριες.

Πλαδαρή κοιλιά

Το κάπνισμα πολλές φορές είναι υποκατάστατο της όρεξης και συχνά οι καπνιστές έχουν λιγότερο βάρος από τους μη καπνιστές. Ωστόσο, ολλανδοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερο εντοσθιακό λίπος από τους μη καπνιστές. Αυτά τα βαθιά στρώματα λίπους στα εσωτερικά όργανα μπορούν να συσσωρευτούν, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο άλλων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Ραγάδες

Η νικοτίνη που περιέχουν τα τσιγάρα καταστρέφει τις ίνες και τον συνδετικό ιστό του δέρματος, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα και την αντοχή του. Οι ραγάδες, τα ελαφρώς κόκκινα δηλαδή σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα όταν χάνετε ή παίρνετε απότομα βάρος, αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό εμφάνισής τους εάν είστε καπνιστές.

Καρκίνος του δέρματος

Το κάπνισμα είναι η πρωταρχική αιτία για τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και άλλες μορφές καρκίνου όπως είναι των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου κλπ. Μάλιστα σε παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν πλακώδες καρκίνωμα, τη δεύτερη δηλαδή πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ψωρίαση

Αν και η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σχετίζεται με το δέρμα και αφορά ακόμα και σε μη καπνιστές, η αλήθεια είναι ότι σε περίπτωση που είστε καπνιστές το πρόβλημα εντείνεται. Σύμφωνα με έρευνα του 2007, αν καπνίζετε ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα για περίπου 10 χρόνια, το ποσοστό να εμφανίσετε ψωρίαση αυξάνεται κατά 20%. Αν καπνίζετε για 11 -20 χρόνια, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 60% ενώ εάν ανήκετε στην κατηγορία των καπνιστών που έχουν ξεπεράσει τις δυο δεκαετίες, τότε ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται.

Καταρράκτης

Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη καθώς μεταφέρει το οξειδωτικό στρες στο φακό του ματιού. Συγκεκριμένα, εάν συνεχίζετε να καπνίζετε, έχετε 22% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε καταρράκτη.

Λεκιασμένα δόντια

Οι λεκέδες στα δόντια είναι μια ακόμα αντιαισθητική συνέπεια του καπνίσματος, η οποία οφείλεται στη νικοτίνη. Ωστόσο αυτό είναι ...πταίσμα μπροστά στην πιθανότητα απώλειας των δοντιών. Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να …αποχωριστούν την οδοντοστοιχία τους εξαιτίας στοματικών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος του στόματος και η ουλίτιδα. Σε βρετανική έρευνα μάλιστα, που διεξήγαγε το «Journal of Clinical Periodontology» αποδείχτηκε ότι οι καπνιστές έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ουλίτιδα και στοματικές ασθένειες, που ενδέχεται να οδηγήσουν και σε απώλεια των δοντιών.

Και αν σκέφτεστε ότι ίσως πλέον είναι αργά για να αντιστρέψετε όλα τα παραπάνω, θυμηθείτε ότι η ποσότητα των τσιγάρων, και όχι ο χρόνος που καπνίζετε, είναι ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο.
clickatlife.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *