ροή ειδήσεων

Στάση εισπράξεων... φόρων από το Δημόσιο

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Στάση εισπράξεων φόρων, προστίμων και ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο λόγω «παράλυσης» του ελεγκτικού μηχανισμού καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών... σύμφωνα με τα οποία από τα 100 ευρώ βεβαιωθέντα έσοδα στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κατά μέσον όρο 5 ευρώ.

Την ίδια ώρα πέραν του ότι στις εφορίες και στα δικαστήρια «λιμνάζουν» δισεκατομμύρια ευρώ υπάρχει και ραγδαία αύξηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω της οικονομικής στενότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι οφειλές προς το Δημόσιο με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες διογκώθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Εθνος, με «βηματισμό χελώνας» προχωρούν οι εισπράξεις από τρεις πηγές, τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, τα επιδικασθέντα ποσά από τα δικαστήρια και τις οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων κ.ά. Οι εισπρακτικές επιδόσεις των αρμοδίων υπηρεσιών είναι «τραγικές» στην περίπτωση των χρηματικών ποινών για φοροδιαφυγή, καθώς το ποσοστό είσπραξης κυμαίνεται στο 2,5% των βεβαιωθέντων εσόδων από τις εφορίες, τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στον τομέα της είσπραξης των παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 2%, ενώ από τα ποσά που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια υπέρ του Δημοσίου έχει εισπραχθεί μόλις το 4,5%. Αναλυτικότερα:
Από τα περίπου 4 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία περίπου 100 εκατ. ευρώ (ποσοστό 2,5%). Στα ίδια χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι εισπράξεις και τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. το 2010 οι εφορίες επέβαλαν πρόστιμα ύψους 1,257 δισ. ευρώ για παραβάσεις σε έμμεσους φόρους και κυρίως ΦΠΑ και από αυτά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 2,28%)
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από τις αρχές του έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο από το συνολικό ποσό των 13,487 δισ.. ευρώ που έχει επιδικασθεί από τα δικαστήρια, το Δημόσιο έχει εισπράξει 641,182 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό ανάκτησης για όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις ανέρχεται στο 4,75%.
Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 43,741 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Αυγούστου είχε εισρεύσει στα κρατικά ταμεία ποσό 847 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό είσπραξης κυμάνθηκε στο 2%, δηλαδή από τα 100 ευρώ στα ταμεία μπήκαν 2 ευρώ.
Από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους και μέχρι τον Αύγουστο ήταν 6,871 δισ. ευρώ το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει 543 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας την επίδοσή του γύρω στο 8%.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την ανάσχεση της «πλημμυρίδας» των ληξιπρόθεσμων χρεών εισηγούνται τη θέσπιση νέας ρύθμισης για την εξόφληση των χρεών που θα κινείται στη λογική «δώσε ό,τι μπορείς». Ωστόσο η τρόικα αντιδρά σε οποιαδήποτε μορφή νέας ευνοϊκής ρύθμισης με το επιχείρημα ότι θα υπονομεύσει το στόχο για τα έσοδα.

Από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος Αυγούστου και ανέρχονται στα 307,014 εκατ. ευρώ, οι εφορίες εισέπραξαν 59,852 εκατ. ευρώ (ποσοστό 20%).
10 δισ. αυξήθηκαν φέτος οι οφειλές στο Δημόσιο με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες
100 εκατ. εισπράχθηκαν από 4 δισ. φόρους προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί
4,75% από τα ποσά που έχουν επιδικαστεί μέχρι το Σεπτέμβριο είχαν τελικά εισπραχθεί

Από τους προσωρι­νούς ελέγχους οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα ανήλθαν σε 126,4 εκατ. ευρώ

Τη «στάση εισπράξεων» από το Δημόσιο επιβεβαιώνει και το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών που είχαν περιληφθεί στη λίστα των 1.500 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ ο καθένας: στο σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών 13 δισ. ευρώ εισπράχθηκε το ποσό των 19,06 εκατ. ευρώ.

Καλύτερα συγκριτικά πήγαν οι εισπράξεις του Δημοσίου από τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν κατά τους ελέγχους των «πλούσιων» και «μεγάλων» φορολογούμενων. Στους πλούσιους έχουν βεβαιωθεί 16,7 εκατ. ευρώ για φορολογικές παραβάσεις και από αυτά εισπράχθηκαν 14,1 εκατ. ευρώ ενώ στους «μεγάλους» βεβαιώθηκαν 69,9 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 51 εκατ. ευρώ.

Από τους προσωρινούς ελέγχους οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα ανήλθαν σε 126,4 εκατ. ευρώ και στα κρατικά ταμεία μπήκαν 66,2 εκατ. ευρώ.

Ομως, πέραν των χαμηλών έως απογοητευτικών επιδόσεων του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, μείζον πρόβλημα με απρόβλεπτες δημοσιονομικές παρενέργειες ανακύπτει από την αλματώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που υποδηλώνει και «στάση πληρωμών» από την πλευρά των φορολογούμενων λόγω οικονομικής ασφυξίας.

Τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αντί να μειώνονται ως απόλυτο ποσό, όπως προβλέπει το μνημόνιο, καλπάζουν. Τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να εκτιναχθούν στα 53,4 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με τα ετήσια έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ στο εννεάμηνο η αύξηση έφθασε στα 9,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος Αυγούστου τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έσπασαν το όριο των 50 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 50,3 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους προστέθηκαν 6,8 δισ. ευρώ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν το φαινόμενοστην αδυναμία πολλών φορολογούμενων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω δραστικής συρρίκνωσης του εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας.

Επισημαίνεται ότι στα ληξιπρόθεσμα χρέη περιλαμβάνεται η μη πληρωμή κάθε είδους φόρου που έχει βεβαιωθεί από την Εφορία, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, οι φόροι ακινήτων, οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα από φορολογικούς ελέγχους. Δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές από τη μη πληρωμή του ειδικούς τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
imerisia.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/10/12 19:13

    Τι ωραία αλήθεια χώρα έχουμε φτιάξει!!! Μπράβο μας να την χαιρόμαστε και εις ..... κατώτερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *