ροή ειδήσεων

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ρόδου από τα ελάφια και ζητάνε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Την ένταξη των ελαφιών στην κατηγορία των άγριων ζώων, προκειμένου να καθίσταται εφικτή η αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειές τους, ζητεί με επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου...
κ. Μιχάλης Παλαιολόγος. Όπως υποστηρίζει, λόγω της μείωσης της μικροχλωρίδας (τροφής) από φυσικές καταστροφές και κλιματολογικές συνθήκες, τα ελάφια στρέφονται για τη σίτισή τους στις καλλιέργειες με αποτέλεσμα να επιφέρουν καταστροφές.

Αναλυτικότερα η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές του Δήμου μας και κυρίως της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου, μιας και αποτελεί κέντρο μεγάλου ποσοστού αγροτικής παραγωγής της Νήσου.
Αφορά την πρόκληση ζημιών αγροτικών καλλιεργειών κηπευτικών, μποστανικών, σιτηρών κ.α από το προστατευόμενο από την Ελληνική Νομοθεσία ελάφι (dama dama ή Πλατόνι).
Στη Νήσο μας έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο συγκέντρωσης και περίθαλψης των ελαφιών από την Περιφέρεια, αλλά λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού τους (παρατηρείται αριθμητική πρόοδος), λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες (ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες), και τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές) που επιφέρουν μείωση μικροχλωρίδας (τροφής) προσεγγίζουν όλο και περισσότερο καλλιεργήσιμες εκτάσεις και προκαλούν καταστροφές, τόσο σε ποσότητα παραγόμενου είδους όσο σε αριθμό καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Φυσικά υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος αγανακτισμένοι αγρότες που προσέρχονται στην υπηρεσία μας για αναφορά ζημιών, να στραφούν εναντία στο προστατευόμενο είδος προκαλώντας κίνδυνο αν όχι για εξαφάνιση πληθυσμού σίγουρα όμως για σημαντική μείωσή του. Οι κατά περιόδους Δημοτικές Αρχές έχουν οχλήσει πολλές φορές με έγγραφά τους τις αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφέρεια, Υπουργείο κτλ) αλλά ή δήλωναν την συμπαράστασή τους καθώς είναι αναρμόδιες ή δεν λαμβάναμε καμία απάντηση.
Με την κείμενη νομοθεσία από τον Ε.Λ.Γ.Α. καλύπτεται σήμερα ασφαλιστικά στον τομέα της αγροτικής παραγωγής κατ΄ εξαίρεση σύμφωνα με την ΚΥΑ 47959/17-7-2000 ζημιά που προξενείται από τα άγρια ζώα (αρκούδα, αγριογούρουνα) μόνο στις περιοχές που προστατεύονται από την συνθήκη RAMSAR. Σας παρακαλούμε λοιπόν να μας ενημερώσετε πώς θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία «κατ' εξαίρεση» αυτή των αγρίων ζωών και το πλατόνι και σε ποιες ζώνες (αγροτική, δασική κτλ) θα είναι εφικτή η καταγραφή αποζημίωσης των αγροτών. Εν κατακλείδι ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, όροι, προϋποθέσεις, περιορισμοί και διαδικασίες που θα χαρακτηρίσουν το γηγενές ροδίτικο ελάφι dama-dama αμιγώς άγριο ζώο έτσι ώστε να θεωρηθεί νόμιμη και εφικτή η αποζημίωση των παραγωγών. Επίσης κάθε πρότασή σας για επίλυση ή ομαλή συνύπαρξη των ελαφιών με τους αγρότες είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη και θεμιτή. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία».
agrotypos.gr




parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *