ροή ειδήσεων

«Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ λόγω των φυσικών κοιτασμάτων της»

Το τελευταίο διάστημα πολλά διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με το παράδοξο της Ελλάδας, η οποία αν και είναι υπερχρεωμένη, διαθέτει ωστόσο έναν απίστευτο φυσικό πλούτο...

Γίνεται έτσι σαφές ότι δυστυχώς αυτός ο πλούτος είναι μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες η χώρα είναι αλυσοδεμένη και οι Έλληνες υποφέρουν: υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιδιώκουν να ελέγξουν αυτά τα κοιτάσματα, ελέγχοντας την ίδια την χώρα.

''Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη αλλά πετρελαιοπαραγωγός χώρα, αν και η τρέχουσα παραγωγή είναι αρκετά περιορισμένη: δύο χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ή 0,5 τοις εκατό των αναγκών της χώρας'', γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι έχει παραμελήσει στο παρελθόν η Αθήνα να προχωρήσει στην εξερεύνηση των δυνατοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πριν από λίγους μήνες η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά από διαγωνισμούς στις τρεις περιοχές της χώρας όπου στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 έγιναν σεισμικές μελέτες και προέκυψαν πραγματικά ευρήματα: στα Ιωάννινα, στην Ήπειρο (κοντά στα αλβανικά σύνορα) και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι "προς το παρόν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει με βάση αυτά τα ευρήματα τα οποία προσφέρουν εκτιμήσεις ότι περιέχονται μεταξύ 50 και 100 εκατ. βαρελιών στις περιοχές αυτές. Οπωσδήποτε είναι η μεγάλη θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται κοντά στην Κρήτη που προκαλεί περισσότερες ελπίδες μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και την Κύπρο: Μια νορβηγική εταιρεία (Pgs Petroleum Geo Services) έχει μόλις επιλεγεί για να πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες διάρκειας 18 μηνών σε μια θάλασσα συνολικής επιφάνειας 220 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιόμετρων, εκεί που φαίνεται ότι υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη".

Παράλληλα η La Tribune αναφέρεται στη βόμβα του πρακτορείου Bloomberg, ότι η "Ελλάδα θα γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη''.

Υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει ήδη ένα ''σημαντικό δυναμικό ορυκτών" (βωξίτη, περλίτη), η οικονομική εφημερίδα είπε ότι Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε χρυσό το 2016 στην Ευρώπη εκτοπίζοντας την Φινλανδία, ενώ σήμερα είναι στην τεσσαρακοστή θέση!

Και η μεγαλύτερη ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα της Ιταλίας η TREND-online.com, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα μπορούσε όχι μόνο να αποπληρώσει τα δάνεια της, αλλά και να βγάλει γρήγορα σημαντικά κέρδη, κάνοντας πρώτη απ' όλους στην Ευρώπη τη μεγάλη στροφή προς την ανάκαμψη της οικονομίας:

"Παρότι χρεωμένη, στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν είναι καθόλου φτωχή, αφού κατέχει άφθονους ανεκμετάλλευτους πόρους: τεράστιες ποσότητες χρυσού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια της. Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 20%, η ανεργία της να έχει φτάσει στο 25,1%, το δημόσιο χρέος της να έχει αυξηθεί κατά 198% σε σχέση με το ΑΕΠ και κάθε τόσο ν' ακούγονται διάφορες φωνές που υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ, αλλά όλα αυτά μοιάζουν εντελώς εξωπραγματικά. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή. Αντιθέτως. Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο πλούσια κράτη της Ευρώπης, αλλά δεν ξέρει πώς να αξιοποιήσει τις φυσικές πηγές της" - ή κάποιοι δεν την αφήνουν, προσθέτουμε εμείς.

Η χώρα κολυμπάει κυριολεκτικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο χάρη στα πολλά κοιτάσματα στη δυτική πλευρά της.

Οι ποσότητες του πετρελαίου και του αερίου που έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν δημοσιευτεί είναι εντυπωσιακές. Ελληνικές πηγές, εκτιμούν ότι η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου θα μπορούσε να αποδώσει 200 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, η περιοχή των Ιωαννίνων 80 εκατομμύρια, ενώ η περιοχή ανοιχτά του Κατάκολου, 3 εκατομμύρια.

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, η θάλασσα ανάμεσα στην Κρήτη, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κρύβει περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου και πετρελαίου που απλώς περιμένουν να εξορυχθούν.

Η Ελλάδα ωστόσο είναι μια από τις χώρες που έχουν ερευνηθεί λιγότερο ως προς τα διαθέσιμα αποθέματα σε υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και αέριο).

Μήπως γι' αυτό τελικά η Ευρώπη διστάζει να διώξει την Ελλάδα από την Ε.Ε;

"Στην Ελλάδα δεν έχουμε πετρέλαιο ή το πετρέλαιο που έχουμε είναι πολύ λίγο'' ισχυριζόταν ο Θ. Πάγκαλος στη Βουλή πριν από μερικά χρόνια...

Αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι η πραγματικότητα ίσως και να είναι εντελώς διαφορετική...
newsbomb.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *