ροή ειδήσεων

Ο επιχειρηματίας του «Greece Debt Free» που υπόσχεται να μειώσει το χρέος της Ελλάδας

Νέος, επιχειρηματίας στο Λονδίνο, ευγενής, μετρημένος, χαμηλών τόνων, με τα σπαστά του ελληνικά το πρώτο που μας αναφέρει είναι, «Είμαι περήφανος να λέω ότι είμαι Έλληνας».... Ο Πέτρος Νομικός, εφοπλιστής ιδιαίτερα γνωστός στο εξωτερικό για τις επιτυχημένες δραστηριότητες του και αγαπητός στον τόπο καταγωγής του την Σαντορίνη, άρχισε να γίνεται γνωστός στην Ελλάδα χάρη στην μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ίδρυσε, «Greece Debt Free».

Χρειάστηκε η ιδέα, η αγάπη για τη χώρα και η θέληση για βοήθεια εν καιρώ κρίσης από έναν Έλληνα του εξωτερικού για να «ακουστεί» το αυτονόητο, Ελλάδα χωρίς χρέος. Ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός ίδρυσε τον Ιούλιο την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Greece Debt Free», η οποία στόχο έχει την σταδιακή διαγραφή του ελληνικού χρέους, αγοράζοντας μέσω δωρεών ελληνικά ομόλογα στη διεθνή αγορά και εν συνεχεία ακυρώνοντας μέρους του χρέους.

Για όποιον γνωρίζει έστω και τα βασικά από οικονομικά, το να «σβήσεις» ελληνικό χρέος μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων είναι το πιο απλό και κατανοητό, για όσους όμως δεν γνωρίζουν ακούγεται περίπλοκο και μάλλον… ύποπτο. Η GDF δέχεται δωρεές με στόχο την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση.

Η GDF, στη συνέχεια, βοηθά να μειωθεί το χρέος ακυρώνοντας αυτά τα ομόλογα. «Η τρόικα έχει απαγορέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα, σε τρίτους όμως όχι. Έτσι, αν κάποιος τρίτος, όπως η GDF θέλει να κάνει κάτι κάτι για την μείωση του χρέους μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές και να αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από ότι η κυβέρνηση, όπως προβλέπεται.

«Αυτή τη στιγμή, κάθε Έλληνας χρωστά περίπου € 24.800 σε εθνικό χρέος, αλλά η αγοραπωλησία του στη διεθνή αγορά κοστίζει περίπου € 3,000 ανά άτομο» εξηγεί ο κ. Νομικός στο newpost.gr. «Τα ελληνικά ομόλογα ανταλλάσσονται στην αγορά για περίπου 60 λεπτά του ευρώ , οπότε για κάθε ευρώ που χρωστάει η Ελλάδα μπορούμε να αγοράσουμε το συγκεκριμένο χρέος για 60 λεπτά. Το χρέος ανταλλάσσεται λοιπόν στις αγορές πολύ φθηνότερα από ότι την αξία του πραγματικού χρέους, αυτό σημαίνει πραγματικά ότι όποιος θέλει μπορεί να διαγράψει ελληνικό χρέος» προσθέτει.

Μέχρι στιγμής η GDF έχει εξαγοράσει ελληνικός χρέος ύψους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Αν όμως όλοι αρχίσουν να αγοράζουν μαζικά στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα πιθανόν η τιμή τους να αυξηθεί, για αυτό η αγορά πρέπει να γίνεται σταδιακά. Η απλή αυτή ιδέα είναι μάλλον σωτήρια για αυτό και όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες ανά τον κόσμο συμμετέχουν στην GDF.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωση της εν λόγω οργάνωσης είναι ότι προωθεί ταυτόχρονα με τη δράση της ελληνικά προϊόντα. Εκτός από απευθείας δωρεές, επιχειρήσεις με ελληνικά προϊόντα μπορούν να συμμετέχουν στη GDF φέροντας το ειδικό σήμα με την ελληνική σημαία, όπου αναγράφεται το λογότυπο «Ελλάδα χωρίς χρέος» και με κάθε αγορά ενός τέτοιου προϊόντος, η επιχείρηση δίνει το 50% των εσόδων της στην εξαγορά ελληνικού χρέους, όπως η ελληνική μπύρα VOLCAN.

Όπως μας διευκρινίζει ο κ. Νομικός, «Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες αλλά και όχι μόνο. Έχουμε τουλάχιστον 8 μεγάλες εταιρείες που μας δωρίζουν πόρους, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές νομικές εταιρείες στον κόσμο, μεγάλες ελληνικές εταιρείες και διεθνή δικηγορικά γραφεία, των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες μόλις επισημοποιηθεί η συνεργασία. Να σημειώσω επίσης ότι το 30% των δωρεών που δεχόμαστε προέρχονται από Γερμανούς».

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης μάλιστα έκανε δωρεά 168.500 ευρώ στην GDF αγοράζοντας έτσι χρέος ύψους 1,4 εκατ. ευρώ «ξεχρεώνοντας» τους παίκτες του και τους υπαλλήλους της ΠΑΕ. Η οργάνωση «Greece Debt Free» στοχεύει στην «πατριωτική κατανάλωση προϊόντων» πρώτα και έπειτα στην εξαγορά ελληνικού χρέους, εξηγεί ο κ. Νομικός, ενώ για να πείσει και τους πιο καχύποπτους υπενθυμίζει ότι η GDF έχει έδρα τις ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρχει καμία κρατική και πολιτική παρέμβαση στην λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και όλες οι λειτουργίες του είναι διαφανείς και αναρτημένες στο www.greecedebtfree.org

Ποιος είναι ο Πέτρος Νομικός

«Είμαι περήφανος Έλληνας, οι γονείς μου είναι Έλληνες, γεννήθηκα στο Λονδίνο, ήρθα στην Ελλάδα τα καλοκαίρια ως παιδί» μας λέει. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα από το 2004 έως το 2006. Τώρα εργάζεται στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Η οικογένεια του πατέρα του είναι από τη Σαντορίνη και η σχέση της οικογένειάς μας με το νησί είναι μεγάλη. Ο παππούς του γεννήθηκε στην Σαντορίνη, ο ίδιος και ο πατέρας του υποστήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της Σαντορίνης από το 1946 μέχρι σήμερα. Ο παππούς του βοήθησε στην ανοικοδόμηση του νησιού μετά το σεισμό του 1956, που έδωσε χρήματα για να βοηθήσει την κατασκευή δρόμων, σχολείων, κλινικών κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων.

«Ο πατέρας μου έχει χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Θήρας καθώς και ακαδημαϊκές μελέτες σχετικά με την αρχαιολογία και τη γεωλογία του νησιού. Στη Σαντορίνη η σύζυγός μου και έχω δημιουργήσαμε ένα μουσείο και χώρο τεχνών που ονομάζεται Santozeum και έχουμε αναπτύξει επίσης μια ελληνική μάρκα μπύρας, την Volkan μπύρα. Η Volkan είναι εμπνευσμένη από τη Σαντορίνη με ντόπιο μέλι και Κίτρο Νάξου.

Η GDF αντιπροσωπεύει την επιθυμία μου να βοηθήσω τη χώρα μας κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων και η ιδέα για την σύσταση και το σκοπό της GDF προέκυψε τον χειμώνα του 2011 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στη Σαντορίνη».

Ο κ. Νομικός απέφυγε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση και τους έλληνες πολιτικούς τονίζοντας ότι η GDF δεν έχει καμία ανάμιξη με τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ενώ αυτό που προσμένει από την οργάνωση είναι οι έλληνες να προτιμούν ελληνικά προϊόντα, οι δωρεές από επιχειρηματίες του κόσμου να αυξηθούν όσο το δυνατό περισσότερο ώστε να εξαγοραστεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και οι πολίτες να ενημερωθούν σωστά για την φιλοσοφία της GDF, καθώς η ουσία είναι ότι «αν θέλουμε μπορούμε να σώσουμε την Ελλάδα».

* ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη, για το newpost.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *