ροή ειδήσεων

Βαριές καμπάνες για τους 4 αρχαιοκάπηλους, που είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον Παπανδρέου

Βαριές καμπάνες επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στους τέσσερις αρχαιοκάπηλους που κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίων...


αντικειμένων από περιοχή μεταξύ των χωριών Βασιλούδι και Γερακαρού. Δύο από αυτούς είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω τον Οκτώβριο του 2011 και άλλοι δύο συνεργοί τους συνελήφθησαν λίγο καιρό αργότερα.

Οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια, ο τρίτος σε 16 χρόνια και ο τέταρτος σε 20. Οι τρεις πρώτοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της παράνομης ανασκαφής, το οποίο ομολόγησε ο τέταρτος κατηγορούμενος, που του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ελικρινούς μεταμέλειας, επειδή βοήθησε της Αρχές να βρουν τον τόπο ανασκαφής.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου τότε είχε χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων. Τα αρχαία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και η παρουσία της εξάρθρωσης του κυκλώματος έγινε παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου και του Υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ, Χρ. Παπουτσή. Για το περιστατικό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου.

12 εκατομμύρια ευρώ η αξία των αντικειμένων

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, βρέθηκαν περισσότερα από 70 αντικείμενα που χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 4 κράνη, χρυσές μάσκες και χρυσά επιστόμια. Ένα γυάλινο αγγείο (χρησιμοποιούνταν ως μυροδοχείο), πήλινα και μεταλλικά αγγεία, 10 μικρά πήλινα ειδώλια, 2 χρυσά πέλματα, χρυσοί ρόδακες μεγάλου μεγέθους, τμήμα χρυσού διαδήματος με στικτή διακόσμηση, από τμήματα σιδερένιου ξίφους με χρυσό έλασμα ως διακόσμηση. Στην κατάθεσή της η αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ που είχε εξετάσει τα αρχαία σημείωσε ότι η αξία τους αγγίζει τα

Στο σημείο ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για διαχρονικό νεκροταφείο το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί από την αρχαϊκή περίοδο και φτάνει μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.
thestival


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/12/12 14:16

    Αν σκοτωσεις, αν ρημαξεις τον διπλανο σου σου ριχνουνε χαδακια.Αν τους παρεις ομως το "φαι "τους γινονται υαινες λυσσασμενες να σε σκισουνε.Αυτα τωρα τα "ανεκτιμητης αξιας "αντικειμενα θα στοιβαχτουν σε καμμια αποθηκη αργοσχολων αρχαιολογικων υπηρεσιων ωσπου να ξεχαστουν και θα καταληξουν αργοτερα στα "καταλληλα " χερια.Ο αλλος θα βγαλει τη ζωη του στα καγκελα.Τα κοτερα των ξενων που ερχονται κατα δεκαδες το καλοκαιρι και φευγουν φορτωμενα μαλλον ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *