ροή ειδήσεων

Κακώς οι τράπεζες επιβάλλουν "έξοδα φακέλου"

Αδικαιολόγητη κρίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή την επιβολή των αποκαλούμενων εξόδων «μελέτης» ή «φακέλου» ή «προέγκρισης» ή «διαχείρισης», καθώς και έξοδα με...
συναφείς διατυπώσεις κατά τη χορήγηση τραπεζικών δανείων.

Συστήνει, παράλληλα, στα τραπεζικά ιδρύματα να απέχουν από τη χρέωσή τους στους καταναλωτές, εκτός αν πρόκειται για έξοδα υπέρ τρίτων (δικαστικά, δικηγορικά, έξοδα μηχανικού).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Ευ. Ζερβέας, η εξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων δανειοληπτών από τα τραπεζικά ιδρύματα θεωρείται αναπόσπαστο, όσο και επιβεβλημένο στάδιο της διαδικασίας χορήγησης δανείων. Και τούτο διότι αποσκοπεί, θεσμικά, στη γενική προστασία του πιστωτικού συστήματος από επισφαλή δάνεια αλλά και στην προάσπιση των συμφερόντων των καταθετών- πελατών, καθώς και των πιστωτών του εκάστοτε τραπεζικού οργανισμού.

«Η εγκριτική διαδικασία των δανείων, ανάλογα με το ύψος και τη σκοπούμενη χρήση τους, ενεργοποιεί διαφορετικές υπηρεσίες της κάθε τράπεζας και προϋποθέτει τη διεκπεραίωση σειράς ελέγχων και άλλων γραφειοκρατικών διατυπώσεων σε κλιμακωτά επίπεδα, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ορθολογική χορήγησή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η διατήρηση μιας τέτοιας οργανωτικής δομής επισείει ένα εύλογο λειτουργικό κόστος για τα τραπεζικά ιδρύματα, το οποίο συνυπολογίζεται πάντοτε (μαζί με άλλους παράγοντες κόστους, επιχειρηματικού ρίσκου και κέρδους) στο επιτόκιο, με το οποίο χορηγούνται τα δάνεια στους καταναλωτές», προσθέτει ο Ευ. Ζερβέας.

«Επομένως, η επιβολή- από τα τραπεζικά ιδρύματα- πρόσθετων εξόδων "μελέτης" ή "φακέλου" ή "προέγκρισης" ή "διαχείρισης", κατά τη χορήγηση δανείων, ισοδυναμεί ουσιαστικά με επαναχρέωση μέρους του λειτουργικού τους κόστους στους καταναλωτές, εφόσον το εν λόγω κόστος έχει, ήδη, ληφθεί υπόψη και έχει συμπεριληφθεί στο συμφωνημένο επιτόκιο», υπογραμμίζει.

«Ζητείται, δηλαδή, κατ' αυτόν τον τρόπο από τους καταναλωτές, να πληρώσουν διπλά για τα λειτουργικά έξοδα των τραπεζικών ιδρυμάτων, τόσο μέσω του επιτοκίου, όσο και μέσω της χρέωσης "εξόδων φακέλου", ενώ δεν απολαμβάνουν κάποια επιπλέον ανταποδοτική υπηρεσία ή αγαθό», επισημαίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
lamiareport.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/11/12 20:11

    Αρλούμπες από άχρηστους, που απευθύνονται σε στόκους και αμόρφωτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/11/12 20:28

      δηλ.βρισκεις θεμιτες τις χρεωσεις αυτες?
      σου λεει καθαρα οτι το οποιο κοστος (μη χεσω) επιφερουν οι ελεγχοι για την πιστοληπτικη ικανοτητα του πελατη περναει αμεσα στο επιτοκιο ΕΠΙΣΗΜΩΣ..
      επομενως ολα τα τα υπολοιπα ειναι αερας κοπανιστος, οπως βεβαια και η σημερινη λειτουργια του τραπεζικου συστηματος.
      πριν 2 χρονια η ΕΤΕ μου ζητησε 50ΕΥΡΩ παρακαλω για να μου δωσει πανω σε Α4 το υπολοιπο του δανειου μου..
      παιρνω 35 ευρω την μερα,δηλ πρεπει να δουλευω 1μιση μερα για ενα χαρτι με μια εκτυπωση επανω? αν αυτο δεν ειναι στρεβλωση τι στο διαολο ειναι?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/11/12 18:28

      Η αγορά είναι απολύτως ελεύθερη (σε αντίθεση μάλιστα με κάποια επαγγέλματα που σκανδαλωδώς στην Ελλάδα είναι ακόμη κλειστά) και ο ανταγωνισμός πολυπληθής (πολλές Τράπεζες δόξα τον θεό).
      Κανείς λοιπόν δεν αναγκάστηκε να πληρώσει έξοδα "φακέλου" (όπως βλακωδώς επιμένουν να τα ονομάζουν οι απανταχού γρόθοι και ημιμαθείς) εφόσον δέν ήθελε ο ίδιος.
      Μπορούσε κάλλιστα, να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε άλλη Τράπεζα επιθυμούσε, χωρίς να πληρώσει αυτά τα "έξοδα"!(Εκεί βέβαια κατά κανόνα, το επιτόκιο θα ήταν υψηλότερο, κάτι που σημαίνει ότι τελικά θα επιβαρυνόταν πολύ περισσότερο συνολικά - ΕΠΙΣΗΜΩΣ).
      Τα 50 ευρώ γιά υπόλοιπο Δανείου σε Α4 που αναφέρεις, αποτελούν απλώς είτε κακοήθεια του Υπαλλήλου της Τράπεζας (ειδικά της ΕΤΕ)είτε είναι αναληθές γεγονός (και τότε αποτελεί δική σου κακοήθεια).
      Όσο για τον "κοπανιστό αέρα", καλό θα ήταν να καταλάβει επιτέλους ο κόσμος, ότι ο μόνος πραγματικός κοπανιστός αέρας σήμερα στην Ελλάδα, είναι περίτρανα ολόκληρο το Ελληνικό Δημόσιο και τα κοπρόσκυλα που το υπηρετούν.
      Για την μεγάλη του χάρη, σακατεύτηκαν όλοι όσοι το δάνεισαν (συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών-βλέπε ομόλογα), ρημάχτηκε ο Ιδιωτικός τομέας, αυτοκτόνησαν και αυτοκτονούν άνθρωποι από απελπισία και ανέχεια, γιγαντώθηκε η ανεργία και καταρρακώθηκε όλο το υγιές παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας.
      Κατά τα άλλα λοιπόν, σου φταίει το Τραπεζικό σύστημα και όχι το μπουρδελο που λέγεται κράτος που επιτρέπει να εργάζεσαι για 35 ευρώ την ημέρα...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/11/12 22:16

    φιλαρακο μην προκαλεις με ανακριβειες,κι εξηγουμαι:
    ελευθερη αγορα στον τραπεζικο τομεα γνωριζεις οτι δεν υπαρχει βεβαια,προκειται
    για καρτελ με εναρμονισμενες κινησεις στον ρυθμο των οποιων χορευουμε ολοι..
    αλλωστε με το παραδειγμα που αναφερεις αποδεικνυεται οτι καμια διαφορα δεν εχουν απ τις στρατηγικες των supermarket: προσφορες στο λαδι ο ενας,1+1 δωρο ο αλλος κλπ.
    ενα και το αυτο με τα τερτιπια των τραπεζων..
    τα 50 ε μην τ αμφισβητεις,δεν εχω κανεναν λογο να σου πω ψεμματα,ηταν την περιοδο που επεφταν κορμια με τις μεταφορες δανειων και το ειχαν τοσο για αποτρεπτικους λογους,ρωτα αν θες..
    για ολα τ αλλα περι δημοσιου συμφωνω εν πολλοις μαζι σου,ομως ειναι μια αλλη κουβεντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *