ροή ειδήσεων

Ποιες πόλεις ευημερούν παρά την κρίση

Ρόδος, Ηράκλειο Κρήτης κι ένα... αουτσάιντερ, το Aγρίνιο είναι οι τρεις πόλεις, πέρα από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με τη μεγαλύτερη δυναμική ή αλλιώς τις λιγότερες απώλειες μέσα στην κρίση...
«Επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τη δυναμική στις πόλεις πέρα από Αθήνα - Πειραιά - Θεσσαλονίκη, με στόχο να εντοπίσουμε πού εμφανίζεται μία περισσότερο υποσχόμενη παραγωγική βάση.

Περιοριστήκαμε σημαντικά από τη διαθεσιμότητα των στοιχείων - τα πιο πολλά φθάνουν μόνο έως το 2009 - αλλά μπορέσαμε να καταλήξουμε σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα με στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρει η κυρία Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική (σε συνεργασία με την Jones Lang LaSalle), η οποία πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με την οικονομολόγο κυρία Νίτσα Ταγκούλη.

Oσον αφορά στις μεταβλητές και τους παράγοντες που διερευνήθηκαν ανά πόλη (στοιχεία έως 2011/2012) ήταν η πληθυσμιακή μεταβολή, η ανώτατη εκπαίδευση και οι δικαστικές Αρχές, ενώ ανά νομό (στοιχεία έως 2010/2011) εξετάσθηκαν η ανεργία, τα φαρμακεία, οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών/ταξιδιωτών και με στοιχεία έως το 2009 το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (συνολικό και κατά κεφαλήν), η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία κατά κλάδο, τα θεραπευτήρια και οι κλίνες.

Με βάση τα δημογραφικά ευρήματα από την απογραφή του 2001 είχε προκύψει ότι 8 στις 10 πόλεις είχαν παρουσιάσει αύξηση πληθυσμού, με τη μεγαλύτερη μείωση (13%) να σημειώνει η Αθήνα και αύξηση 30% να έχει το Αγρίνιο. Με βάση την απογραφή του 2011 παρατηρείται αύξηση πληθυσμού σε όλες τις επαρχιακές πόλεις με εντυπωσιακή αύξηση στη Λάρισα (24%) και ακολουθούν Αγρίνιο (16%) και Κέρκυρα (15%).

«Με βάση τους δείκτες που εξετάσαμε και όπως προκύπτει και από τους δείκτες ευημερίας, οι τρεις πόλεις - Ρόδος, Ηράκλειο και Αγρίνιο παρουσιάζουν μέσα στην κρίση λιγότερο αρνητικές επιδόσεις σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και σαφώς καλύτερους δείκτες ευημερίας (ΑΕΠ συνολικό και κατά κεφαλήν, ανεργία κ.τ.λ.). Ειδικά ως προς το Αγρίνιο που αποτελεί και την έκπληξη, υπάρχουν πολλοί επιμέρους παράγοντες τον τελευταίο καιρό, όπως η μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση, η ενίσχυση του αγροτικού τομέα, η τουριστική ανάπτυξη με την αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού κ.τ.λ.», αναφέρει η κυρία Αγαπητίδου.

Η Ρόδος
Για τη Ρόδο, οι δυναμικότεροι κλάδοι μέχρι τον πρώτο χρόνο της κρίσης, το 2009, ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αθηναϊκής Οικονομικής, ο τουρισμός, η Δημόσια Διοίκηση/άμυνα/ εκπαίδευση, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, καθώς και οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες

Οσον αφορά στις πλέον πρόσφατες τάσεις στην αγορά real estate, παρατηρείται, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα καθίζηση της αγοράς ακινήτων, λόγω της χαμηλής δανειοδότησης από τράπεζες με τις αξίες να κυμαίνονται ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος ακινήτων (π.χ. μονοκατοικία: 2.000-3.200 ευρώ ανά τ.μ). Η μείωση των τιμών στα υπάρχοντα ακίνητα λόγω κρίσης τοποθετείται στο 30%, ενώ μεταξύ 5%-10% κυμαίνεται η μείωση της διαθέσιμης οικοδομήσιμης γης.

Στα θετικά περιλαμβάνονται τα σημαντικά έργα υποδομής (μαρίνες, οδική ένωση Ρόδου-Λίνδου, κατασκευή φράγματος Γαδουράς) και το κτηματολόγιο (από εποχή ιταλικής κατοχής). Η Αθηναϊκή Οικονομική καταγράφει την τελευταία διετία αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά 47%, ενώ αυξημένο ειναι και το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών/ επενδυτών - ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθούν οι απευθείας πτήσεις της Ryanair για Ρόδο υποδηλώνουν το αυξημένο ενδιαφέρον. Στη Ρόδο υπάρχει αύξηση της ζήτησης σε παραδοσιακές κατοικίες, με το 95% των επενδυτών να αναζητούν θέα στη θάλασσα, ενώ το εύρος των τιμών αγοράς μίας κατοικίας είναι αναλόγως της περιοχής, του μεγέθους και του τύπου του ακινήτου και μπορεί να ξεκινά από μόλις 25 χιλ. ευρώ έως 2,7 εκατ. ευρώ.

Το Ηράκλειο
Για το Ηράκλειο, οι δυναμικότεροι κλάδοι έως το 2009 ήταν οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, η ψυχαγωγία/τέχνες και ο τουρισμός.

Στον τομέα των ακινήτων, όσον αφορά στις πρόσφατες τάσεις παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση ζήτησης παραθεριστικής κατοικίας αλλά και ενδιαφέρον για ανάπτυξη οργανωμένων συγκροτημάτων εξοχικής κατοικίας (από ελληνικούς και ξένους ομίλους real estate). Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου για κατοικίες 2 έως 5 χλμ. από θάλασσα (όχι πάνω στη θάλασσα) με θέα, καθώς επίσης και κοντά σε οικισμούς και κεντρικούς οδικούς άξονες. Το εύρος τιμών αγοράς κατοικίας είναι για ακίνητα 40-50 τ.μ. από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ., για 80- 160 τ.μ. από 1.500- 2.500 ευρώ ανά τ.μ. Προς τα κάτω οδηγούνται και οι τιμές στα ενοίκια των καταστημάτων με τις διαπραγματεύσεις να εξακολουθούν και τις τιμές να διαμορφώνονται μεταξύ 25-65 ευρώ ανά τ.μ..

Ποιες είναι οι νέες τάσεις από τους ξένους επενδυτές; Αφενός η ανάπτυξη οικισμών σε χωριά με θέα θάλασσα αλλά και η αγορά πετρόκτιστης παραδοσιακής κατοικίας (τιμή: 30.000-50.000 ευρώ, κόστος ανακαίνισης: 100.000 ευρώ). Στην κατηγορία των νέων επενδυτών, οι οποίοι μάλιστα επιδεικνύουν και έντονο ενδιαφέρον είναι οι Ρώσοι, Αραβες, Ισραηλίτες, Ουκρανοί, Γάλλοι, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους παραδοσιακούς επενδυτές, Γερμανούς και Βρετανούς, οι οποίοι πάντως έχουν μειωθεί.

Το Αγρίνιο

Στην περίπτωση του Αγρινίου οι δυναμικότεροι κλάδοι έως το 2009 ήταν η γεωργία/δασοκομία/αλιεία, οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, η Δημόσια Διοίκηση/άμυνα/εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και οι τέχνες.

Ως προς τις πρόσφατες τάσεις στην αγορά real estate:

- Η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας έχει δώσει ώθηση στην ενοικίαση μικρών διαμερισμάτων για φοιτητές.
- Το εύρος τιμών ενοικίασης κατοικίας διαμορφώνεται μεταξύ 150- 700 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο μέσος όρος τιμής ενοικίασης κατοικίας είναι 425 ευρώ ανά τ.μ.
- Η μέση τιμή αγοράς κατοικίας είναι στα 68.250 (871 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ το εύρος τιμών αγοράς κατοικίας είναι μεταξύ 26.000 και 160.000 ευρώ.
- Οι τιμές ενοικίασης επαγγελματικών χώρων καθορίζονται από τους ιδιοκτήτες (δεν ακολουθούν κάποιους κανόνες) με το εύρος τιμών ενοικίασης επαγγελματικών χώρων να διαμορφώνεται μεταξύ 340-8.500 τ.μ. και το εύρος τιμών αγοράς επαγγελματικών χώρων μεταξύ 15.000 και 170.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr
kerdos

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/12/12 00:27

    ...μαρίνες, ... και το κτηματολόγιο (από εποχή ιταλικής κατοχής).

    ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΜΕ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φράγμα γαδουρα;....πού ζούμε ρε!!!δηλαδή στα άλλα μέρη πείνα,ενώ εδώ με το φράγμα μάσα;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/12/12 10:05

    ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ...ΜΕ ΑΝΑΛΗΘΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ..

    ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΛΔ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *