ροή ειδήσεων

Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΙΑΚOI

Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος θεωρήθηκε από τους Ιουδαίους Προστάτης του Ισραήλ, από τους Χριστιανούς Προστάτης του Νέου Ισραήλ ,δηλαδή της Εκκλησίας του Χριστού...
   και στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Προστάτης του Αυτοκράτορα και ταυτόχρονα Προστάτης του βυζαντινού στρατού ως Αρχιστράτηγος των ουρανίων στρατιών , των αγγέλων.

Από τον 5ο , ίσως και από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, άρχισαν οι φιλόθρησκοι Χριστιανοί να αφιερώνουν ναούς στους αγγέλους.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Μέγας Κωνσταντίνος ίδρυσε στην Κωνσταντινούπολη το <<Μιχαήλιον>> ιερό αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Στη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στις Χώνες της Φρυγίας , κοντά στις αρχαίες Κολοσσές, όπου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ πραγματοποίησε μέγα θαύμα, <<Το εν Χώναις θαύμα>> , ιδρύθηκε λαμπρότατος ναός αφιερωμένος στη χάρη Του , στον οποίο επραγματοποιούντο πολλά θαύματα.
Σε ολόκληρη τη Μικρά Ασία , με εστία τη Φρυγία , οι πιστοί ευλαβούντο πολύ τους αγγέλους και ιδιαίτερα τον Αρχάγγελο Μιχαήλ , έφθασε δε μια μερίδα , τον 4ο μ.Χ. αιώνα, να απονέμει στους αγγέλους λατρευτική προσκύνηση.
Έτσι αναφάνηκε εκεί η αγγελολατρία που οι οπαδοί της , οι αγγελικοί , λάτρευαν τους αγγέλους , αντί να τους απονέμουν τιμητική μόνο προσκύνηση.
Η Εκκλησία με τη Σύνοδο της Λαοδικείας το 363 μ.Χ. καταδίκασε ως αίρεση την αγγελολατρία με το 35ο Κανόνα της και τους αγγελικούς ως αιρετικούς. Διακήρυξε δε, ότι μόνο στο Θεό αρμόζει λατρεία , ενώ στους αγγέλους και τους αγίους απονέμεται τιμητική μόνο προσκύνηση.

Απόηχος του μεγάλου σεβασμού των Χριστιανών της Μικράς Ασίας προς τους αγγέλους και ιδιαίτερα προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ έφθασε στη Σύμη.
Η Σύμη μικρό, ορεινό και άγονο νησί στο στόμιο του Κόλπου της Σύμης , που περιέχεται μέσα στον ευρύτερο κόλπο της Δωρίδας, στα ΝΔ παράλια της Μ. Ασίας σαν προέκτασή της , αποτελούσε ανέκαθεν ένα ενιαίο χώρο, οικονομικό και πολιτισμικό , με την απέναντί της μικρασιατική παραλιακή ζώνη, τα Πέρα, έχοντας μαζί της εμπορικές ανταλλαγές υλικών αγαθών και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις .
Ως εκ τούτου, η Σύμη, καθώς είχε πυκνή επικοινωνία με τη Μ.Ασία , ενστερνίστηκε τον μεγάλο σεβασμό των εκεί χριστιανών προς τους αγγέλους και μάλιστα προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Οι Συμιακοί , θαλασσινοί στην πλειονότητά τους , στο πρόσωπο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είδαν τον ταχύτατο και αποτελεσματικό Προστάτη τους στους κινδύνους της θάλασσας και της στεριάς, τον φερέγγυο Μεσολαβητή προς τον Θεό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τον πρόθυμο Παραστάτη και Φύλακά τους στον δρόμο της ζωής τους.
Δεν είναι λοιπόν να απορούμε , γιατί οι Συμιακοί ίδρυσαν στη Σύμη 9 ναούς (2 Μόνες και 7 εξωκλήσσια), όσα και τα τάγματα των αγγέλων και τους αφιέρωσαν στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.
Κείμενο-Αφήγηση: ΕΛΕΝΗ ΖΑΧΑΡΙΟΥ - ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ


parapona-rodou.blogspot.com

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/11/12 11:13

    ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΩΣ ΜΙΚΡΟ ΘΕΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΑΙ ΑΠΛΑ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ.
    ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΦΚΙΝΗΣΗΣ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΕΙΔΟΛΩΛΑΤΡΙΚΟ ΜΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ,ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΟΙ (ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΒΕΒΑΙΑ)ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΙ,ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΤΝΑΤΟΤΗΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΤΟΧΟ,ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΜΗΝ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑΣΙΜΟΙ.
    ΘΕΪΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΑΡ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/11/12 16:11

    ΤΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ 11.13 ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΙΛΑΣ ΤΟ Γ@Μ@Μ@Ν@ ,ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΕ ΚΟΙΤΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΗΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/11/12 17:56

      ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ,ΜΠΡΑΒΟ 4:11

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *