ροή ειδήσεων

Με τούρκικα σκάφη θα γεμίσει το Αιγαίο; - «Το Καστελόριζο έχει ξεγραφτεί από την Ελλάδα»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΝΟΥ ΚΟΝΣΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ
Το θέμα που έχει ανακύψει με την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που διατηρούν μικρά τουριστικά σκάφη σε μικρά νησιά του Αιγαίου... φέρνει στη Βουλή, με ερώτησή του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας. Το ζήτημα αφορά τους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών σκαφών, που δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.Ο βουλευτής ως παράδειγμα αναφέρει το Καστελόριζο, εκεί όπου οι πέντε ιδιοκτήτες καϊκιών ασκούν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με μικρά σκάφη χωρητικότητας δώδεκα ατόμων. Τα συγκεκριμένα σκάφη συνδέουν το ακριτικό νησί και με την Αντίφυλλο (Κας), στις απέναντι τουρκικές ακτές.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, συνιστά υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση για αυτούς τους ανθρώπους και θα τους αναγκάσει να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Σε μία τέτοια περίπτωση η σύνδεση του Καστελορίζου με την Τουρκία θα μονοπωληθεί από σκάφη τουρκικών συμφερόντων.


Η ερώτηση του βουλευτή:
«Στα μικρά νησιά του Αιγαίου έχει αναπτυχθεί μία υποτυπώδης δραστηριότητα μεταφορών και θαλάσσιου τουρισμού. Μικρά τουριστικά σκάφη (καΐκια ως επί το πλείστον) πραγματοποιούν κοντινές εκδρομές, σε αποστάσεις μικρότερες των 6 ναυτικών μιλίων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σε ορισμένα νησιά, όπως στο Καστελόριζο, τα μικρά αυτά σκάφη συνδέουν το νησί με τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, εκτελώντας το δρομολόγιο Καστελόριζο - Αντίφυλλο (Κας Τουρκίας). Είναι χαρακτηριστικό, ότι το πρωτόκολλο μεταφοράς αυτών των πλοιαρίων, είναι μόλις 12 άτομα, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό μεγαλύτερων τουρκικών σκαφών, που εκτελούν το ίδιο δρομολόγιο και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς και οχημάτων.

Μέχρι πρότινος, οι επαγγελματίες αυτοί, λόγω του περιορισμένου τζίρου αλλά και της εποχικότητας της δραστηριότητας που αναπτύσσουν, ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ προκειμένου να μην επιβαρύνονται με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Με το νόμο, όμως, 3846/2010 υποχρεώνονται να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, κάτι που σημαίνει τεράστιο και ασύμφορο κόστος για να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα. Η διάταξη αυτή στηρίζεται στο ότι εκτελούν δρομολόγια προς τη γείτονα χώρα. Ουδείς, όμως, υπολογίζει ότι η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ναυτικών μιλίων αλλά και ότι έχουμε να κάνουμε με καϊκια που μεταφέρουν το πολύ έως 12 άτομα. Επισημαίνω, επίσης, ότι πρόκειται για μία από τις ελάχιστες επαγγελματικές δραστηριότητες στα μικρά νησιά και όσοι θίγονται από την άδικη αυτή ρύθμιση είναι ελάχιστοι. Ενδεικτικά στο Καστελόριζο υπάρχουν μόνο 5.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση αυτών των ανθρώπων
από την υποχρεωτική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ. Αντίθετα,
ενέχει τον υπαρκτό κίνδυνο να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την οικονομική υποχρέωση. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μονοπωληθεί η σύνδεση νησιών, όπως το Καστελόριζο, από σκάφη τουρκικών συμφερόντων. Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εάν προτίθεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να εξαιρεθούν οι επαγγελματίες των μικρών τουριστικών σκαφών, που δραστηριοποιούνται στα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως το Καστελόριζο, από το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ αντί του ΟΓΑ».

ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
«Το Καστελόριζο έχει ξεγραφτεί από την Ελλάδα» 
 

«Εξαρτόμαστε από την Τουρκία ». Αυτό φέρεται να δήλωσε ο δήμαρχος του Ακριτικού Καστελορίζου, Παύλος Πανηγύρης, σε τουρκική ιστοσελίδα, με αποτέλεσμα η είδηση να κάνει το γύρο της γειτονικής χώρας, με ο,τι αυτό μπορεί να σημαίνει! Οι τούρκικες εφημερίδες «Aksam», «Vatan», «Turkiye» και «Posta», δημοσιεύουν τις δηλώσεις του δημάρχου του Ελληνικού ακριτικού νησιού με τίτλο «Ο δήμαρχος του Καστελορίζου είπε “εξαρτόμαστε από την Τουρκία”. Οι δηλώσεις του δημάρχου αναρτήθηκαν πρώτα στην ιστοσελίδα NTV, εκεί όπου ο κ. Πανηγύρης φέρεται να δήλωσε ότι «εδώ και αρκετά χρόνια οι ανάγκες των κατοίκων του Καστελορίζου καλύπτονται από την Τουρκία» και γι’ αυτό τον λόγο, όπως είπε, «το νησί εξαρτάται από την γειτονική χώρα». Τα δημοσιεύματα αναφέρονται επίσης στην διαμαρτυρία του δημάρχου για την αδιαφορία που δείχνει η Αθήνα, εδώ και δέκα οκτώ χρόνια, που είναι δήμαρχος. Με αφορμή δε αυτό ο κ. Πανηγύρης δηλώνει ότι «το Καστελόριζο έχει ξεγραφτεί προ πολλών ετών από την Ελλάδα». Δήλωση φυσικά που αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, δίνοντας περισσότερο
«αέρα» στις βλέψεις των γειτόνων. Συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο δήμαρχος του Καστελόριζου, που απέχει 1.300 μέτρα από το Κάς της Τουρκίας, και είναι ελληνικό έδαφος, είπε ότι η Αθήνα τους έχει ξεχάσει προ πολλού και τόνισε ότι καλύπτουν τις ανάγκες τους από την Τουρκία». Μέσα στο ίδιο πλαίσιο υποστηρίζεται ότι ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού και παλαιότερα είχε απειλήσει ότι θα κηρύξει την ανεξαρτησία του Καστελόριζου, λόγω της αδιαφορίας της Αθήνας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *