ροή ειδήσεων

Στο παραπέντε κόπηκαν τα διπλά εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής

Εξαίρεση «εν κρυπτώ» των υπαλλήλων της Βουλής από τις περικοπές στις συντάξεις και τα διπλά «παχυλά» εφάπαξ που εισπράττουν ακόμα σήμερα - τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας - επιχειρήθηκε χθες αλλά «πάγωσε» τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις...


Οι υπάλληλοι της βουλής εισπράττουν συντάξεις αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τη μέση σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής , σύμφωνα με τον οποίο , οι αποδοχές των υπαλλήλων αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες πριν από την έξοδο για συνταξιοδότηση ώστε να παίρνει αντίστοιχα την ανιούσα και η σύνταξη . Ο τρόπος υπολογισμού έχει αλλάξει μετά την εφαρμογή των μνημονίων μόνο για τους νέους υπαλλήλους. Παράλληλα , οι υπάλληλοι της βουλής –όπως και οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών – εισέπρατταν δύο εφάπαξ παροχές . Από το ταμείο πρόνοιας ΔΥ , περίπου 50.000 ευρώ ( το οποίο με βάση το προηγούμενο μνημόνιο αλλά και το νέο πακέτο μέτρων θα ψαλιδιστεί συνολικά κατά 40%) αλλά και από το ταμείο πρόνοιας που είχαν συστήσει ως προσωπικό της Βουλής ( ΤΑΥΒ) το οποίο τους χορηγούσε εφάπαξ της τάξης των 200.000 έως 250.000 ευρώ. Οι πόροι του ταμείου προέρχονταν από τα έσοδα των μισθώσεων των κτιρίων που ανήκουν στη Βουλή καθώς και από την προμήθεια 7% έως 13% από την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών .

Ο Υπουργός Εργασίας κ Γιάννης Βρούτσης , μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε εξαίρεση μεθοδεύεται καθώς ο ίδιος αλλά και το οικονομικό επιτελείο κατέβαλαν εργώδη προσπάθεια , οι περικοπές να αφορούν όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως αλλά να είναι κλιμακωτές ώστε να επικρατεί η αίσθηση του δικαίου. Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ακόμη ότι το δεύτερο εφάπαξ των υπαλλήλων της βουλής θα καταργηθεί –σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου – και η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θα ακολουθήσει τη μείωση της εφάπαξ παροχής που επιβάλλεται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους .

Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους το υπουργείο οικονομικών παρουσίασε την επιχείρηση εξαίρεσης των υπαλλήλων της βουλής ως παρανόηση του ελεγκτικού συνεδρίου. Συγκεκριμένα , σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων , παρερμηνεύοντας το νόμο Λοβέρδου ( άρθρο 6, παρ. 12 3865/10) ο οποίος προέβλεπε ότι διασώζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το 2010 αλλά αντίθετα υφίστανται τις αλλαγές όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1/1/2011. .

Πάντως , αλλαγές της τελευταίας στιγμής αποφασίζονται σήμερα και όσον αφορά τις εισφορές στις συντάξεις που θα παρακρατούνται από το πρώτο ευρώ . Ετσι η κλίμακα των εισφορών τελικά θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.5000 ευρώ 5%, από 1501 έως 2.000 ευρώ 10% ενώ για ποσά σύνταξης 2.001 ευρώ και άνω η παρακράτηση θα φτάνει το 15%. Καταργήθηκαν τα ποσοστά εισφοράς 20% και 25% που αφορούσαν τις πολύ υψηλές συντάξεις άνω των 3000 ευρώ .
Πηγή: protothema.gr


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *