ροή ειδήσεων

Αναστολή πλειστηριασμών έως το 2013 - Περίοδος χάριτος 4 ετών - Αλλαγή στον Τειρεσία

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2010 το εισόδημά τους μειώθηκε κατά 35% θα ενταχθούν στις διευκολύνσεις για στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια..


Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τονίζοντας ωστόσο ότι για όλες τις προωθούμενες αλλαγές θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της η τρόικα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι άνεργοι, οι χρονίως πάσχοντες, οι πολύτεκνοι και οι βαριά ανάπηροι δανειολήπτες εντάσσονται χωρίς καμία προϋπόθεση.

Παράλληλα παρέχεται περίοδος χάριτος 4 ετών, με ενδιάμεση επανεξέταση των κριτηρίων, στη διάρκεια της οποίας οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους με επιτόκιο 1,5% και η δόση δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους. Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι δανειολήπτες έχουν τεκμερόμενη εξαρτημένη εργασία (μπλοκάκια) σε ένα μόνο εργοδότη.

Επίσης, πρόκειται να τροποποιηθεί ο νόμος 3869 (νόμος Κατσέλη) και σύμφωνα με όσα είπα κυβερνητικές πηγές, απλοποιείται η διαδικασία προσφυγής στο δικαστήριο. Ο ισχύων νόμος προβλέπει τρία στάδια: τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τον δικαστικό συμβιβασμό και την τελική δικαστική ετυμηγορία. Με τις τροποποιήσεις καταργείται ο δικαστικός συμβιβασμός και προβλέπεται ότι ο εξωδικαστικός μπορεί να γίνει όταν μια τράπεζα ή αριθμός τραπεζών ελέγχουν απλά το 51% του δανείου (ο νόμος σήμερα προβλέπει το 100% του δανείου). Από την υποβολή αίτησης για τη δικαστική διευθέτηση του δανειολήπτη μέχρι την εκδίκαση ο δανειολήπτης θα καταβάλει το 10% της δόσης με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ το μήνα.

Στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπονται ακόμη η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ δανείου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 50% για δύο παιδιά, μέχρι 31/12/2013, καθώς επίσης και η αλλαγή του χαρακτήρα του Τειρεσία.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, για το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να βγει κανονιστική εγκύκλίος της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα ορίζει ότι ο Τειρεσίας δεν θα είναι ένα ποινολόγιο παραβατών, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να καθορίζει τη στάση της στον πελάτη της του οποίου έσκασε μία επιταγή με πιο ελαστικά κριτήρια.
tro-ma-ktiko

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος20/11/12 07:58

    ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΙΣ ΔΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΧΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΒΛΑΚΑΣ......................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/11/12 09:03

    MHN AKOYTE TO MALAKA TO XATZHDAKH EINAI DEKSIOS KAI LEEI SYNEXEIA PSEMATA, OLA GINONTAI GIA TIS TRAPEZES GAMW TH DEKSIA POU MAS EKANE ETSI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/11/12 15:03

    ΓΑΜΩΝ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΟΛΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/11/12 21:54

    Πότε θα πάψει η ΠΑΡΑπληροφόρηση?Η απαγόρευση των πλειστηριασμών ισχυεί για την ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατοικία του οφειλέτη και ΟΧΙ για την πρώτη, για ΧΡΕΗ κάτω των 200.000 ευρώ από ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ και ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!Όποιος έχει αμφιβολία,ας βρει το ΦΕΚ να ξεστραβωθεί!
    Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *