ροή ειδήσεων

Stage νέας κοπής για ανέργους

Γράφει ο Βασίλης Αγγελόπουλος
Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης (στα πρότυπα των stage) για νέους ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας... Γιάννης Βρούτσης, στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους. Με στόχο να απασχοληθούν έως 55.000 νέοι άνεργοι, το υπουργείο Εργασίας προτείνει ένα πρόγραμμα μαθητείας με επιδότηση της ασφάλισης υγείας και ένα ακόμα με επιδότηση νέων που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής προτάσεων από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών για το πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις 1-25 ατόμων.

Ειδικότερα:

-Το πρόγραμμα μαθητείας νέων απευθύνεται σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που κάνουν χρήση εποχικής απασχόλησης (π.χ. τουρισμός). Δίνεται η δυνατότητα μαθητείας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης που θα έχουν διάρκεια 4-5 μήνες. Οι αποδοχές δεν θα υπερβαίνουν τα 400-450 ευρώ τον μήνα. Θα υπάρχει ασφάλιση μόνο για υγεία και όχι για σύνταξη όσων θελήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφήσει έως 48.000 νέους ανέργους. Η ΓΣΕΕ εκφράζει επιφυλάξεις, καθώς γίνεται λόγος για 40 ώρες απασχόλησης την εβδομάδα, αλλά δεν διευκρινίζεται πόσες μέρες. Επίσης, η μη ασφαλιστική κάλυψη για σύνταξη δημιουργεί συνθήκες ανασφάλιστης εργασίας. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί το πρόγραμμα αυτό να οδηγήσει στην απόλυση μόνιμου προσωπικού, για να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι για πεντάμηνη απασχόληση.

-Το πρόγραμμα στήριξης νέων επιχειρήσεων απευθύνεται σε νέους που θέλουν να κάνουν ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα. Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης θα δίνεται κρατική επιδότηση έως 10.000 ευρώ ανά άτομο, με στόχο να ξεκινήσει μια επιχείρηση και να συνδράμει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να καλύψει έως και 7.000 νέους ανέργους.

-Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΔ αφορά την υποβολή προτάσεων από φορείς των εργοδοτών για προγράμματα κατάρτισης που αφορούν εργαζομένους σε επιχειρήσεις με 1-25 άτομα προσωπικό. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόλησης και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) και το κόστος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 25.000.000 ευρώ. Ο μέσος όρος κόστους των προγραμμάτων αυτών είναι 14 ευρώ την ώρα και απαιτούνται έως 40 ώρες μαθητείας - κατάρτισης το πολύ. Από τα χρήματα αυτά ο εργαζόμενος θα εισπράττει από 350 έως 400 ευρώ, ανάλογα με τις ώρες κατάρτισης.

Αναφορικά με τα προγράμματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισήμανε ότι ο λογαριασμός που θα δημιουργηθεί στον ΟΑΕΔ για την εφαρμογή τους θα πρέπει να είναι «ξεχωριστός, διακριτός και ανεξάρτητος». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να επενδύσει στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».
Εφημερίδα Δημοκρατία


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *