ροή ειδήσεων

Η Ελλάδα προειδοποιείται για πιθανή μαζική μετακίνηση χιλιάδων Σύριων (;) προσφύγων σε Ρόδο και Κρήτη

Για την πιθανότητα μαζικής αποχώρησης Σύριων (;) προσφύγων από τη χώρα τους, προετοιμάζεται και η Ελλάδα.
Πώς προετοιμάζεται η χώρα για τη φιλοξενία τους και σε ποιες περιοχές θα μεταφερθούν
Σχετικό σενάριο έχει ήδη επεξεργαστεί...
το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τη συνεργασία του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Το σενάριο, όπως έγινε γνωστό από πηγή του υπουργείου, είναι υποθετικό έως στιγμής και προβλέπει τη φιλοξενία από την Ελλάδα 20.000 προσφύγων, αν χρειαστεί. Αντίστοιχα, η Τουρκία θα μπορεί να φιλοξενήσει 130.000 πρόσφυγες και η Κύπρος 48.000.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου, οι Σύριοι (;) που τυχόν φτάσουν στην Ελλάδα, θα φιλοξενηθούν σε κέντρα προσφύγων, τα οποία έχουν οριστεί στη Ρόδο και την Κρήτη και όχι σε κέντρο πρώτης υποδοχής προσφύγων.

ΟΗΕ: Εξαντλούνται τα μέσα για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες

Ο περιφερειακός συντονιστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Πάνος Μουμτζής, προειδοποίησε ότι τα μέσα για να βοηθηθεί ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην Συρία εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.

Σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μουμτζής, σε περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου επικεφαλής αντιπροσωπείας των συντονιστών των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Συρία, εξέφρασε τη λύπη του για τη "σοβαρή έλλειψη πόρων", σημειώνοντας ότι αναζητεί οικονομική υποστήριξη για τη φιλοξενία των προσφύγων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, καθώς επίσης και για την "υγεία και το νερό".

Ο ΟΗΕ, ο οποίος είχε ζητήσει βοήθεια 448 εκατομμυρίων δολαρίων για τους Σύριους πρόσφυγες , έχει λάβει μέχρι στιγμής 142 εκατομμύρια, περίπου το 29% του ποσού.

Η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ που βοηθούν τους εκτοπισμένους και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στη Συρία. Μια έκκληση για βοήθεια ύψους 348 εκατομμυρίων δολαρίων έχει καλυφθεί σε ποσοστό 38%.

Η συριακή κρίση εξελίσσεται "πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα", και αυτό απαιτεί ένα "μηχανισμό ταχείας χρηματοδότησης", δήλωσε ο Μουμτζής.

Ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, ο ΟΗΕ ανησυχεί για τις επιπτώσεις της επίμονης έλλειψης κονδυλίων για τη συντριπτική πλειοψηφία των Σύριων (;) προσφύγων, τα τρία τέταρτα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, και για τους πληθυσμούς που είναι οι πιο ευάλωτοι από την σύγκρουση , τόσο εντός όσο και εκτός Συρίας.

Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι να "είμαστε έτοιμοι για το χειμώνα" και αυτό εξαρτάται από τους διαθέσιμους πόρους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Ραντούν Νουισέρ.

"Τα πράγματα δεν είναι πλέον όπως πριν. Έχουμε εισέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για μια κρίση", δήλωσε ο Μουμτζής, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης με μια καθημερινή εισροή "2000-3000, προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα, εδώ και δύο μήνες".

"Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά σε καθημερινή βάση...", δήλωσε ο Μουμτζής, προσθέτοντας ότι "οι πόροι εξαντλούνται γρήγορα, διότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια".

Ο αριθμός των Σύριων (;) προσφύγων στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες έχει τριπλασιαστεί από τον Ιούνιο, για να ξεπεράσει το όριο των 300.000, και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι κύριοι χρηματοδότες των υπηρεσιών του ΟΗΕ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αραβικές χώρες κάνουν δωρεές μέσω τοπικών η περιφερειακών φιλανθρωπικών οργανώσεων ή σε διμερές επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ ελπίζει να εξασφαλίσει υποσχέσεις βοήθειας κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: Νews 247

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *