ροή ειδήσεων

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 50.000 νέοι καπνιστές το χρόνο

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το κάπνισμα, καθώς επισημαίνεται πως κάθε χρόνο το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει πάνω από 600.000 ανθρώπους. Επιπρόσθετα το κάπνισμα αυξάνει την παιδική...


νοσηρότητα και βαρύνει σημαντικά το κόστος Υγείας, καθώς προκαλεί στα παιδιά άσθμα, πνευμονίες, ωτίτιδες, μηνιγγίτιδες, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου νεογνών και επηρεάζει την όσφρηση και τη νοητική ανάπτυξη.

«Νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές τον χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και δημόσια υγεία και πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την εθνική οικονομία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Μαθαίνω να μην καπνίζω».

Ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη καπνιστών (ποσοστό 76% των καπνιστών και 77% των μη καπνιστών), θεωρούν ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους. Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52% και οι καπνιστές κατά 26%. Σημείωνεται, δε, πως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος 3 στους 10 καπνιστές, ενώ 27% των καπνιστών αγοράζει φθηνότερα τσιγάρα.

Σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες Hellas Health, η στάση των Ελλήνων απέναντι στην απαγόρευση του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα θετική και αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο (63% το 2010, 72% το 2011).

Οι πολιτικές αντιμετώπισης του καπνίσματος οφείλουν να είναι διατομεακές και συνδυαστικές και να περιλαμβάνουν οικονομικά αποτρεπτικά μέτρα, τα οποία έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία, επισήμανε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Η οικονομική κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης και στη «στροφή» σε φθηνά προϊόντα καπνού, πράγμα εξαιρετικά επιβαρυντικό για την υγεία. Κατά συνέπεια, η ανάγκη ελέγχου είναι επιτακτική και τα οικονομικά εργαλεία αποτροπής έχουν βαρύνουσα σημασία.

Η πρόταση για αύξηση της τιμής κατά 2 ευρώ που προτάθηκε είναι κρίσιμης σπουδαιότητας και πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας πολιτικής δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί ότι συνεισφέρει πολύ θετικά στη διακοπή του καπνίσματος, στη μείωση του αριθμού νέων καπνιστών και στην αποτροπή νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας, πρόσθεσε ο καθηγητής, εξηγώντας πως παράλληλα παρέχει εξοικονομήσεις στα νοικοκυριά (1 μισθός ετησίως) και έσοδα στο κράτος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη, πως η πρόταση για την αύξηση της τιμής των τσιγάρων και την απόδοση στον ΕΟΠΥΥ ή στο σύστημα υγείας βρίσκει σύμφωνους 75% των πολιτών και σε ίδιο ποσοστό και τους γιατρούς σε πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου, θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 μαθητές από 30 σχολεία του Λεκανοπεδίου, πολλοί από τους οποίους θα παρουσιάσουν έργα δικά τους, εικαστικά, μουσικά ακόμη και θεατρικά δρώμενα. Από πλευράς εκπαιδευτικής κοινότητας συμμετέχουν περισσότεροι από 150 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων οι περισσότεροι από τους οποίους θα παρακολουθήσουν ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών για το κάπνισμα.
planet-greece


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/12/12 00:30

    Οριστε βαλτε φορο στο τσιγαρο...δεν ειναι ειδος πρωτης αναγκης..οχι αυξησεις στο ρευμα τροφημα καυσιμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *