ροή ειδήσεων

Άντεξε ο ελληνικός τουρισμός

Εξαιρετική ανθεκτικότητα στους δύσκολους καιρούς που διανύει η χώρα, έδειξε ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή σεζόν, που ολοκληρώνεται με οριακή μείωση αφίξεων από το εξωτερικό.
Οι αφίξεις των ξένων τουριστών...
από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο μειώθηκαν οριακά, κατά 0,7% στους κύριους προορισμούς της χώρας, ενώ η μείωση φτάνει μόλις το 3,4% αν συμπεριλάβουμε και τις αφίξεις της Αθήνας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τα στοιχεία έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και προέρχονται από τις αφίξεις ξένων τουριστών στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας. Το 2011 πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, που όμως οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις κακές συγκυρίες που αντιμετώπιζαν οι γειτονικές χώρες, κυρίως της βόρειας Αφρικής. Το 2012, παρά την άθλια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, την παγκόσμια οικονομική κρίση και την ύφεση στην ευρωζώνη, ο τουρισμός απέδειξε ότι είναι ο κλάδος που σχεδόν δεν επηρεάστηκε καθόλου. Βεβαίως τα υψηλά νούμερα των αφίξεων δεν θα τα ακολουθήσουν τα έσοδα από τον τουρισμό, που αναμένεται να είναι μειωμένα. Οι εκπτώσεις, οι προσφορές και οι χαμηλές τιμές που έδωσαν οι έλληνες ξενοδόχοι, βοήθησαν στο να έρθει κόσμος στη χώρα μας, ζημιώνοντας όμως την τσέπη τους και τα γενικότερα έσοδα που προκύπτουν για το κράτος.
Τα γεγονότα αυτά θα πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε όλους τους τομείς που έχει συναρμοδιότητες ο τουρισμός. Η κρατική διαφήμιση για τη σεζόν που μας πέρασε, υπενθυμίζεται ότι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Τα στοιχεία
Το σύνολο των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας μέχρι και τον Οκτώβριο, ανήλθε σε 10,95 εκατομμύρια, 400.000 λιγότεροι από πέρυσι. Οι 300.000 από αυτούς αντιστοιχούν στη μείωση που σημειώθηκε στην Αθήνα, που ως προορισμός έχει δεχθεί και τη μεγαλύτερη ζημιά. Από τις συνολικές αφίξεις, τα περίπου τρία εκατομμύρια των ξένων τουριστών επισκέφτηκαν για τις διακοπές τους την Κρήτη, με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να σημειώνει μικρή μείωση κατά 2,48%, ενώ των Χανίων κατέγραψε μεγάλη άνοδο κατά 8,84% και σύνολο 714.687 τουρίστες. Δεύτερος προορισμός σε αριθμό αφίξεων ήταν η Ρόδος με 1,6 εκατ. και τρίτος η Κέρκυρα με 838.646 (εξαιρουμένων των αεροδρομίων της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης).
Οι πρωταθλητές των αυξήσεων και οι χαμένοι
Η μεγαλύτερη άνοδος στο ποσοστό των αφίξεων σημειώθηκε στην Κεφαλονιά, με 13,08%, ακολούθησαν τα Χανιά με 8,84%, η Μύκονος με 6, 88 και η Κέρκυρα με 6,41%. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι περυσινοί πρωταθλητές Ρόδος (-7,26%) και Κως (-5,7%), που ήταν οι προορισμοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από όλους το 2011, από την κακή κατάσταση που επικρατούσε στις χώρες της Βόρειας Αφρικής (γεγονότα σε Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο).
Η Καβάλα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών που ανήλθε σε 14,66%, αλλά και η Σάμος που είδε τους τουρίστες της να μειώνονται κατά 8,56%.
Για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα για το πόσοι ξένοι τουρίστες έφτασαν εκεί και διοχετεύτηκαν στις γύρω περιοχές και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική, αφού για κάποιο λόγο δεν διαχωρίζει τις αφίξεις εξωτερικού σε Έλληνες και αλλοδαπούς.
Σημειώνεται ακόμα ότι οι αφίξεις στα 15 αεροδρόμια που συμπεριλαμβάνει ο ΣΕΤΕ στα στοιχεία του, αντιπροσωπεύουν το 95% των συνολικών αφίξεων αλλοδαπών και το 72% των συνολικών αφίξεων (με κάθε μέσο) αλλοδαπών στη χώρα μας.
Βίκη Βαμιεδάκη
24h.gr

parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *