ροή ειδήσεων

Το μεγαλύτερο ψέμα του Πολυτεχνείου...

Την πρώτη επέτειο του.. "Πολυτεχνείου" το 1974 ανάμεσα στα λουλούδια και τις φωτογραφίες για τα θύματα της εξέγερσης σε ένα από τα κάγκελα του πολύπαθου κτηρίου ήταν και το σκίτσο μιας ωραιότατης κοπέλας...


Δίπλα στο κάγκελο υπήρχε ένα σημείωμα με τα εξής δακρύβρεχτα λόγια:

"Την λένε Ηλένια Ασημακοπούλου. Είναι το κορίτσι μου. Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Όποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει..."

Το "δράμα" το πήραν οι εφημερίδες, μία από αυτές δε η "Αυγή" έγραψε κατά λέξη, τα εξής:

Το σκίτσο της μικρής κοπέλας με το τραγικό ερώτημα κρεμόταν από τα κλαδιά της ελίτσας που φυτεύτηκε στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αργότερα τοποθετήθηκε κι αλλού, κι αλλού, ανάμεσα στα λουλούδια. Με το ίδιο πάντα ερώτημα "Τι απόγινες". Ολότελα τυχαία χθες βρεθήκαμε δίπλα σε ένα αγόρι κι από εκεί ξεκινάει μια ακόμα τραγωδία όπως την αφηγείται το ίδιο:

"Ήμασταν μαζί με την Ηλένια μέσα στο Πολυτεχνείο. Μετά την εισβολή, βγήκαμε δίπλα δίπλα οπό την έξοδο της Στουρνάρη. Ένας οπλισμένος τη σημάδεψε εν ψυχρώ και οι σφαίρες τη βρήκαν στην πλάτη. Ακούμπησε πάνω μου βγάζοντας αίμα από το στόμα κι έπειτα έπεσε. Με συλλάβανε και στην Ασφάλεια μου πήραν το πουλόβερ μου που ήταν κόκκινο από το αίμα της. Δεν τους μίλησα καθόλου για την Ηλένια, για να την προφυλάξω, αν ζούσε... Όταν με άφησαν, το Φλεβάρη του '74. πήγα στο Χαλάνδρι όπου έμενε με την οικογένεια της. Μα οι γονείς της με τον μικρότερο αδερφό της είχαν εξαφανιστεί και στο σπίτι έμεναν άγνωστοι. Όσο κι αν ρώτησα δεν ήξεραν τίποτα. Ούτε κι από το σχολείο της. το Κολέγιο Αγ. Παρασκευής,δεν έβγαλα άκρη. Ίσως οι γονείς της φοβήθηκαν για το δεύτερο παιδί τους κι εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά δεν τα κατέθεσα στον κ. Τσεβά. γιατί φοβόμουν." Ο νεαρός σπουδαστής εγκατέλειψε αυτές τις μέρες τα μαθήματα του, τοποθέτησε όπου νόμιζε καλύτερα στο χώρο του Πολυτεχνείου ένα σκίτσο της φτιαγμένο πριν τα γεγονότα, προσθέτοντας την αγωνία του: "Τι απόγινε:". Το όνομα του νέου είναι Γιάννης Ηλιόπουλος της Ηλεκτρονικής Σχολής".

Η πραγματική ιστορία όμως αποκαλύφθηκε γρήγορα αφού το σκίτσο της κοπέλας προερχόταν από διαφήμιση σαμπουάν της αγγλικής εταιρίας "ΜΠΡΕΚ" και είχε δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και στην αγγλική έκδοση του τριμηνιαίου "Βογκ". Το συγκεκριμένο σκίτσο της διαφημίσεως είναι "παστέλ" και φιλοτεχνήθηκε από τον Άγγλο ζωγράφο Νίκολας Ήγκον και ως μοντέλο ποζάρησε η Νεοζηλανδή Νάνσυ Κρίντλαντ.

Μόλις η πραγματική ιστορία αποκαλύφθηκε ο Ηλιόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών. Ωστόσο το όνομα της Ηλένιας εκφωνήθηκε πρώτο στον πίνακα των νεκρών και σε αυτήν, κατατέθηκαν τα περισσότερα στεφάνια, με πρώτο και καλύτερο εκείνο της Ιωάννας Τσάτσου, συζύγου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα γονάτισε μπροστά στο σκίτσο και δάκρυσε.

Αυτή είναι η ιστορία του μεγαλύτερου μύθου του Πολυτεχνείου ο οποίος παραμένει ζωντανός ακόμα και σήμερα αφού οι περισσότεροι δεν τον έχουν ξεχάσει!
Πηγή: staparaskinia

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/11/12 22:43

    Βρε παιδια ποσοι τελικα ηταν οι νεκροι στο πολυτεχνειο?Γιατι αυτοι που αυτοκτονησαν εν μεσω κρισης ειναι κοντα 3.000 οποιος μπορει ας απαντησει και ας μας πει ποια ειναι τελικα η δημοκρατια και ποια η δικτατορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/11/12 22:47

      Η Δημοκρατία ήταν επί Παπαδόπουλο , και η Δικτατορία επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/11/12 09:43

      Δεν αξιζει να λεγεσαι Ελληνας εσυ τραβα πεθανε πουτανας γιε Ναζι σπορε της χουντας. Αν σε βρω θα σου σπασω τα γονατα με το ξυλινο γκλομπ της ΣΝ και θα σε σειρω μεχρι το κελι σου για να μαθεις να εκτιμας την ελευθερια λογου μπασταρδακι.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/11/12 11:13

      Αν σε βρω θα σου σπασω, θα σε σειρω μεχρι το κελι σου, για να μαθεις να εκτιμας,γιε πουτανας, εσυ αξιζει να λεγεσαι Ελληνας.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/11/12 22:44

    Μην ανησυχείτε... Η Δαμανάκη, που "πολέμησε" στο Πολυτεχνείο, "πολεμάει" για εμάς σήμερα στο Ευροκοινοβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/11/12 22:46

    Xρονια πολλα στην πλατεια της Εκαλης..Χρονια πολλα στη πλατεια της Ζυριχης..
    Ευχαριστουμε για την Δημοκρατια που μας φερατε... σχεδον 40 χρονια τωρα απολαμβανουμε τους καρπους της!
    Αγωνιστες πραγματικοι,ειναι αξιοθαυμαστο πως 500-1000 υπερανθρωποι καταφεραν να ριξουν την απανθρωπη χουντα..
    Αληθεια νιωθω μεγαλο δεος απενατι στο Λαλιώτη, τη Δαμανακη,τον Τζουμακα,τον Ανδρουλακη, τον Μπίστη και ολους αυτους τους θολοκουλτουριαρηδες τυπους με τα κοκκαλινα γυαλια που καθημερινα τους παρακολουθουμε στα καναλια των συναγωνιστων τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/11/12 05:23

      εκαλη και καστες δεν υπηρχαν επι χουντας η και πριν απ αυτην?
      δηλ κακοπερασε ο ελληνας 40 χρονια? η εκτοξευθηκε το βιοτικο επιπεδο οσο ποτε στην συγχρονη ιστορια μας? η μηπως η δημοκρατια θεριεψε τα ελαττωματα της ρατσας μας?
      ισως να τα συντηρησε αλλα το dna το κουβαλαμε αιωνες τωρα κι αν κοιταξεις πισω εχουμε περασει πολυ χειροτερες και ντροπιαστικες περιοδους. εχετε κολλησει σ αυτα τα λαμογια που επωφεληθηκαν το πολυτεχνειο και αγνοειτε την θυσια των φοιτητων,την αυτοθυσια αν θελεις η τα αρχιδια καλυτερα που εδειξαν απεναντι στους χουντικους..δηλ επρεπε να τους καθαρισουν ολους για να νιωσουν μερικοι καλυτερα?

      αν δεν επεφτε τοτε η χουντα εχεις διανοηθει πως θα ειμασταν τωρα?

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/11/12 09:46

      Πες τα ρε φιλε μπλεξαμε με τα κωλοζωα!!! Τι κωλοζωα ουτε καν ζωα δεν μπορεις να τους πεις... Αμορφωτοι. ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΕΠΑΘΕ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΑΤ ΕΣΑ. ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ. ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΚΕΦΑΛΙ ΝΑ ΒΡΙΣΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΜΟΡΦΩΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ.

      Διαγραφή
    3. Διευκρίνιση: ελευθερία του λόγου δεν υπήρχε ούτε επί ΕΑΜ Ελλας,αν αυτό είναι το πρόβλημα σου.τουλαχιστο στο όρος Βίτσι η αλλιώς Βερνον,υπάρχει αληθινό μνημείο με χιλιάδες ονόματα ελλήνων που εκτελέστηκαν βάρβαρα και απάνθρωπα,επειδή είπαν Όχι στους κομμουνιστές,πού σημείωσε φιλαράκο πού βρίζεις,επερναν εντολές από βούλγαρους κομιτατζήδες,η είχαν πλήρη ελευθερία να εκτελούν αδέρφια έλληνες και να αρπάζουν παιδάκια για γενίτσαρους στα Μπιτολα και Σκόπια.όσο για την ΕΑΤ ΕΣΑ οι διαταγές ήταν πολύ ξεκάθαρες,αφού o εθνάρχης Παπαδόπουλος έβγαινε στο πανελλήνιο και εξηγούσε ότι μόνο οι κομμουνιστές θα κυνηγουντε,θα φυλακίζονται και θα βασανίζονται,για τις ανθελληνικές τους ενέργειες.δυστυχώς για εμάς σήμερα δεν έκαψε τα νησιά με αυτούς μέσα.αχ ρε μαλακα Παπαδοπουλε!τα λάθη σου γιορτάζουμε τώρα...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος17/11/12 23:47

    Τα χρυσαύγουλα τις μέρες αυτές θα ασχοληθούν για να αμαυρώσουν το Πολυτεχνείο. Αύριο θα βρουν κάτι άλλο. Και η ιστορία θα συνεχιστεί, μέχρι που ο λαός να τους βάλει στο χρονοντούλαπο. Γιατί η ιστορία είναι ΜΙΑ! Και το Πολυτεχνείο τους πονάει, τους νοσταλγούς της χούντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/11/12 04:51

    ΕΙΜΑΙ 73 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΖΗΣΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ
    ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.ΑΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος18/11/12 06:53

    Καλα και τοσα χρονια γιατι δεν μιλουσες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/11/12 08:44

      Θα τον άκουγε κανείς ή θα τον πρόσεχαν? Κάθε χρόνο την "τιμούσαν" δεόντως την ημέρα αυτή κατακαίοντας την Αθήνα και τα πενεπιστήμια. Κουλτουριάριδές μου εσείς!!!! Ελληνάρες πατριώτες που εκδηλώνετε τον πατριωτισμό σας κατακαίοντας και καταστρέφοντας το κέντρο της Αθήνας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/11/12 10:16

      φιλαρακο εισαι σε συγχυση,υπαρχει λογικος ανθρωπος που επικροτει οτι εκαναν οι αναρχικοι?

      πως σχετιζεις το θαρρος και την αυτοθυσια που εδειξαν οι φοιτητες τοτε με την καφριλα ορισμενων?

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/11/12 11:42

      ΓΙΑΤΊ ΥΠΆΡΧΕΙ ΛΟΓΙΚΆ ΣΚΕΠΤΌΜΕΝΟς ΆΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ? Η ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ? ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ "ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΖΗΤΩ Η ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ".

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος18/11/12 09:34

    Στο πολυτεχνείο είχαμε πολιτική κυβέρνηση του μαρκεζίνη και οχι χούντα όπως μας έχουν φλομομώση.Σην χούντα ήταν κότες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/11/12 10:18

      με τι ποσοστο κερδισε τις εκλογες τοτε ο μαρκεζινης για θυμισε μου?
      ρε αι στα τσακιδια "αντρακλα"..

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος18/11/12 11:06

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ; ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΑΜΕ ΝΑ ΑΚΤΑΡΓΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΩΡΤΕΣ.
    ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΡΧΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/11/12 22:38

    Δεν υπήρχαν θύματα μέσα στο Πολυτεχνείο. Αλλά υπήρξαν πολλά γύρω απο αυτό. Μόνο μια βαριά τραυματισμένη κοπέλα απο τα κάγκελα που έριξε το τανκ.
    Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ. Και ο αδερφός του πατέρα μου που ήταν εκεί (μετά το τανκ, μεταφέρθηκε στο νοσοκομειο).

    ΥΠΗΡΧΑΝ ΝΕΚΡΟΙ, αλλά όχι στο προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Γύρω απο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος19/11/12 07:16

    Και μονο που εχετε τοσα σκατα να πειτε η καθε μερια για την "αντιπαλη" δεν καταλαβετε ποσο βαθια χωμενοι ειστε και οι δυο; Κατστε να φαγωθητε για το ποιος ειναι καλητερος και αφηστε τους τριτους που ειναι ακομα χοιροτεροι και απο εσας να σας γαμανε και τους δυο, και ολη την χωρα μαζι! Ξεκολιστε επιτελους απο τις μαλακιες που εγιναν στο παρελθον και παψτε να θεοποιειτε την μια μερια... Τα ιδια σκατα ητανε ολα, οπως και τωρα... Απο οποιον κολο και αν βγει το σκατο, παραμενει σκατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *