ροή ειδήσεων

Ωδή στα "άφθαρτα νερά"

Οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Εργαστηρίου που έγιναν στο νησί της Ρόδου μεταξύ της 29ης Μαΐου και 5ης Ιουνίου του 2011 από 14μελή ομάδα αποτυπώνεται...
στο Βιβλίο "Άφθαρτα νερά. Φύση, Τέχνη και συλλογική δράση στους υγροτόπους της Ρόδου". Το εργαστήριο οργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "ποιείν και πράττειν" συγκεντρώνοντας Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και ειδικούς από διαφορετικά γνωστικά πεδία σε ένα εναλλακτικό οδοιπορικό στους 8 υγροτόπους της Ρόδου. Ο τίτλος της έκδοσης, "άφθαρτα νερά", που παρουσιάστηκε πρόσφατα, στον φιλόξενο χώρο των εκδόσεων Γαβριηλίδης, είναι εμπνευσμένος από το ποίημα της Κατερίνας Αγγελλάκη - Ρουκ "Ρευστή και η μοίρα".

Εκ των επιμελητριών του βιβλίου, η Χ. Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, καταγόμενη από το νησί, σχολιάζει τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, σημειώνοντας ότι "στη Ρόδο οι τοπικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κοντά στα ποτάμια οικοσυστήματα αλλά και αλλού εξαφανίζονται με την επικράτηση ενός πανίσχυρου οικονομικού μοντέλου που επιβάλλει την ομογενοποίηση με φθηνά, συχνά εισαγόμενα, προϊόντα μαζικής παραγωγής. Η πλούσια τοπική παράδοση (χειροτεχνία, κεραμική, κεντητική, γαστρονομία, κατασκευή διχτυών κ.ά.) παρουσιάζεται παραμορφωτικά ως γκροτέσκο τουριστικό αξιοθέατο, ανοίγοντας κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνίες του νησιού και την ιστορία τους".

Η πολεοδόμος - χωροτάκτης Α. Αρβανιτάκη εστιάζει στη χωρίς κανόνες αστικοποίηση της Ρόδου και τις επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους και στο τοπίο. Όπως επισημαίνει "μεγάλες τουριστικές μονάδες ή και ολόκληρα τουριστικά χωριά κατατρώγουν τον εκτός σχεδίου -κυρίως παράκτιο- χώρο. Συγχρόνως, η κατοικία προτιμά κι αυτή τα πλεονεκτήματα της γειτνίασης με τη φύση και τη θάλασσα, αποφεύγοντας τον εντός σχεδίου χώρο, ενώ και μια σειρά από άλλες χρήσεις -όπως μεγάλα εμπορικά καταστήματα, βιομηχανίες κ.ά.- διασπείρονται εκτός οικισμών σε αναζήτηση φθηνότερης γης και καλύτερης οδικής εξυπηρέτησης". Γι' αυτό ευθύνεται η νομοθεσία που επιτρέπει τη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Όμως παρατηρεί, ακόμα και αυτή η χαλαρή νομοθεσία "δεν θα αρκούσε για την αλλοίωση των βιοτόπων εάν δεν παραβιάζονταν συστηματικά οι προβλεπόμενοι κανόνες προστασίας, όπως αποστάσεις από αιγιαλό και οριοθέτηση ρεμάτων".

Άρα, καταλήγει, επείγει η τήρηση των ισχυόντων κανόνων με αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και η ολοκλήρωση των σχεδίων χρήσεων γης (ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ), ώστε η ανάπτυξη "να προωθείται κατά τρόπο συναινετικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο".
avgi.gr




parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *