ροή ειδήσεων

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Οι μισθοί μειώνονται -και σε πολλές περιπτώσεις κατρακυλούν- αλλά οι τιμές εξακολουθούν "να τραβάν την ανηφόρα". Ποιοι είναι οι λόγοι που η χώρα μας είναι από τις πιο ακριβές της Ευρώπης;
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε σημερινή της ανακοίνωση, επισημαίνει...
τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν την ελληνική αγορά, στρεβλώσεις όπως η γραφειοκρατία, ο υψηλός ΦΠΑ, τα καρτέλ και οι ενδοομιλικές συναλλαγές που κρατούν τις τιμές στα ύψη, η απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών. Ακολουθούν τα δέκα σημεία, τα οποία σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αποτελούν τα αναχώματα για τη μείωση των τιμών:

1. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές άμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%). Η συνολική φορολογία των επιχειρήσεων είναι σήμερα 30% και θα αυξηθεί περίπου στο 40% όταν ο Μ.Ο. της Ε.Ε. είναι 26%.
2. Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing), οι οποίες φουσκώνουν τις τιμές αλλά και το κόστος, προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα. Οι εν Ελλάδι θυγατρικές εισάγουν προϊόντα με τεχνητά υψηλό κόστος, το οποίο μετακυλίεται μέσω των υψηλών τιμών, στους καταναλωτές.
3. Οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των λιανεμπόρων να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.
4. Οι στρεβλώσεις σε σχετικές με την εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες, εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν στη διόγκωση των τελικών τιμών με την απαγόρευση συνδυαστικών μεταφορών νωπών με άλλα προϊόντα.
5. Η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και γενικότερα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ σε καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους καθώς και λοιπά πολεοδομικού τύπου προσκόμματα που επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα των εμπορικών επιχειρήσεων.
6. Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου με μυστικές συμφωνίες «καρτέλ» που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με διαπιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
7. Η μεγάλη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου με επιβάρυνση στην τελική τιμή σε σειρά προϊόντων όπου τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη έχουν αυξήσει το κατά μονάδα κόστος καθώς έχουν εκτινάξει και το κόστος των μεταφορών.
8. Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού όσων επιχειρήσεων μπορούν ακόμα να δανειστούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, εξαιτίας της παύσης των πιστώσεων που επιβλήθηκε στις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις από τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας μας (country risk), τις υποχρεώνει στην ουσία να επωμίζονται εξολοκλήρου και της μετρητοίς το κόστος αγοράς πολύ πριν την παραλαβή των εμπορευμάτων.
9. Η αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα στο ταμείο άτυπες εκπτώσεις πριν την έκδοση της απόδειξης, ανάλογα μάλιστα και με τον τρόπο πληρωμής, γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση διαστρεβλωμένων στοιχείων.
10. Η μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά, όταν θα ήταν αποτελεσματικότερο να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση της κατάργησης των γραφειοκρατικών παραγόντων που θα διαμορφώσουν χαμηλότερα την τελική τιμή.
Πηγή: moneypro.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/10/12 21:51

    Απορώ γιατι ξέχασαν να γράψουν στην ανάρτηση για την καφρίλα, την διαφθορά, το υψηλότατο κόστος δανεισμού, και το ασφαλιστικό κόστος.

    Και το αλλο το κυριότερο τα πάρα πολλά μαγαζιά , μικρομάγαζα , σούπερ μάρκετς, αναλογικά με τον πληθυσμό που υπάρχουν.

    Μετρείστε τα πόσα σούπερ μάρκετ,
    μίνι μάρκετ, υπάρχουν.
    Μετρείστε φαρμακεία, καταστήματα οπτικών, ασε τα ρουχάδικα, και τα ετοιμο-φαγάδικα, βενζινάδικα.
    Πανευρωπαικό ρεκόρ σε ολα, σε αναλογία με τον πληθυσμό, και αριθμητικά ακόμη με μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες..

    Οπου και ο κάθε πικραμένος, ασχετος η μη, με το αντικείμενο που πάει να καταπιαστεί επαγγελματικά, , ανοίγει και ενα μαγαζί και αναρωτιέσαι μετά πως θα δουλέψουν ολα αυτά.

    Πως ολοι αυτοί, πέρα των αλλων των αιτιών που αναφέρονται στην ανάρτηση, να μπορούν να προσφέρουν τελικά καλλίτερες τιμές απο τα μαγαζιά τους που με αυτό το μικρομάγαζο που εχουν προσπαθούν ακόμα και να επιβιώσουν οπως οπως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *