ροή ειδήσεων

Α. Ανδρεάδης: +25% οι προκρατήσεις από Γερμανία και Αγγλία

- 1,2 δισ ευρώ το υπερβάλλον από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, εθνικό εισόδημα από τον Τουρισμό το 2013
- Βελτίωση της έκδοσης θεωρήσεων visa με 3 εκ. τουρίστες άμεσα...

Πολλές ειδήσεις έδωσε χθες ο Ανδρέας Ανδρεάδης σε μια πολύ καλή ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση της ΕΕΔΕ CEO SUMMIT: Κτίζοντας τη νέα Ελλάδα, για την συμπλήρωση των 50 ετών επιτυχημένης λειτουργίας της.
Σε ειδική ενότητα για τους "Πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας", ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία των προκρατήσεων ενόψη του 2013, κάνοντας και μια αναλυτική τοποθέτηση για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Σταχυολογώ τα πιο σημαντικά:

- Οι προκρατήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά με αυξήσεις που αρχίζουν από το 20 και φθάνουν έως το 30%. Στην Αγγλία οι δύο πρώτοι μήνες των προκρατήσεων "τρέχουν" με 25% ,ε νώ στη Γερμανία στον πρώτο μήνα με ποσοστό μεγαλύτερο του 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα . Το κλίμα για την Ελλάδα είναι εξαιρετικό και ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο που θα "χαλάσει" την εικόνα αυτή
- Το 2013 με τις σημερινές προοπτικές ο ελληνικός τουρισμός θα επιτύχει αφίξεις 17-17,5 εκ. τουριστών, συνεισφέροντας στο εθνικό εισόδημα 1,2 δισ ευρώ περίπου περισσότερα από όσα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2013, προσθέτοντας ακόμη 1,5% στο ΑΕΠ.

- Ο Τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εργοδότες στη χώρα, με μικρή συμμετοχή στη "μαύρη εργασία" όπως καταδεικνύουν οι σχετικές έρευνες.
- Είναι πολύ σημαντική η βελτίωση της διαδικασίας θεωρήσεων VISA που στερεί από τη χώρα σήμερα από 3.000.000 τουρίστες. Θα πρέπει να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης Visa στις 24 ώρες και να αυξηθεί θεαματικά η χορήγηση πολλαπλής βίζας.
- Απαιτείται η άμεση μείωση του ΦΠΑ από το "παράλογο" 23%. Μαζί με την Ουγγαρία που έχει ΦΠΑ 27%, είμαστε οι μοναδικές χώρες παγκοσμίως...Το μόνο που επιτύχαμε με την αύξηση αυτή ήταν η δημιουργία 30.000 ανέργων και η μηδενική αύξηση των εσόδων.
- Απαιτείται αναβάθμιση των αεροδρομίων και ιδιωτικό μάνατζμεντ, χωρίς φαραωνικά έργα που θα εκτοξεύσουν το κόστος λειτουργίας τους
- Στήριξη και χρηματοδότηση του Τουρισμού από τις τράπεζες.

Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο λειτουργίας της Δικαοσύνης στην χώρα, που προκαλεί μεγάλα και δισεπίλυτα προβλήματα στις επενδύσεις.
Επιπλέον, θα πρέπει:
• Να επιταχυνθούν οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης και να θεσμοθετηθεί η προέγκριση των επενδύσεων από το ΣΤΕ.
• Να δημιουργηθούν σύγχρονες και ανταγωνιστικές δομές τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. • Να αναθεωρηθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.
• Να αναπτυχθεί υποστηρικτικό - κανονιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού.
• Να στελεχωθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί η εταιρεία Μάρκετινγκ Greece, η οποία θα αναλάβει συγκεκριμένες επικοινωνιακές δράσεις σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
• Να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρότυπο τυποποίησης ποιότητας για προορισμούς και καταλύματα, εστιάζοντας σε κριτήρια ιδιαίτερα σημαντικά για τους υψηλότερης δαπάνης επισκέπτες (π.χ. αισθητική, τοπική κουλτούρα, γαστρονομία).
• Η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού είναι εξίσου απαραίτητη.

Το πλήρες κείμενο της ομλίας έχει ως εξής:

Θεωρώ ότι ο εορτασμός των 50 χρόνων της ΕΕΔΕ είναι ορόσημο για τον τόπο και συμβαδίζει με την αλλαγή πλεύσης της χώρας μας.
Αλλαγή πλεύσης στο δρόμο της ανάπτυξης. Όταν αναφέρεται κάποιος στην Ελλάδα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό του είναι ο τουρισμός. Για το διεθνές κοινό, η Ελλάδα ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι γνωστή και διάσημη για τον τουριστικό της πλούτο. Για εμάς τους Έλληνες, το διαχρονικά αυτονόητο χάρισμα της χώρας μας έχει πάρει πλέον άλλες διαστάσεις. Η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει πλέον τον τουρισμό, όχι απλά ως μια δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, αλλά κυρίως ως οικονομική δραστηριότητα με σαφείς κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές διαστάσεις. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη τα δυο τελευταία χρόνια με τη συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση της ανεργίας.

Ο τουρισμός σήμερα συνεισφέρει, άμεσα και έμμεσα, περίπου στο 16% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί, πάλι άμεσα και έμμεσα, σχεδόν το 18% του συνόλου των απασχολουμένων στη χώρα μας. Τα ποσοστά αυτά, εκφραζόμενα σε απόλυτους αριθμούς, δίνουν περί τα 34 δισ. συνολικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ και 750.000 απασχολούμενους, ή -με άλλα λόγια- 1 στους 5 κατοίκους της Ελλάδας απασχολείται άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό. Ακόμα και τα 2 - 3 τελευταία χρόνια της κρίσης, ο ελληνικός τουρισμός αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός.

Το 2011, κατέγραψε ρεκόρ διεθνών αφίξεων με 16,5 εκατ. ενώ το 2012, αν και ξεκινήσαμε τη χρονιά με τεράστια εμπόδια – ιδιαίτερα σε επίπεδο εικόνας και φήμης της χώρας – καταφέραμε να επιτύχουμε τον στόχο των 16 εκατ. Επίσης, ο τουρισμός ήταν η μοναδική οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, η οποία διατήρησε τον αριθμό θέσεων εργασίας, όταν η ανεργία στους άλλους τομείς έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα για τη χώρα μας επίπεδα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού στην κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (38,6%).
Υπολογίζεται ότι η τουριστική κατανάλωση επηρεάζει το 60% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουριστικός πολλαπλασιαστής εκτιμάται σε 2,184 ή, με άλλα λόγια, κάθε Ευρώ που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργεί υπερδιπλάσια δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία. Ακόμη, είναι αξιοσημείωτο ότι για κάθε μία (1) άμεση θέση απασχόλησης στον τουρισμό δημιουργείται σχεδόν ακόμα μία (1) θέση στην ευρύτερη οικονομία. Η συμβολή του τουρισμού είναι επίσης σημαντική στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Σαφής ένδειξη, έως απόδειξη, είναι η αύξηση του πληθυσμού στους τουριστικούς νομούς στη διάρκεια μιας περιόδου όπου, οι περισσότεροι νομοί χάνουν πληθυσμό λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης που προκαλεί η κατά τόπους ανεργία. Αυτές οι επιδόσεις είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας επενδυτικής προσπάθειας. Ένα τεράστιο επενδυμένο κεφάλαιο σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, που καθιστά τον τουρισμό ως πρώτη, ως κυρίαρχη δύναμη στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Όπως όλες οι υγιείς επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σωστά δομημένο πλάνο ανάπτυξης, έτσι και ο ΣΕΤΕ έχει εκπονήσει ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό με όραμα και προοπτική. Αυτός έχει ξεκινήσει ήδη και αποτυπώνεται σε δυο μελέτες.
Η πρώτη μελέτη είναι του ΣΕΤΕ και αναφέρεται στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού στην πορεία προς το 2020. Η δεύτερη μελέτη είναι της McKinsey και ποσοτικοποιεί τις δυνατότητες και τους στόχους του ελληνικού τουρισμού στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των στόχων της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων της τουριστικής πολιτικής είναι η συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις δυο μελέτες, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, καταλήξαμε στο περιεχόμενο και στους βασικούς άξονες ενός σχεδίου για τον ελληνικό τουρισμό για τα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι που έχουν τεθεί προς το 2020 είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μέσα στους 10 πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Επίσης, βασικός στόχος για το 2020 είναι η άμεση και έμμεση τουριστική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία να ανέλθει σε 50 δισ. Ευρώ με επιπλέον 220.000 θέσεις εργασίας, που θα προσφέρει ο κλάδος του τουρισμού. Για να εκπληρωθούν όμως οι προαναφερθέντες στόχοι, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Πιο συγκεκριμένα:
• Δημιουργία απλού, ελκυστικού και μακροπρόθεσμα σταθερού φορολογικού συστήματος και νέου αναπτυξιακού νόμου.
• Ανταγωνιστικός συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουρισμού.
• Ανταγωνιστικό τιμολογιακό καθεστώς τόσο στα περιφερειακά αεροδρόμια όσο και στον ΔΑΑ.
• Διαρκής απλοποίηση της γραφειοκρατίας (απλοποίηση διαδικασιών χωροθέτησης - αδειοδότησης, διαδικασία fast track νέων επενδύσεων).
• Mείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επιπλέον, θα πρέπει:
• Να επιταχυνθούν οι χρόνοι απονομής δικαιοσύνης και να θεσμοθετηθεί η προέγκριση των επενδύσεων από το ΣΤΕ.
• Να δημιουργηθούν σύγχρονες και ανταγωνιστικές δομές τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. • Να αναθεωρηθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.
• Να αναπτυχθεί υποστηρικτικό - κανονιστικό πλαίσιο για τις ειδικές μορφές τουρισμού.
• Να στελεχωθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί η εταιρεία Μάρκετινγκ Greece, η οποία θα αναλάβει συγκεκριμένες επικοινωνιακές δράσεις σε συνεργασία και συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
• Να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρότυπο τυποποίησης ποιότητας για προορισμούς και καταλύματα, εστιάζοντας σε κριτήρια ιδιαίτερα σημαντικά για τους υψηλότερης δαπάνης επισκέπτες (π.χ. αισθητική, τοπική κουλτούρα, γαστρονομία).
• Να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης Visa στις 24 ώρες και να αυξηθεί θεαματικά η χορήγηση πολλαπλής βίζας. Η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού είναι εξίσου απαραίτητη.

Ειδικότερα, χρειάζονται επενδύσεις σε αεροδρόμια και λιμάνια στρατηγικού ενδιαφέροντος για τον τουρισμό, συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς για τη διαχείρισή τους και αναβάθμιση λοιπών σταθμών εισόδου της χώρας.
Είναι επίσης απαραίτητη η αναβάθμιση 5 λιμανιών, πέραν του Πειραιά, ως home porting λιμανιών κρουαζιέρας . Ως προς τις μαρίνες υπάρχει ανάγκη για κατασκευή 30 επιπλέον νέων μαρίνων και ένταξη σε σύγχρονο, ενιαίο υποστηρικτικό κανονιστικό πλαίσιο ακόμη 20 υφιστάμενων.
Είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί το προϊόν «ήλιος και θάλασσα» και αυτό μπορεί να επιτευχθεί: με ένα πιο ισορροπημένο και βιώσιμο μίγμα κλινών και ιδανικά το 50% των κλινών να εντάσσεται σε ξενοδοχεία 4*-5*.
Και με την δημιουργία 15-20 νέων ΠΟΤΑ και 50.000 τουριστικών κατοικιών.

Ως προς τις διεθνείς σχέσεις, θα πρέπει να επενδύσουμε συστηματικά στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς τουρισμού, στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων και φυσικά στην προετοιμασία παρεμβάσεων για τον τουρισμό ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας ΕΕ το 2014. Σημαντικές κινήσεις, θα πρέπει να δρομολογηθούν σε σχέση με τις αγορές. Θα πρέπει να αναπτυχθούν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη ως City Break Destinations μέσα από δράσεις διεθνούς εμβέλειας και την ανάπτυξη υποδομών για τον συνεδριακό τουρισμό. Απαραίτητη είναι και η υποστήριξη του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από την ανάδειξη και την αξιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων και υποδομών. Επίσης, η κατάκτηση ηγετικής θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο σε τουρισμό κρουαζιέρας και τουρισμό θαλάσσης θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της χώρας.
Τέλος, θα πρέπει άμεσα να επανακτηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία κ.α.), να αποκτηθεί μεγαλύτερο μερίδιο σε αγορές όπως: Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Βαλκάνια και να επιτευχθεί διείσδυση σε νέες δυναμικές αγορές (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) από παραδοσιακές και σε νέα τμήματα της ζήτησης (συνταξιούχοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ). Με συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα, που η Κυβέρνηση συνεργασίας έχει ξεκινήσει να λαμβάνει, πρέπει όμως να επιταχύνει, είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός τουρισμός μπορεί σε ορίζοντα 2-3 ετών, να φτάσει στα 20 εκατ. διεθνείς αφίξεις, προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ήδη για το 2013 θέσαμε τον πήχη ψηλότερα, στα 17 εκατ. διεθνών αφίξεων και τα 11 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων.

Κυρίες και κύριοι,

Η χώρα μας ζει μια εποχή έντονων δυσκολιών.
Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και η κυβέρνηση συνεργασίας προσπαθεί να ισορροπήσει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Η πρόσφατη έκθεση της Τρόικα κάνει λόγο για ένα 2013 εξίσου δύσκολο αφού η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης. Είναι πλέον βέβαιο ότι πολλά έχουν ήδη αλλάξει στη χώρα μας, ακόμα και αν είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε. Η νέα γενιά των επιχειρηματιών, η νέα γενιά των εργαζομένων, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει και να εξελιχθεί χωρίς εξωστρέφεια, αποκομμένη από τη διεθνή πραγματικότητα.
Όλοι μας και ιδιαίτερα όλα τα μέλη της ΕΕΔΕ δεν πρέπει λεπτό να σταματήσουμε να οραματιζόμαστε τη σύγχρονη Ελλάδα.
Την Ελλάδα που θέλουμε όχι μόνο να δουλεύουμε σε αυτή, αλλά να εργαζόμαστε, να αναπτύσσουμε επιχειρηματικότητα, να δημιουργούμε αξία, να σχεδιάζουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, να ηγούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας σε αυτό το πανέμορφο μέρος της Γής, το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου.
Στην προσπάθεια για την συνολική ανάταση της χώρας, η συμβολή της ΕΕΔΕ και τα επόμενα 50 χρόνια λειτουργίας της είναι ο δρόμος της επιτυχίας.
http://money-tourism.blogspot.gr/2012/12/25.html

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *