ροή ειδήσεων

Πώς οι κροίσοι με τις offshore δηλώνουν τις βίλες για... στάβλους

Δηλώθηκαν ακίνητα στα Δωδεκάνησα
Σε διαρκές φορολογικό σκάνδαλο εξελίσσονται οιoffshore που έχουν στην κατοχή τους υψηλής αξίας ακίνητα σε τουριστικές περιοχές...

Εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που τους προσφέρουν οι εξωχώριες και το «χάρτινο» χάος που επικρατεί σε εφορίες και υποθηκοφυλακεία τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν πληρώνουν φόρους: οι offshore τους δεν υποβάλλουν καν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το ότι οι εξωχώριες εταιρείες έχουν βρει ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές φαίνεται και από το εξής: αν και τα τελευταία 3 χρόνια ο συντελεστής φορολόγησής τους πενταπλασιάστηκε επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ο αριθμός των offshore δεν μειώθηκε, αντιθέτως αυξήθηκε: από 789 το 2010 οι ενεργές εξωχώριες εταιρείες σε τουριστικές περιοχές έφτασαν τις 829 φέτος.

«Αν προχωρήσουν και στις καταργήσεις των ΔΟΥ στις Κυκλάδες και στο υπόλοιπο Αιγαίο, τότε δεν θα μιλάμε απλώς για φορολογικό παράδεισο αλλά για τα ελληνικά “Νησιά Καϊμάν”», λένε στα «Νέα» εφοριακοί που έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο των offshore.

Οταν ανακοινώθηκε η αλλαγή της φορολόγησης των εξωχώριων εταιρειών με ακίνητα το 2010, σε συνδυασμό με το ότι υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση για τη μεταβίβαση του ακινήτου σε φυσικά πρόσωπα, οι περισσότεροι πίστεψαν ότι ο αριθμός τους θα μειωνόταν δραστικά. Με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 3% στο 15%, η offshore μέσα σε μόλις 7 χρόνια θα πλήρωνε φόρους που θα ξεπερνούσαν την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να πτόησε τις 40 νέες εξωχώριες εταιρείες που, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίστηκαν από το 2010 έως σήμερα να αποκτούν ακίνητα σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κέρκυρα, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Ετσι ο αριθμός των offshore σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ελλάδας αυξήθηκε από 789 σε 829. Η αύξηση μπορεί να ακούγεται παράλογη, αλλά υπάρχει εξήγηση.

«Με τις offshore επικρατεί χάος. Οι περισσότερες ΔΟΥ στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, δεν έχουν τμήματα ελέγχου και ως εκ τούτου θα πρέπει να το κάνει κάποιος που απασχολείται σε άλλο τμήμα. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη: για να δούμε ποιες από τις offshore δεν έχουν κάνει δηλώσεις θα πρέπει να αντιπαραβληθούν χειρόγραφες καταχωρίσεις από τα τμήματα του Κεφαλαίου και του Εισοδήματος, οι οποίες μπορεί να έχουν γίνει πριν από αρκετά χρόνια – κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρο. Στο προσωπικό όμως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις.

Για να αποκτήσει μία offshore ένα ακίνητο στην Ελλάδα πρέπει πρώτα να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Μόλις πραγματοποιηθεί η εξαγορά του ακινήτου, αυτή καταγράφεται στο τμήμα Κεφαλαίου της αρμόδιας ΔΟΥ. Με το που θα γίνει, κατόπιν ελέγχου, αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη offshore δεν έχει υποβάλει δήλωση, τότε γίνεται από τη ΔΟΥ πρόσκληση και αν δεν απαντηθεί αναζητείται ο εκπρόσωπος της εξωχώριας.

Ακόμα όμως και όταν υποβάλει δήλωση στη ΔΟΥ μια offshore, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι αυτό που δηλώνει ισχύει. Ενα από τα κόλπα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι να δηλώνεται η πολυτελής παραθεριστική κατοικία ή το οικόπεδο-φιλέτο ως στάβλος ή βοσκότοπος αντίστοιχα.

Ετσι, μια πέτρινη μεζονέτα σε νησί των Κυκλάδων είχε βαφτιστεί στάβλος με αντικειμενική αξία 5.000 ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία ήταν σχεδόν 50πλάσια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να γίνει αυτοψία για να ανακαλυφθεί ο στάβλος - βίλα, καθώς από τις δορυφορικές εικόνες του Google Maps ήταν αδύνατο να καταλάβει κανείς τη διαφορά.

Τα ίδια ισχύουν και με τα offshore - βοσκοτόπια, τα οποία φορολογούνται στο 1/4 της αξίας τους.

«Αν δεν υπάρχουν ΔΟΥ στα νησιά, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνονται αυτοψίες», υποστηρίζουν εφοριακοί.
moneypost.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *