ροή ειδήσεων

Πόσες αποδείξεις θα χρειαστούμε το 2013 ;

Της Μαρίας Βουργάνα
Στο και... πέντε της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε τις αλλαγές και...


θυμήθηκε το μέτρο των αποδείξεων, καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την προχειρότητα με την οποία έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο.

Το μέτρο συλλογής αποδείξεων, το οποίο δεν είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο όπως αυτό κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, επανέρχεται... δριμύτερο, αλλά με αρκετά «γκρίζα» σημεία που θα ξεκαθαρίζουν μόνο όταν κατατεθεί η τελική διάταξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν διευκρινίσει πώς θα λειτουργήσει ακριβώς το μέτρο των αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2013. Αν δηλαδή θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αν θα συνδέεται με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ και αν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες εξαιρεθούν από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, καθώς δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να πάρει πίσω την αρχική της απόφαση για πλήρη κατάργηση του μέτρου, λίγα 24ωρα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για τα εισοδήματα του 2013 και των επομένων ετών θα εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετησίου εισοδήματος. Όπως είπε «Για εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ θα εφαρμόζεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου. Η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου».

Το νέο σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη για τις αποδείξεις που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει τα εξής:

1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ υποχρεούνται να καλύψουν το 25% του ετησίου εισοδήματος με αποδείξεις. Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσια εισοδήματα 20.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 5.000 ευρώ.

2. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, θα προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000 ευρώ.

«Πέναλτι» φόρου 22%
3. Αυξάνεται η φορολογική «ποινή» η οποία θα επιβάλλεται σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Ο συντελεστής υπολογισμού του επιπλέον φόρου που θα επιβάλλεται στους φορολογουμένους αυτούς ανεβαίνει από το 10% στο 22% και υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συνέλεξε και των αποδείξεων που απαιτούνται.

Για παράδειγμα, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 7.500 ευρώ. Εάν συγκεντρώσει αποδείξεις 5.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο 550 ευρώ (7.500-5.000=2.500Χ22%=550),

Ουσιαστικά, ο νέος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το μέτρο των αποδείξεων θα είναι ένα κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να ζητούν αποδείξεις, εκτός και αν βρεθεί τρόπος από το υπουργείο Οικονομικών να υποχρεώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και εισοδηματίες να μαζεύουν αποδείξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες από τη Βουλή δύο ακόμη αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο:

Την έκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.

Την εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014.

Εκκαθαριστικά ΦΑΠ
Τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε περίπου 140.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ταχυδρόμησε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Το ΦΑΠ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εκτός σχεδίων πόλεων οικόπεδα αξίας 400.000 ευρώ έκαστος. Το συνολικό ποσό των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΦΑΠ που αναγράφει κάθε εκκαθαριστικό πρέπει να καταβληθεί σε 3 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

Κίνητρο
Ο νέος τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί το μέτρο των αποδείξεων θα είναι ένα κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Ασφαλιστικές εισφορές
Εκπτωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στον ΟΑΕΕ από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα καθαρά εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων.

Αγρότες
Εξαίρεση των αγροτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τις υποχρεώσεις της τήρησης βιβλίων και της έκδοσης φορολογικών στοιχείων, που θα ισχύσουν από το 2014.
πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/12/12 00:34

    Πάλι πειράματα.
    Γιατί δεν υοθετούμε ατόφιο το φορολογικό σύστημα της Αμερικής ή της Γερμανίας να τελειώνουμε μια και καλή και να είναι σταθερό για πολλά χρόνια ;
    Με το να παίρνουν "τσόντες" μια απο το ένα σύστημα, μία από το άλλο, μία από το κεφάλι τους... ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ --> ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/12/12 04:39

    Στα μπουρδέλα ξέρουν πότε οι ιερόδουλες πέρασαν απο εξετάσεις, ποιές είναι αποδοτικές, ποιές έχουν ζήτηση, ποιές είναι νόμιμες και ποιές όχι, υπάρχει οργάνωση. Οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τα μπουρδέλα. Αυτή η χώρα είναι μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δώσετε. Αν δεν σταματήσει ο λαός να ψηφίζει προδότες, δεν αλλάζει τίποτα (το δύσκολο είναι να βρεις πολιτικό που δεν είναι προδότης, δεν νομίζω να υπάρχει στην Ελλάδα.

    Και πάρετε για παράδειγμα την Τουρκία. Είχε μεγαλύτερο μπάχαλο απο εμάς. Την τελευταία 10ετία κάποιοι δούλεψαν με καρδιά και μυαλό δωσμένα στη πατρίδα και αν δείτε τι ανάπτυξη έχουν θα πάθετε πλάκα. Έχουν ακόμη προβλήματα αλλά σε μια δεκαετία έκαναν πάρα πολλά.
    Αυτοί που μας κυβερνάνε, πράττουν για τη τσέπη τους. Δεν υπάρχει άξιος πολιτικός να ηγηθεί πολιτικού ρεύματος που θα κάνει μεταρρυθμίσεις με ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο το καλό της πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *