ροή ειδήσεων

Πάνω από 20.000 οι άστεγοι στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του κοινωνικού φορέα «Κλίμακα» που παρουσίασε σε εκδήλωση η ΙΚΕΑ, το πρόβλημα των αστέγων στη χώρα μας... έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις τα τελευταία δυο χρόνια.

Η "Κλίμακα", ο κοινωνικός, εθελοντικός φορέας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού τον οποίο στηρίζουν τα ΙΚΕΑ παρουσίασε σήμερα μια μεγάλη έρευνα που διεξήγε για το πρόβλημα των αστέγων στην Ελλάδα, με συμπεράσματα εντυπωσιακά και στοιχεία που προκαλούν σοκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φορέα, το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα είναι τεράστιο και αυτήν την στιγμή αφορά πάνω από 20.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των αστέγων είναι Έλληνες και το 10% αλλοδαποί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην Ελλάδα για πάνω από 8 χρόνια. Πάνω από το 80% των αστέγων είναι άντρες. Όσον αφορά στις ηλικίες, το 61% είναι ηλικίας 41-55 ετών, ενώ σημαντική ποσοστό εμφανίζεται και στην κατηγορία 26-40 ετών (21%), δηλαδή στις δύο πιο οικονομικά ενεργές ηλικιακές κατηγορίες του πληθυσμού.

Το επίπεδο εκπαίδευσης των αστέγων είναι αρκετά υψηλό (52% έχει τελειώσει Γυμνάσιο, 25% Λύκειο, 20% κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ), ενώ οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι, κυρίως σε τομείς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, όπως οι κατασκευές, οι βιοτεχνίες κλπ.

Ως εκ τούτου προκύπτει ότι το προφίλ του «νεοάστεγου», αυτού που δεν έχει πού να κοιμηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι διαφορετικό από του άστεγου που γνωρίζαμε ως σήμερα. Μάλιστα, το 65% όσων βρίσκονται σήμερα στον δρόμο είναι «νεοάστεγοι», δηλαδή ζουν χωρίς στέγη από το 2010 που η κρίση έγινε ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό άστεγο, που στον δρόμο τον οδηγεί συνήθως ένα μείγμα αιτιών (ψυχιατρικοί λόγοι, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, κατάχρηση ουσιών), ο σημερινός «νεοάστεγος» βρίσκεται στο δρόμο καθαρά λόγω οικονομικών προβλημάτων και μόνο. Από αυτούς, ένα ποσοστό πάνω από 60% δεν έχει κοιμηθεί κάτω από στέγη για πάνω από ένα χρόνο, ενώ ένα 10% κοιμάται στο αυτοκίνητο...

Σύμφωνα με την «Κλίμακα», η μοναδική λύση για το πρόβλημα είναι η πρόληψη. Μπορεί, δηλαδή, να έχουν αυξηθεί οι δωρεές σε τρόφιμα, αλλά αυτό είναι μόνο μια προσωρινή ανακούφιση για τους αστέγους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν πρόβλημα στο να βρίσκουν από κάπου τροφή. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρει η πολιτεία να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να μη χάσουν τα σπίτια τους. Γιατί, από την στιγμή που θα βγουν στον δρόμο, η ζωή τους θα αλλάξει οριστικά.
tro-ma-ktiko

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος13/12/12 11:21

    Διαφήμιση των Σουηδών,οι κοινωνικά ευαίσθητοι ανθέλληνες μεθύστακες βάζουν ταμπέλες πάνω στις ανθρώπινες τραγωδίες. Οι "πολιτισμένοι" βόρειοι αφού με όλες τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και νομότυπης φοροδιαφυγής κλείσανε εκατοντάδες επιχειρήσεις έρχονται να κάνουν μνημόσυνο στις επιπτώσεις.Οι διφορούμενοι και υπουλοί σε όλη την ιστορία Σουηδοί ήρθαν στην Ελλάδα να διδάξουν "ανθρωπισμό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *