ροή ειδήσεων

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΒΟΜΒΑ(;) ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΤΡΕΙΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ(;)

ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ Ε.Α. ΑΝΤΩΝΗ ΤΖΑΜΠΑΖΗ 
Στην περιοχή «Τρεις» έχει εγκαταλειφθεί από τις αρχές του 2009, χωρίς να έχει παραδοθεί ο χώρος, το Στρατόπεδο «Λοχαγού Διογένη Φανουράκη», στο οποίο... μέχρι την εγκατάλειψή του είχαν εγκατασταθεί και στεγασθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όπως και σε άλλα στρατόπεδα στη Ρόδο, μονάδες και υπηρεσίες της 95 ΑΔΤΕ.

Για την κατασκευή και την κάλυψη αυτών των εγκαταστάσεων σε όλα τα στρατόπεδα, είχαν χρησιμοποιηθεί πλάκες αμιαντοτσιμέντου κυματοειδούς μορφής(καναλλέτα), διαστάσεων 1 ή 2 ή 3χ1 μέτρα, τα γνωστά ΕΛΛΕΝΙΤ, όπως φαίνεται και στις συνημμένες φωτογραφίες.

Οι ίδιες πλάκες χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Ελλάδα, κυρίως ως στέγες δημόσιων αλλά και ιδιωτικών κτηρίων, ιδιαίτερα γιατί υπήρχε εγχώρια παραγωγή αμιάντου, από την εταιρεία Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ).

Ο αμίαντος έχει χρήσιμες φυσικές και χημικές ιδιότητες και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στο παρελθόν σε ποικιλία εφαρμογών, αν και σήμερα η χρήση του έχει απαγορευθεί λόγω του ότι η εισπνοή του είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό, την αναδιαμόρφωση, την σφυρηλάτηση, τη διάτρηση, το πριόνισμα, το βούρτσισμα, το ξεσκόνισμα, το ξύσιμο και το τρίψιμο, με τα οποία είναι δυνατόν να αποδεσμευθούν ικανές ποσότητες ινών αμιάντου.

Σε πολλά κτίσματα, τα αμιαντούχα υλικά ξεθωριάζουν και απελευθερώνουν με ευκολία τις επικίνδυνες ίνες στον αέρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι επίσης η επαφή πλακών ΕΛΛΕΝΙΤ με φυλλωσιές δέντρων καθώς με την ένταση του αέρα τρίβονται και απελευθερώνουν τις ίνες αμιάντου, με ανάλογες ικανές συνθήκες να υπάρχουν στο Στρατόπεδο «Λοχαγού Διογένη Φανουράκη».

Οι βλαπτικές επιδράσεις του αμίαντου, ο οποίος σε κάποιες μορφές του είναι τοξικός, έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1920, οπότε ο Βρετανός παθολόγος Dr. Cooke εξέτασε εργάτες που εκθέτονταν σε περιβάλλον σκόνης αμίαντου και ονόμασε την παρατηρούμενη ασθένεια του πνεύμονα "ασβέστωσις". Σήμερα ο αμίαντος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες καρκινογένεσης (κυρίως μεσοθηλίωμα, διάμεσος πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα και πνευμονοκονίαση), στην περίπτωση που οι ίνες του εισχωρήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η διαπιστωμένη, πλέον, ενοχοποίησή του για καρκινογένεση έχει οδηγήσει πολλές χώρες στη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της χρήσης του και σταδιακά στην πλήρη απαγόρευσή του. Στην Ελλάδα η νομοθεσία θέσπιζε ένα αρκετά αυστηρό πλαίσιο για την χρήση του αμίαντου (ΠΔ 70α/1988, ΠΔ 175/97), ενώ πλέον σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών 1999/77/ΕΚ, 2003/18/ΕΚ, 91/659/ΕΟΚ, 91/382/ΕΟΚ, 87/217/ΕΟΚ, 85/610/ΕΟΚ, 83/478/ΕΟΚ και 83/477/ΕΟΚ απαγορεύεται η εξόρυξη και χρήση του και καθορίζονται κανόνες όσον αφορά στη διαχείρισή του. Η διαχείριση του αμιάντου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το ΕΛΙΝΥΑΕ(Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) και με γνώμονα την προστασία του προσωπικού που μπορεί (εσκεμμένα ή όχι) να έρθει σε επαφή μαζί του, προϋποθέτει την αναγνώρισή του. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο δεδομένου ότι μοιάζει μακροσκοπικά με αρκετά άλλα υλικά, τα οποία όμως είναι αβλαβή. Για το λόγο αυτό απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις.

Με εξετάσεις και αυτοψίες που ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο 2011, χορηγήθηκαν οι πρώτες άδειες εκτέλεσης εργασιών διαχείρισης αμιαντούχων υλικών και αφαίρεσης αμιάντου στην Ελλάδα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε πέντε εταιρείες.

Σύμφωνα με την Υ.Α. 21017/84/2009, οι ΕΑΚ(Επιχειρήσεις Αφαίρεσης ή Κατεδάφισης) που αδειοδοτήθηκαν είναι οι Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ, Envirochem ΑΕ, ΣΟΥΚ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, ΙΝΤΕΡΓΚΕΟ ΕΠΕ και Global Waste Solutions ΕΠΕ, οι οποίες συνέστησαν τον ΠΑΣΕΠΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Διαχείρισης Αποβλήτων) τηλ. 210-9719180.

Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάσθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προηγούμενη αποκτηθείσα εμπειρία σε έργα διαχείρισης αμιάντου, στον ιδιόκτητο εξοπλισμό που διαθέτει κάθε εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει σύνθετα έργα αφαίρεσης εύθρυπτου αμιάντου και στην εκπαίδευση του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, που θα λάβει μέρος σε έργα αφαίρεσης αμιαντούχων υλικών.

Σκοπός της παραπάνω απόφασης είναι ο καθορισμός των όρων ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων αφαίρεσης ή κατεδάφισης αμιαντούχων υλικών, που προβλέπονται στο άρθρο 14 του ΠΔ 212/2006 «Προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία», σε συμμόρφωση με την οδηγία 83/477/ΕΟΚ.

Απαραίτητη προϋπόθεση πλέον προκειμένου να εκτελεσθούν έργα αφαίρεσης αμιάντου, είναι να διαθέτει κανείς την κρατική άδεια ΕΑΚ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή, η ασφάλεια και η ικανότητα των εταιρειών που αναλαμβάνουν τέτοια έργα.

Δεδομένου ότι η χώρα μας δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα της διαχείρισης του αμιάντου που αφαιρείται από τα κτίρια και θεωρείται ΑΠΟΒΛΗΤΟ, αφού δεν επιτρέπεται η ταφή του σε ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, το κόστος διαχείρισης προς το παρόν παραμένει υψηλό, αφού “πληρώνουμε” τη μεταφορά του στη Γερμανία.

Το “ξήλωμα” του αμιάντου κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας, κοστίζει ανάλογα με το μέγεθος της επιφάνειας, ενώ η μεταφορά του στους ειδικούς χώρους ταφής στη Γερμανία, ανάλογα με το βάρος.

Η συνείδησή μου, πιστεύω ακράδαντα και η συνείδηση οποιουδήποτε σοβαρού και υπεύθυνου ανθρώπου θα έκανε ακριβώς το ίδιο, όταν αντιλήφθηκα την υπάρχουσα κατάσταση στο Στρατόπεδο «Λοχαγού Διογένη Φανουράκη», μου υπαγόρευσε ΑΜΕΣΑ να δημοσιοποιήσω το θέμα, το οποίο εφόσον ισχύουν τ’ αναφερόμενα στο Διαδίκτυο και στις ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι σοβαρό και άπτεται πολύ σοβαρών κινδύνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής «Τρεις» και όχι μόνο.

Οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι τοπικοί άρχοντες, με πρώτη την Διοίκηση της 95 ΑΔΤΕ, η οποία αυτή τη φορά αδικαιολόγητα, μετά από 10μηνη σχεδόν προϋπηρεσία, «συλλαμβάνεται» εκτεθειμένη εσωτερικά(Ένδειξη απειρίας; Ένδειξη έλλειψης αντίληψης του χώρου; Ένδειξη έλλειψης ενημέρωσης από τον αρμόδιο σύμβουλο-διοικητή, με προϋπηρεσία στην 95 ΑΔΤΕ;) και εξωτερικά, οφείλουν ΑΜΕΣΑ και ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ:

α. Να εξετάσουν το θέμα, να γνωματεύσουν σχετικά και να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στους κατοίκους της περιοχής.

β. Ν’ αφαιρέσουν ΑΜΕΣΑ και σύμφωνα με την Υ.Α. 21017/84/2009, ΟΛΑ τα αμιαντούχα υλικά, τα οποία θεωρούνται ΑΠΟΒΛΗΤΑ, από το Στρατόπεδο «Λοχαγού Διογένη Φανουράκη» και από όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις, εφόσον και όπου υπάρχουν, αναθέτοντας το έργο σε μια εκ των εξειδικευμένων ΕΑΚ.
tzampan@gmail.com




Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/11/12 01:20

    katatopistikotatos kai me references! eisai swstos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/11/12 04:13

    Θα συμφωνισω σε αυτα που λες.
    Αλλα θα κανω μια χαζη ερωτηση. Αυτα δεν τα βαλανε χθες αλλα οσο ηταν ενεργο το στρατοπεδο. Τοτε που ηταν τα παιδια μας μεσα δεν σας ενoιαξε και σας νοιαζει τωρα; Αλλα τοτε μια χαρα κανατε την δουλεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/1/16 20:09

      Να εισαι πιο ευγενικός και να διαβάζεις ποτέ έγιναν οι πρώτες έρευνες στο θέμα αυτό (τέλος της δεκαετίας του '60). Πόσοι στρατιώτες πέρασαν από το στρατόπεδο από τότε που χτιστ

      Ο κύριος που έγραψε το άρθρο ("θα συμφωνήσω σε αυτά που λες" είπες και μόνος σου), οχι μόνο έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο αλλα προσπάθησε και να να υπερασπιστεί κάποιους ανθρώπους που πολεμάνε τον καρκίνο.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος3/11/12 08:52

    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΛΕΝΤΙΑ.
    ΓΑΜΠΡΟ ΑΠΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ.ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΤΙΣΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/11/12 09:52

    Προς το παρον ζω ακομα αν και εχουν περασει 32 χρονια απο την 22 μηνων εκει παραμονη μου και επι πολλων ωρων μαλιστα εντος λογω ειδικοτητας στο 2ο γρ. Ο χωρος πιστευω ειναι καταλληλος για μικρο ομως χρονικο διαστημα κρατησης λαθρομεταναστων,κομουνιστων-κουκουλοφορων,εγκληματιων,με αυστηροτατη φυλαξη και [σωφρονιστικα] μαθηματα καλης διαγγωγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/11/12 10:10

    otan eisai apostratos ta les auta;;;;;;;;;otan eisouna energos den ta eleges.profanos exeis provlima pou se apostrateusane kai xexnas eukola oti kai esu eisouna prin liga xronia kapou dktis.autos eisai kurie taxiarxe apostrate.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/11/12 11:01

    Εσυ γιατι δεν εκανες τιποτα και βγενεις και μας το λες μεσα απο το ιντερνετ? Αφου σε νοιαζει τοσο πολυ γιατι δεν εστειλες ενα χαρτι στους τοπικους αρχοντες παρα επιλεγεις εναν μη ανανδρο τροπο (μιας και αποκαλεισε και Τξχος).. και σαν αποστρατος θα νωριζεις οτι ολοι οι Δκτες (απο το λοχο μεχρι αρχηγοι) μεσα σε ενα χρονο δεν προλαβενουν να ασχοληθουν με ολα ή ο καθενας ασχολειτε και βελτιωνει κατι αναλογα με την κριση του,εσεις τοτε κοιταγατε την παρτη σας,αυτα πληρωνουμε τωρα εμεις ,ετσι δεν ειναι? εγω ενα θα σας πω κυριε στα λογια ολα ευκολα ειναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/11/12 13:18

    ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ?
    ΟΤΑΝ ΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΗΤΑΝ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ?
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ (ΑΦΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΖΟΥΣΕΣ) ΕΙΣΑΙ .....(ΕΞΥΠΝΟΣ? ΧΑΧΑΧΑ).
    ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ?
    ΑΠΛΑ ΤΟΤΕ ΣΤ' ΑΡ@@@@@Α ΣΟΥ.
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ Μ@@@@@@Σ.
    ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ Υ Π Ο Κ Ρ Ι Σ Ι Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/11/12 15:00

    Πραγματική βόμβα αμιάντου ΕΝΤΟΣ της πόλης είναι η εγκαταστάσεις (κατάστημα-αποθήκες) του Αγροτικού Συνεταιρισμού επί της Καναδά. ΠΟΛΛΑ στρέμματα οροφής αμιάντου, οροφής ασυντήρητης εδώ και δεκαετίες... είναι θέμα χρόνου και θέμα τύχης (π.χ. σεισμός) το πότε οι γειτονιές της περιοχής (και το Τεχνικό Λύκειο) θα επωμιστούν τις συνέπειες.

    Ωραίο το άρθρο και χρήσιμο. Όμως, προτεραιότητα έχουν οι χώροι που χρησιμοποιούνται και που αποτελούν σαφή κίνδυνο για τον πληθυσμό.

    Επίσης... οι καρκινογόνες επιπτώσεις του αμιάντου οφείλονται στο ότι οι ίνες του δεν μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά παραμένουν μοριακά σταθερές, αμετακίνητες και δεν αποβάλλονται ποτέ. Υλικά με παρόμοιες ιδιότητες είναι πλέον διάσπαρτα στα σπίτια μας... από τα κινέζικα πολυεστερικά χαλιά που πωλούν οι τσιγγάνοι (για να καταλάβεται σε ποιά χαλιά αναφέρομαι), συνθετικές κουβέρτες και ρούχα, μέχρι και μονωτικούς γυαλοβάμβακες... όλα αυτά τα υλικά, ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης, απελευθερώνουν εύθρυπτες, μη-αποδομήσιμες ίνες, τις οποίες τις αναπνέουμε σε κάποιον βαθμό. Επιδημιολογικές μελέτες για τις επιπτώσεις αυτών των πολυάριθμων υλικών δεν θα βρείτε εύκολα διότι δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς... και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, και πρακτικούς αλλά και αδιάφανους.

    Καταλήγοντας... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΙΝΕΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ. Ο αμίαντος έχει μελετηθεί εκτενέστατα, ξεκινώντας από την δεκαετία του '60, και υπάρχει πλέον σοβαρός νομοθετικός όγκος, καθώς και κάποια κινητικότητα (με ρυθμούς χελώνας) για να λυθεί το πρόβλημα. Όπως πάντα, το βασικό εμπόδιο είναι τα φράγκα... κοστίζει η απομάκρυνση και αποδιάθεση του αμιάντου. Κοστίζει πολλά! Σας προσκαλώ, λοιπόν, να δείτε το οφθαλμοφανές: εάν οι λύσεις γύρω από ένα τόσο καλά μελετημένο προβλήμα που προκαλείται από ένα τόσο συγκεκριμένο υλικό (αμίαντος) είναι τόσο αργές και δυσκίνητες (όχι μόνο στην Ελλάδα), αναλογιστείτε τι ΔΕΝ πρόκειται να γίνει για όλα τα υπόλοιπα εύθρυπτα, μη-αποδομήσιμα υλικά που έχουν κατακλείσει τη ζωή μας τα τελευταία μόλις 20 χρόνια. Πολλά από αυτά τα υλικά αντικαθιστούν τον αμίαντο σε χιλιάδες προϊόντα διότι έχουν παρόμοιες ιδιότητες, με έναν κοινό παρανομαστή: ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΟΜΟΥΝΤΑΙ βιοχημικά, να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, να μην είναι διαλυτά στο νερό και άλλα. Είναι αυτές οι ιδιότητες του αμιάντου που τον κατέστησαν δημοφιλές ορυκτό για δεκαετίες, αλλά και πρόβλημα για την υγεία του ανθρώπου. Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ νομοθεσίας και παραγωγής νέων υλικών/τεχνολογιών. Απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις υλικών με παρόμοιες ιδιότητες. Ο χρόνος θα δείξει... όπως και οι καταναλωτικές επιλογές του καθενός.

    Καλή συνέχεια, συγχαρητήρια για το άρθρο. Καταγραφή και χαρτογράφηση οροφών αμιάντου εντός της πόλης ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/11/12 21:58

      Επειδή είναι κάπως "δύσκολη" η χαρτογράφηση των οροφών αμιάντου ......... θα σας συμβούλευα να χαρτογραφήσετε πρώτα τους δρόμους με ...... άσφαλτο. Είναι πολύ πιό επικίνδυνη από τον αμίαντο και πολύ πιό ...... "εύκολη" στην αναγνώριση και καταγραφή της......... Και μετά συνεχίστε με την "χαρτογράφηση" των κινητών τηλεφώνων οχι μόνο από παιδιά του δημοτικού αλλά και από ενήλικες, εν συνεχεία "χαρτογραφήστε" τις παράνομες χωματερές που σιγοκαίουν σε όλο το νησί καθώς και τον ΧΥΤΑ (αν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές), καθώς και στους άπλυτους επί χρόνια ολόκληρα κάδους απορριμάτων, για να τερματίσετε την "χαρτογράφησή σας" στον βιολογικό αν λειτουργεί σωστά, εφόσων νοιάζεστε τόσο πολύ για την υγεία των συμπολιτών σας. Ορφανίδης Δημήτριος

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/11/12 00:32

      Κύριε Ορφανίδη, η διαχείριση των φυσικών πόρων και των περιβαλλοντικών κακών είναι εγγενώς δύσκολη και περίπλοκη. Πόσο μάλλον στη δική μας πατρίδα, όταν στην καλύτερη των περιπτώσεων καλοπροαίρετα σχόλια όπως του 3/11/12 3:00 μ.μ. λαμβάνουν μία απάντηση σας τη δική σας, κάτι μεταξύ χλευασμού και μηδενισμού. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, συμβαίνουν όλα αυτά τα οποία παραθέσατε.

      Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ στο Τσαϊρι... Όλοι οι θεοί του σύμπαντος αναφωνούν "ΩΧ!". Δεν θα σχολιάσω καν το πως σχεδιάστηκε, ή το πως λειτουργεί. Θα σχολιάσω όμως το ότι το ίδιο το κύτταρο (ο λάκος δηλαδή) είναι τοποθετημένος πάνω σε γεωλογικό ρήγμα, το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα στη βόρεια πλευρά του... Δεν γνωρίζω πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι το ρήγμα σε ενδεχόμενους σεισμούς, αλλα μπορώ να σας πω ότι όπου γεωλογικό ρήγμα, σημαίνει ότι το νερό της επιφάνειας μπορεί να μετακινηθεί εύκολα προς τα κάτω, ακολουθώντας το ρήγμα το ίδιο, και μέχρι άγνωστου βάθους. Μέχρι εδώ καλά... Όμως, αυτό που χωρίζει τον ΧΥΤΑ και τα ζουμιά του, από το ρήγμα το ίδιο, τους διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς ή/και πιθανό υδροφόρο ορίζοντα κάτω από την εγκατάσταση, είναι τα μερικά χιλιοστά μεμβράνης και τα μερικά εκατοστά χαλικιού στον πάτο του κυττάρου. Με χιλιάδες τόνους σκουπιδιών από πάνω, δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να εγγυηθεί ότι με τις μετακινήσεις λόγω σεισμών συνδυασμένες με το ρήγμα στη μέση του κυττάρου, η κωλομεμβράνη δεν θα παρουσιάσει φθορές και δεν θα αφήσει τα στραγγίσματα να διαφύγουν στο άγνωστο.

      Η κατάσταση είναι δυνητικά κρίσιμη, είναι όμως και αρκετά αδιάφανη διότι η κάθε δημοτική αρχή φροντίζει πρώτα τα νώτα της για να μην φορτωθεί αμαρτίες προηγούμενων. Μπλέξαμε. Καλή δύναμη, ο δρόμος είναι μονόδρομος και ανηφορικός. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να ξυλώσουμε τους άχρηστους και να επικεντρωθούμε στις λύσεις... αλλιώς θα εκλείψουμε. Είναι νομοτελειακό.

      Διαγραφή
  9. Κυρίες και Κύριοι

    Κατ'αρχήν να σας ευχαριστήσω ΟΛΟΥΣ για τα ευγενή και ΕΠΩΝΥΜΑ σχόλια. Ξεχωριστά ευχαριστώ και συγχαίρω για την ανάρτηση 3/11/2012 3:00 μ.μ. Το ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ Στρατόπεδο "Λοχαγού Διογένη Φανουράκη" είμαι πεπεισμένος ότι είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στη Ρόδο στο οποίο ΔΕΝ αντικαταστάθηκαν τα ΕΛΛΕΝΙΤ και γι'αυτό πρέπει ν' απολογηθούν άλλοι και πάντως ΟΧΙ εγώ. Αυτά για ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ όψιμους κριτές που χρησιμοποίησαν βαρύγδουπες λέξεις, την έννοια των οποίων αμφιβάλλω αν γνωρίζουν και αν τη γνωρίζουν τους την ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ.
    Παιχνίδια με την υγεία δεν "παίζονται" με κανένα τρόπο και για ΚΑΝΕΝΑΝ, τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού, όσο δε για την έννοια του συμβούλου-διοικητή επειδή κάποιοι ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ, ας τους κάνει.....κάποιος μαθήματα.

    Αντώνης Τζαμπάζης
    Ταξίαρχος ε.α.
    Άνανδρος, Υποκριτής και Έχων πρόβλημα γιατί με αποστρατεύσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/11/12 19:47

      Ειμαι σιγουρος οτι η ανωνυμια στην αναρτηση σας δικαιολογειται,εσεις ομως καλα κανετε και γραφεται το κειμενο αυτο αλλα μεσα απο το κειμενο δεν φαινεται οτι σας ενδιαφερει τοσο πολυ ο αμιαντος αλλα να ριξεται ευθυνες πραγμα το οποιο δεν νομιζω οτι ειναι σωστο θα μπορουσατε να μιλησεται γενικα για τον αμιαντο που υπαρχει σε πολλα κτιρια δημοσιου..δεν θελω να το συνεχισω αλλο πολυ καλο το κειμενο σας αλλα θα μπορουσε να ηταν ποιο γενικο.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος3/11/12 19:03

    ΚΥΡΙΕ ΤΖΑΜΠΑΖΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ,ΙΣΩΣ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΑΩ ΣΥΓΝΩΜΗ,ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΣΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΤΟΜΩΝ,ΣΑΣ ΑΠΟΔΩΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ,ΠΟΥ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ, ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΑΣ,ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΑΣ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΙΑ ΣΑΣ!!!ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ!!!! ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΗ, ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΣ!!!!!!ΠΡΟΦΑΝΩΣ,ΓΙΆΥΤΟ ΕΞΕΛΙΧΤΗΚΕ ΚΑΤ΄ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΑΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος3/11/12 21:38

      Ε όχι δα και ανδρεία, να βγει και να πει για τον αμίαντο!! Εδώ ταϊζε με καρκινογόνες ουσίες και συντηρητικά τους φαντάρους του και δεν τους σκέφτηκε καθόλου, ή μάλλον είτε δεν γνώριζε (κακώς,) είτε έκανε την πάπια (κάκιστα) γιατί υπάρχουν τόσες μελέτες δημοσιευμένες για όλα τα τρόφιμα με τα συντηρητικά τους, αλλά και ότι έχει σχέση με ένδυση, συντήρηση και χτίσιμο οικοδομών. Αλήθεια δεν γνώριζε ότι και ο ασβέστης είναι καρκινογόνος? Με τι έβαζε τους φαντάρους του να χτίζουν ή να επισκευάζουν τα οικήματα? Γιατί δεν βγηκε τότε να τα καταγγείλει?? Για να μην βρεθεί στον Εβρο???? Ορφανίδης Δ.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος3/11/12 19:07

    YPARXRI XOIROTERH FARA APO TOUS KARABANADES????????
    FTINIARIDES KOMPEXIKOI BLAXOI KAI MEGALOI KERATADES>>>>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος3/11/12 21:22

    Να μην τρελαθούμε κιόλας!! Ακου "καρκινογόνος βόμβα"!!!!!! Εδώ και χρόνια καίγανε τα σκουπίδια στα χωριά μαζί με τα πλαστικά (αυτό και αν είναι καρκινογόνος βόμβα" με τις διοξίνες που διασκορπίζονταν στην ύπαιθρο) και κανείς δεν έκανε τίποτα. Τα λιπάσματα, τα νιτρικά άλατα στα αλλαντικά και τα καπνιστά ψάρια που ταϊζες τους φαντάρους σου είναι καρκινογόνα, τα ακρυλικά χρώματα (πλαστικά) που έβαψες τους κοιτώνες του στρατοπέδου και βάφαμε τόσα χρόνια τα σπίτια μας μέσα έξω είναι και αυτά καρκινογόνα, τα υγρά της μπαταρίας των οχημάτων ΄του στρατοπέδου σου, όπως και η πίσα στον δρόμο είναι και αυτή καρκινογόνος, η χλωρίνη που χρησιμοποιούσαν οι φαντάροι σου στο στρατόπεδο για την καθαριότητα και όλα τα χημικά καθαριότητας είναι και αυτά καρκινογόνα, το βερνίκι που σου γιάλιζε ο στρατιώτης τις μπότες σου είναι και αυτό κακρινογόνο, τα ηλεκτρικά φορτία και καλώδια μέσα στο σπίτι μας που δημιουργούν ηλεκτρικά πεδία είναι και αυτά καρκινογόνα, τα συντηρητικά στα τρόφιμα πολλά από αυτά είναι και αυτά κακρινογόνα αφού "κουκουλώνονται" από τις πολυεθνικές για λόγους οικονομίας, οι φούρνοι μικροκυμάτων, οι αλογόνες λάμπες ακόμα και οι λυχνίες "οικονομίας" (τελευταίες μελέτες) είναι και αυτές καρκινογόνες, τα ρούχα που φοράμε περιέχουν καρκινογόνες ουσίες (χρώματα), τα κινητά μας είναι και αυτά καρκινογόνα, οι τηλεοράσεις με την ακτινοβολία τους είναι και αυτές καρκινογόνες ........ και τι θες να μην είναι καρκινογόνο σήμερα και σκέφτηκες για την σκεπή του στρατοπέδου? Σε πείραξε η ουρά του γαϊδάρου να μην στάξει στο πηγάδι???? Που ήσουνα τόσα χρόνια για όλα τα άλλα εκτός του αμιάντου? Ανθρωπέ μου δεν πρέπει να είσαι καλά. Μάλλον θα έπρεπε να ψάξεις να βρεις σήμερα ..... τι δεν είναι καρκινογόνο!!!! Ορφανίδης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος3/11/12 23:09

    Εδώ ο κόσμος πεινάει κι εσείς ασχολείστε με τον αμίαντο σε ένα μέρος που δεν μένει κανείς; Αυτό είναι το πρόβλημά σας; αυτό σας απασχολεί; Αν ενδιαφέρεστε για το καλό των άλλων πάτε να βοηθήσετε κάποιον φορέα που μαζεύει τρόφιμα-ρούχα-φάρμακα για τους φτωχούς και αφήστε τα κουφά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα ήθελα πάρα πολύ να επικοινωνήσω προσωπικά με τον κύριο ή την κυρία που ανήρτησε το σχόλιο 4/11/2012 12.32 π.μ. Το mail tzampan@gmail.com.
    Ευχαριστώ πολύ
    Αντώνης Τζαμπάζης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος6/11/12 10:51

    δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι λόγοι για τους οποίους γράφθηκε το άρθρο ,ούτε αν γράφθηκε καθυστερημένα . Μας ενδιαφέρει η ουσία του προβλήματος και αυτό είναι ξεκάθαρο. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ.
    Υπεύθυνη είναι πάντα η υπάρχουσα ηγεσία της 95 ΑΔΤΕ ,άσχετα με το πότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα και άσχετα με τις ξεκάθαρες ευθύνες και των προκατόχων.
    Πρέπει να γίνουν άμεσες και υπεύθυνες ενέργειες. Όχι μόνο παρτάκια , συνεστιάσεις ,φιλοφρονήσεις κλπ , και λίγη δουλειά δεν βλάπτει ε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος29/1/16 20:42

    Οχι μόνο είσαστε όλοι άσχετοι αλλά και μαλάκες.

    Άσχετοι: Πρώτων, η πρωτες έρευνες για αυτόν το καρκίνο έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του '60. Το στρατόπεδο στέγαζε φαντάρους από τα μέσα του '70. Δεν υπήρχαν πολλές ιατρικές έρευνες. Για να το πω στη γλώσσα σας, δεν καταλάβαινε κανεις της επιπτώσεις, ούτε οι γιατροί, ούτε πολύ περισσότερο, ο λαός Έρευνες ήταν πολύ λίγες. Για να το ξεκαθαρίσω στη νοημοσύνη σας, πως να ξέρει ο άνθρωπος αυτό που δεν ξέρουν ούτε οι επιστήμονες. Αλλα είστε όλοι μεγάλοι τρολλαρες και ή δεν είχατε το μυαλό να ψάξετε στο Ίντερνετ ή βαριοσασταν. Γι'αυτο να διαβάζετε λίγο περισσότερο και να μιλάτε λίγο λιγότερο.

    Μαλακές: Δεύτερο, και σύντομο, οι άνθρωποι αυτοί που παλεύουν καθημερινά και πεθαίνουν από αυτό τον τύπο καρκίνου πρέπει οπωσδηποτε να αποζημιωθούν. Από τις πρώτες έρευνες έπρεπε η κυβέρνηση να κάνει μελέτες. Δεν τις κάναμε και τώρα πληρωνουμε το κόστος. Έκτος και αν ο κύριος που έγραψε το αρθρο έγινε βουλευτής στη δεκαετία του εβδομήντα, τότε δε φταίει. Οι αποζημίωσεις είναι πολύ σοβαρή δουλειά και ο κύριος που έγραψε το άρθρο έκανε εξαιρετική δουλια οστε να ενημερώσει. Το τρολλαρισμα δεν είναι μαγκιά, είναι ένδειξη ψυχολογικού προβλήματος.

    Μαλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *