ροή ειδήσεων

Ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου μπαίνουν στον ΕΟΤ

Ομάδα στελεχωμένη από ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του ΕΟΤ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από την αποκάλυψη της απόπειρας απάτης σε...
βάρος του οργανισμού αλλά και τις καταγγελίες του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ Νίκου Καραχάλιου για «τρύπα» 12 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία δίδουν νέα διάσταση στην απόπειρα υπεξαίρεσης εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι ο συλληφθείς ειδικός σύμβουλος του κ. Καραχάλιου:

Καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα.
Τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες μη δικής του αρμοδιότητας
Ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 ευρώ.
Η απάντηση Καραχάλιου
Από την πλευρά του, ο πρώην γγ του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, σε ανακοίνωσή του, τοποθετείται κυρίως στο ζήτημα της πλαστογράφησης της υπογραφής του. «Η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ».

Υποστηρίζει επίσης ότι «κάποιοι πλαστογράφησαν την υπογραφή του», ενώ καταλήγοντας, αφήνει αιχμές και για τον νέο ΓΓ του οργανισμούι: «Αν θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ΕΟΤ, πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. Ελπίζω ότι ο "διάδοχός" μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα, μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού».

Επιπλέον, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Alpha) o κ. Καραχάλιος προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον του προέδρου των εργαζομένων του ΕΟΤ Κων/νου Ράντου: «Να περιμένει μέσα στην επόμενη εβδομάδα την αγωγή μου ο κ. Ράντος», σημείωσε απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου των υπαλλήλων του ΕΟΤ (επίσης στον Alpha) στις οποίες ο κ. Ράντος χαρακτήρισε «τουρίστα» τον κ. Καραχάλιο, υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν και ο λόγος που προσέλαβε τον ειδικό σύμβουλο, προκειμένου να διοικεί αντ' αυτού...

«Όντως έλειπα στο εξωτερικό γιατί στις προτεραιότητές μας ήταν να είμαστε εκεί για να κλείσουμε τα πακέτα με τους tour operator», απάντησε ο κ. Καραχάλιος που προανήγγειλε επίιης αποκαλύψεις στον εισαγγελέα στοιχείων για τα κυκλώματα που δρουν στον ΕΟΤ.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί ο σύμβουλος ήταν δική μου επιλογή», πρέσθεσε ο κ. Καραχάλιος για τον πρώην σύμβουλό του και πρόσθεσε ότι «το πλούσιο βιογραφικό του δικαιολογούσε την πρόσληψή του. Ήταν επιλογή Καραχάλιου αλλά ήταν ειδικής χρήσεως, τον χρησιμοποιούσαμε από κοινού με το Υπουργείο».

Παραδέχτηκε όμως ότι «αν είχε πάνω του καρνέ επιταγών ή στο γραφείο του που δεν ήταν συμπληρωμένες από το λογιστήριο, είναι παράτυπο».
Οσον αφορά στην την παραίτησή του, είπε ότι τού την ζήτησε η υπουργός Τουρισμού, λόγω διαφορών σε στρατηγικές πολιτικές που έπρεπε - όπως είπε - να ακολουθηθούν». Υποστήριξε όμως όμως ότι διατηρούν «καλές προσωπικές σχέσεις».

Την ίδια στιγμή επίσπευση των διαδικασιών της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης έως τις 7 Ιανουαρίου, ζήτησε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Στην ΕΔΕ που η ίδια η υπουργός ζήτησε να διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τίθενται τα εξής ερωτήματα:
Πότε και με εντολή τίνος παραδόθηκε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου, Κώστα Βασιλάκο;
Ποιος είναι ο λόγος της παράδοσης;
Είχε ξανασυμβεί αυτό στο παρελθόν και αν ναι, πότε;
Από πόσους και ποιους λογαριασμούς του ΕΟΤ έχουν εκδοθεί μπλοκ επιταγών και ποιος ο λόγος έκδοσης αυτών;
Τηρείται βιβλίο καταχώρησης των επιταγών που εκδίδονται και παραδίδονται στους δικαιούχους για πληρωμή;
Ζητάται επίσης να καταγραφεί πόσες επιταγές και με τι ποσά η κάθε μια, είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΤ στα πλαίσια των οικονομικών υπηρεσιών του οργανισμού από 1/1/2012 εως 21/12/102 και αν είχε διαπιστωθεί η νόμιμη πληρωμή αυτών.

Π. Λειβαδάς: «Να μην σπιλώνονται αθώοι»
«Θέλουμε οι ένοχοι να οδηγηθούν στη φυλακή, αν το κρίνει αυτό ο δικαστής και θέλουμε να μην σπιλώνονται αδίκως αθώοι άνθρωποι. Αλλά για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε δηλώσεις, είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί» δήλωσε από την πλευρά του ο γγ του ΕΟΤ Π. Λειβαδάς στο "Πρώτο Πρόγραμμα".

Τόνισε πως υπάρχει πόρισμα των ορκωτών λογιστών και προσέθεσε: «η έρευνα η αστυνομική και η εισαγγελική, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν εντοπίζει ούτε έναν άνθρωπο του ΕΟΤ μπλεγμένο σε αυτή την υπόθεση».

Σημείωσε, ακόμη, πως η ΕΔΕ δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και πως εξετάζεται αναφορικά με τις διαδικασίες αν υπήρξαν σφάλματα.

Παπαδημούλης: Μάχη φατριών της ΝΔ
Το σκάνδαλο του ΕΟΤ έχει ευρύτερες διαστάσεις και συνδέεται με τη διαμάχη προσώπων ή ενδεχομένως και φατριών στο χώρο της ΝΔ. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η χαλαρότητα που διέπει τους κανόνες διαχείρισης των χρημάτων στη ναυαρχίδα που διαχειρίζεται την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για την υπόθεση σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Alpha).

Και συμπλήρωσε τα εξής: «Τρομάζει η ιδέα ότι μετά από δεκαετίες «εκσυγχρονισμού», «μεταρρυθμίσεων» «αναδιοργάνωσης» κ.ο.κ, είναι τόσο εύκολο να παίρνει κάποιος αναρμοδίως ένα μπλοκ επιταγών και να συμπληρώνει ένα μεγάλο ποσό. Επίσης εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Καραχάλιος με τον διάδοχό του, τον κ. Λειβαδά, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές. Επίσης, θα πρέπει να μας προβληματίζει πάρα πολύ ότι αυτό το «δίδυμο» το έχουμε ξαναδεί πριν από μερικά χρόνια σε ένα άλλο πεδίο. Κανένας κανονικός άνθρωπος που να έχει δουλέψει στη βιομηχανία του τουρισμού, να τον εμπιστεύεται η κυβέρνηση και να μην είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, δεν υπάρχει;».

ΠΑΣΟΚ: Άμεση διερεύνηση και πλήρη διαφάνεια
«Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξέσπασε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) με την πλαστή επιταγή των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό, πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος, με πλήρη διαφάνεια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν.
Η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη και του παραιτηθέντος Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Νίκου Καραχάλιου δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης που οι πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες θυσίες η ανοχή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος πρέπει να είναι μηδενική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής του ΕΟΤ.

ΔΗΜΑΡ: Λάφυρο το δημόσιο χρήμα
Διαβάστε ακόμη: Πως έστησαν την απάτη με τις επιταγές

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Η απόπειρα υπεξαίρεσης 147.000 EURO από τον τραπεζικό λογαριασμό του ΕΟΤ αποτράπηκε χάρη στην άμεση αντίδραση των ευσυνείδητων και έμπειρων υπαλλήλων του Ταμείου και του Λογιστηρίου του ΕΟΤ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στον ΕΟΤ.

«Οι συνάδελφοί μας αυτοί δεν αρκέστηκαν μόνο να μπλοκάρουν την πληρωμή της σχετικής επιταγής, αλλά με κατεπείγουσα αναφορά τους ενημέρωσαν την ηγεσία του ΕΟΤ. Έτσι προκάλεσαν την έγκαιρη επέμβαση των διωκτικών αρχών και την εξάρθρωση, εν τη γενέσει του, κυκλώματος που, όπως διαφαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σκοπό είχε να αντλεί σημαντικά χρηματικά ποσά από τον ΕΟΤ», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ και προσθέτουν: «Μία από τις πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση ήταν να ερευνηθεί και να σφραγιστεί το γραφείο συνεργάτη - συμβούλου του τέως Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ.

Ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν.

Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν να απαιτηθεί από υπάλληλο του λογιστηρίου να απευθύνει έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος που θα τον καθιστούσε αποκλειστικό αποδέκτη της καθημερινής κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του ΕΟΤ. Η υπάλληλος παρά τις απειλές και τις πιέσεις που της ασκήθηκαν αρνήθηκε να συμμορφωθεί με αποτέλεσμα μέσα σε δύο ημέρες να μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσιακή μονάδα.

Τέλος, ζητούσε επίμονα να του δοθούν για έλεγχο τα μπλοκ των τραπεζικών επιταγών, τα οποία, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των υπαλλήλων του Ταμείου, μετά από ισχυρές πιέσεις της διοίκησης του παραδόθηκαν. Από αυτά τα μπλοκ προέρχεται η επιταγή των 147.000 EURO.
Οι υπάλληλοι του ΕΟΤ από την πρώτη στιγμή είναι στη διάθεση των ανακριτικών και δικαστικών αρχών για να συμβάλουν στη σε βάθος έρευνα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την αποκάλυψη όλων των εμπλεκομένων.

Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι οι υπάλληλοι να μην επιτρέπουν ανάμιξη εξωθεσμικών παραγόντων στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΟΤ.

Καλούμε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων μας του Ταμείου και του Λογιστηρίου και να καταγγέλλουν άμεσα παρεμβάσεις, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, με τις οποίες θα τους ζητείται να παραβιάσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Ο Σύλλογος θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης τους στην προσπάθειά τους να ασκήσουν ευσυνείδητα και εύορκα τα καθήκοντά τους.
Πηγή: Έθνος


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *