ροή ειδήσεων

Αρειος Πάγος: Κανονικά μέσω ΔΕΗ το τέλος ακινήτων

Δεκτό έγινε από το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου το αίτημα του υπουργού Οικονομικών και αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει παράνομη την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ....

Έτσι, το τέλος θα εισπράττεται κανονικά μέσω της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι την απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου που έχει επίσης υποβάλει ο υπουργός Οικονομικών και έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στον 'Αρειο Πάγο στις 22 Μαρτίου 2013.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε πως δεν έχει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας όμως ότι έχει ενημερωθεί για τη δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ της σχετικής απόφασης. «Είναι προφανές ότι θα σεβαστώ την απόφαση του Αρείου Πάγου» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα αφορά το επόμενο εξάμηνο, διότι μετά, το ΕΕΤΗΔΕ θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα.

Συμπλήρωσε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει υπόψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου «τους επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να μην διαταραχθεί το σύστημα είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ». Καταλήγοντας είπε πως και για τους πολίτες είναι ευκολότερη η πληρωμή μέσω της ΔΕΗ  και όχι μέσω των ΔΟΥ, γιατί υφίστανται μεγαλύτερη ταλαιπωρία.

Τι υποστήριξαν οι διάδικοι

Κατά της συζήτηση, χθες Τρίτη, επί της αίτησης αναστολής, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι από την επίμαχη απόφαση του Πρωτοδικείου θα υπάρξει απώλεια εσόδων πλέον του 1 δισ. ευρώ και ότι το σύστημα αυτό είσπραξης μέσω της ΔΕΗ προσφέρει ταχύτητα, αλλά συνέβαλε και στη μείωση του ελλείμματος. Τυχόν μεταφορά του συστήματος είσπραξης του επίμαχου τέλους από τη ΔΕΗ στις Δ.Ο.Υ. θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για την αντιστοίχιση των ονομάτων και ποσών των υποχρέων, ενώ η είσπραξη θα μετατεθεί 6 - 7 μήνες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός τους πρώτους μήνες του 2013 και είναι πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού των αποδοχών των εργαζομένων ως αντιστάθμισμα, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπρόσθετα το Δημόσιο υποστήριξε ότι το τέλος ακινήτων είναι το πιο αποτελεσματικό απ' όλα τα μέτρα είσπραξης, αφού έχει εισπραχθεί κατά 85% και κατέληξε ότι εάν εφαρμοστεί η πρωτόδικη απόφαση θα υπάρξουν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία των καταναλωτών.

Ο δικηγόρος της ΔΕΗ Χ. Συνοδινός υποστήριξε ότι καθημερινά εκδίδονται 150.000 - 200.000 λογαριασμοί και είναι έτοιμοι προς αποστολή 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων. Η ΔΕΗ «έχει μπει μέσα» 1,7 δισ. ευρώ γιατί οι καταναλωτές πολλές φορές δεν πλήρωναν όχι μόνο το τέλος, αλλά ούτε καν το λογαριασμό ρεύματος, προσέθεσε ο κ. Συνοδινός.

Ακόμη υποστήριξε ότι χρειάζονται μήνες για ν' αλλάξει το λειτουργικό σύστημα και ότι πρέπει να σταλούν οι εκτυπωθέντες λογαριασμοί και όχι ν' αλλάξουν, γιατί θα έχει σημαντικό κόστος. Σημείωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ χρειάζεται τουλάχιστον 2 - 3 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι των Ενώσεων Καταναλωτών Ι. Σακκάς και Ι. Μυταλούλης υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ προφασίζεται αδυναμία προσαρμογής στην απόφαση, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί και ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν έναντι χωρίς να καταβάλλουν το «χαράτσι».

Υποστήριξαν ακόμη ότι τα στοιχεία της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν είναι συγκεκριμένα και ότι δεν θα μας «πετάξουν έξω» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια απόφαση που εφάρμοσε το κοινοτικό δίκαιο, γιατί το «χαράτσι» παραβιάζει επτά διατάξεις του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου. Ανέφεραν επίσης ότι το Δημόσιο προφασίζεται αδυναμία είσπραξης του φόρου που είναι άδικος, αντισυνταγματικός και επιβλήθηκε με βίαιο και αγενή τρόπο. Τόνισαν ακόμη ότι λόγω της υπερφορολόγησης των πολιτών είναι ζήτημα εάν θα εισπραχθεί το 50 έως το 70% από το 1 δισ. ευρώ που ζητάει το κράτος.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Γ. Κόκκας και το κόμμα «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» άσκησαν στο Εφετείο Αθηνών έφεση ως προς ορισμένα σκέλη της επίμαχης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγόρευσε την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Ο δικηγόρος στρέφεται παράλληλα κατά του υπουργού Οικονομικών, της ΔΕΗ και της Ανώνυμης Εταιρείας «Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας» (ΔΕΔΔΗΕ).

Τόσο ατομικά ο κ. Κόκκας όσο και το κόμμα περιλαμβάνονται (μαζί με τις πέντε Ενώσεις Καταναλωτών) σε αυτούς που είχαν προσφύγει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο κατά της ΔΕΗ και κέρδισαν την υπόθεση.

Ο κ. Κόκκας υποστηρίζει ότι εσφαλμένα και αδικαιολόγητα το Πρωτοδικείο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι πριν την επιβολή του τέλους ακινήτων δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση όπως απαιτείται. Υποστηρίζει ακόμη ότι απορρίφθηκε αναιτιολόγητα ο ισχυρισμός του ότι έπρεπε η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να προβεί σε επανασύνδεση σε όσους είχε κόψει το ρεύμα.

Τέλος, ζητάει να αναιρεθεί, λόγω ελλείψεως αιτιολογίας, η απόφαση του Πρωτοδικείου ως προς το μέρος εκείνο που δεν δέχθηκε το αίτημά του να μη διαβιβάσει το Δημόσιο στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και στις Δ.Ο.Υ. καταστάσεις με στοιχεία καταναλωτών που δεν κατέβαλαν το τέλος ακινήτων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος19/12/12 16:19

    η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και Η ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ "ξεχειλιζουν"
    σε αυτη τη χωρα ετσι που την καταντησαν τα λαμογια.
    εμεις σαν Ελληνες τι κανουμε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/12/12 19:53

    PROSKINIMENOI DIKASTIKOI!!!!TI SAS TAΞANE!!!KAI PROSKINISATE!!!GIA NA EKMETALEUTOUN GIA ALLI MIA FORA AUTON TON LAO!!! ALLA PROSEXETE PLEON KAI ESEIS!!!EΞOUSIA TOU KOLOU!!FTOU!!!SAS!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *