ροή ειδήσεων

ΟΑΕΔ: Διαφοροποιήσεις στα κριτήρια για το επίδομα ανεργίας

Διευκρινιστική εγκύκλιος - Τι αλλάζει στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα
Νέες μειώσεις θα υποστούν τα επιδόματα ανεργίας από 1/1/2013 βάσει των διευκρινίσεων για τη χορήγηση του επιδόματος... αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που παρέσχε με εγκύκλιό του ο ΟΑΕΔ.

Πλέον τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ γίνονται αυστηρότερα.

Οι αλλαγές αυτές, που πλήττουν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους προβλέπονται στον νόμο 3986/2011.

Βάσει της εγκυκλίου του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας ο Οργανισμός θα εξετάζει πόσα ημερήσια επιδόματα έχει εισπράξει ο δικαιούχος από το 2009. Εφόσον προκύψει ότι έχει εισπράξει περισσότερα από 450, τότε σταματά την επιδότηση.

Μείωση επέρχεται και στα ποσά που εισπράτει ο δικαιούχος ως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Ακολουθεί δε νέο ψαλίδι το 2014, ενώ η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 30%.

Ψαλιδισμένα επιδόματα ανεργίας

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος «από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).»

»Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων».

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Παραδείγματα:

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια παραδείγματα:

1) Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Στη συνέχεια ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009–2.1.2013. Έστω ότι προκύπτει ότι του χορηγήθηκαν 210 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 240 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για τα 300, που θα είχαν εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

2) Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει την 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας του χορηγήθηκαν μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009–2.1.2013. Έστω ότι προκύπτει ότι του χορηγήθηκαν 440 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 10 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 10 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για τα 300 που θα είχαν εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

3) Έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 5μηνη επιδότηση (δηλ. 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Επίσης έστω ότι κατά τον έλεγχο προκύπτει ότι στο διάστημα 3.1.2009 – 2.1.2013 του χορηγήθηκαν 50 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού. Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 400 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος θα τύχει επιδότησης για 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (δηλαδή την επιδότηση που θα είχε εγκριθεί βάσει των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που συγκέντρωσε στο κρίσιμο χρονικό διάστημα).

4) Εστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Κατά τον έλεγχο προκύπτει ότι μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013 του χορηγήθηκαν 450 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού.

Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα υπόλοιπο 0 (μηδέν) ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας και η αίτησή του θα απορριφτεί.

5) έστω ότι εμφανίζεται ασφαλισμένος του οποίου η έναρξη επιδότησης ανεργίας αρχίζει στις 3.1.2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει στο κρίσιμο χρονικό διάστημα δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Κατά τον έλεγχο προκύπτει ότι μεταξύ του διαστήματος 3.1.2009 – 2.1.2013 του χορηγήθηκαν 480 ημερήσια επιδόματα εντός του διαστήματος αυτού.

Αφαιρώντας από τα 450 ημερήσια επιδόματα που προσδιορίζει ως όριο ο νόμος απομένει ένα αρνητικό υπόλοιπο -30 ημερών επιδότησης.

Στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας και η αίτησή του θα απορριφτεί.

Συρρικνώνονται τα δώρα Χριστούγεννων- ΠάσχαΓια την οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων τονίζεται πως για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6 που ισχύει).

Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου-έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).

Για παράδειγμα ασφαλισμένος που επιδοτείται από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του δώρου θα έπαιρνε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Για την οικονομική ενίσχυση Πάσχα οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12.5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου).
tovima.gr

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/10/12 01:13

    ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΟΒΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΓΕΝΑΡΗ!!! ΝΙΩΘΩ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΓΤ ΔΝ ΘΑ ΧΩ ΝΑ ΤΑΙΣΩ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ...ΔΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ???ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ Κ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ???ΜΑΣ ΠΑΤΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΩΣ ΘΕΑΤΕΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/10/12 02:48

    Το ελεγα και θα το κανω,αν πεινασουν τα παιδια μου, θα βγω για κυνηγι με τι καραμπινα και οποιον παρει ο χαρος..παλιοκαθικια του κερατα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/10/12 09:24

    H MIKA GIATH DEN MILAEI TORA???????GIA OLLA EXH APOFI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/10/12 10:41

    oli karampines gia to kinigi olon afton ton mpastaron tou kerata/////

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/10/12 11:17

    POUTANAS GIOI POLITIKH EFTASE H ORA SAS KATHARMATA POLEMOS OLOI MAZI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/10/12 13:27

    ΟΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΨΗΦΙΣΜΕΝΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ
    ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΠΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΟΣΑ
    ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΨΗΦΙΣΜΕΝΑ .ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ.ΨΑΞΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ .ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ...


    http://www.ypakp.gr/uploads/files/7254.pdf

    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ.
    ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ .
    ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ.
    ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
    ΠΟΥ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΕΡΓΙΑ .
    ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΑΝ ΥΠΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΩΤΟΥΣΑ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ .
    ΟΛΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΠΙΕΣΗ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ .
    ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
    ΟΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΧΕΝΟΔΟΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ ???????????
    ΠΙΕΣΗ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ .....

    ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΨΑΞΤΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

    http://www.ypakp.gr/

    ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΑΛΛΟΙ ΨΑΞΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ .
    ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΑΣ .
    ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .ΞΥΠΝΑΜΕΕΕΕΕΕΕ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑΑΑΑΑ.
    ΚΑΤΑΓΕΙΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΤΡΑΒΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *