ροή ειδήσεων

Le Monde: Και αν η Τρόικα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία;

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε μια Λερναία Υδρα με τρία κεφάλια, αναφέρει
Τον ρόλο που παίζει η Τρόικα στην Ελλάδα αναλύει ο «Monde», εν όψει της έκθεσής της που αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου...
και η οποία θα είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας. «Τρεις σειρές ανωτάτων υπαλλήλων επιβάλουν καθημερινά στην Ελλάδα τους όρους του ελληνικού προγράμματος λιτότητας», γράφει η γαλλική εφημερίδα η οποία χαρακτηρίζει την προσέγγιση της Τρόικας «τεχνοκρατική» και «μηχανιστική» και θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην χρεοκοπία.

Ο «Monde» τονίζει ότι καθένας από τους υπαλλήλους της Τρόικας αναφέρεται στην δική του αρχή _ την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο _ και ότι δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική οντότητα που να επιβλέπει σε μόνιμη βάση τις διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ είναι «το λιγότερο εμπλεκόμενο» αλλά συγχρόνως «το λιγότερο ευέλικτο όσον αφορά τους όρους της καταβολής της επόμενης δόσης».

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι «μια εσωτερική διαμάχη που βγαίνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια προς τα έξω».

Η γαλλική εφημερίδα προσάπτει στην Ευρώπη «έλλειψη θάρρους και υπευθυνότητας» επειδή ζήτησε από το ΔΝΤ να προστρέξει προς «βοήθειά» της. «Σήμερα η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα» διότι «βρίσκεται υπό κηδεμονία».

Εξετάζοντας το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνει το ελληνικό πακέτο λιτότητας, ορισμένα τα θεωρεί «εύκολα στην εφαρμογή τους», όπως την κατάργηση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και την μείωση των συντάξεων. «Αλλά η πιο εύκολη λύση δεν είναι ούτε η μοναδική ούτε η καλύτερη», διαπιστώνει.

Δυσκολότερα στην εφαρμογή τους κρίνει όσα μέτρα αφορούν την εκκλησία, τον στρατό ή τις μεγάλες επιχειρήσεις διότι «τα συμφέροντα αυτά διαθέτουν τα μέσα για να εξαιρεθούν».

Ένα από τα τελευταία μέτρα που ζήτησε η Τρόικα είναι οι Ελληνες να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα και να αναπαύονται 11 ώρες την ημέρα τη στιγμή που η ανεργία είναι 24% !!! (σ.σ. τα θαυμαστικά είναι του «Monde»).

Σ' αυτό το πλαίσιο, η διαπραγμάτευση εκτυλίσσεται σε ένα άθλιο κλίμα και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε μια Λερναία Υδρα με τρία κεφάλια που τραβάει την Ελλάδα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Η δυσπιστία βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα. «Η Ανγκελα Μέρκελ θα κατορθώσει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής της στην Αθήνα;» αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα. Και καταλήγει:

Η προσέγγιση της Τρόικας είναι προφανώς τεχνοκρατική. Δεν μπορούμε να το καταλογίσουμε αυτό στα άτομα. Εχουν στόχους και οφείλουν να τους πραγματοποιήσουν. Το πρόβλημα είναι συστημικό.

Την ώρα που η ύφεση πλανάται πάνω από την Ευρώπη, είναι σημαντικό κανένα μέτρο να μην παραβλέπει το γεγονός ότι η μαζική πτώχευση των ελλήνων καταναλωτών αποτελεί έναν ανεμοστρόβιλο που θα μπορούσε να καταπιεί τη χώρα.

Η Τρόικα έχει μηχανιστικό ρόλο: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος και δεν πλαισιώνεται πολιτικά. Αυτό θα μπορούμε να οδηγήσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας.
πηγή:tovima.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *