ροή ειδήσεων

Eurogroup: Συμφωνία ΕΕ και ΔΝΤ για χρέος και δόση

Μείωση στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 – Στις 13 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση από τα 43,7 δισ. ευρώ - Σε ασφυκτική επιτήρηση η Ελλάδα από τους δανειστές
Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες... τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ.

Όπως αποφάσισε το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τρία μέρη. Στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις υποδόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί με την επαναγορά ομολόγων, την μείωση των επιτοκίων των ελληνικών δανείων και την παράταση της αποπληρωμής τους, την αναβολή της πληρωμής των τόκων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης καθώς και με την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων της.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν:

- Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα. Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).

- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ.

- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά.

Επισημαίνεται επίσης ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Αισιοδοξία στην Αθήνα

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

O Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του επεσήμανε πως «το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής», ενώ πρόσθεσε πως «οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Χαμόγελα από τους εταίρους για τη συμφωνία

Η Ελλάδα είναι και πάλι «στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ευτυχής «που φτάσαμε σε ένα πολιτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο τα χρήματα.

Είναι μία υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη και μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο παράδειγμα για τις οικονομίες μας. Πήραμε πολύ ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πιστεύουμε ότι θα μειωθεί πραγματικά το χρέος και θα φτάσει σε ένα επίπεδο κοντά στο 110% μέχρι το 2022. Θα υπάρχουν κοινοβουλευτικοί έλεγχοι, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Γιουνκέρ.

Την ελπίδα, η γερμανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου της για τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα, μέχρι την Παρασκευή, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε «θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα κράτη της ευρωζώνης, τα οποία πήραν δύσκολες αποφάσεις. Οι πολιτικές αποφάσεις που πήραμε αφαιρούν την ανασφάλεια που υπήρχε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια».

Τη συμφωνία καλωσόρισε και επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα και το ευρώ.
newsbomb


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/11/12 14:10

    Σκατά στον τάφο σας βρυκόλακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/12 15:55

    i aorati dosi!!!pos leme o a aoratos polemos!!! i lassi!!!to mikro spiti sto livadi!!!OI WUOLTONS!!!ΚΑΙ ΑΛΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!!XERETISMATA STIN EΞOUSIA!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/11/12 16:31

    ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΠΑΛΙΟΠΟΥΣΤΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/11/12 18:37

    ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *