ροή ειδήσεων

ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ;

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι δρομολογείται η εκ νέου πώληση αγροτεμαχίων σε Δημόσια έκταση η οποία καταπατήθηκε πρίν λίγα χρόνια στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Τσαΐρι... λίγα μέτρα δεξιά από τον κόμβο της κεντρικής λεωφόρου Τσαΐρι-Αεροδρομίου.

Η έκταση με τα στοιχεία ΚΜ 151-30 γαιών Αγ.Βαρβάρας αποτελείται από δασικά τεμάχια γης κυρίως πεύκα καθώς και από φυτά χαμηλής βλάστησης (φρύγανα, θάμνους, σχοίνους κ.α). Η περιοχή ανήκει στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία και την διαχειρίζεται.

Το 2003 με την ψήφιση του Νόμου 3147/ 2003 που προέβλεπε την αποκατάσταση παράνομων κατόχων δημοσίων εκτάσεων δηλαδή καταπατητών πολλοί επιτήδειοι έσπευσαν να επωφεληθούν από τον Νόμο αυτόν, καταπατώντας παράνομα κάποια δημόσια έκταση και προφασιζόμενοι ότι είναι κάτοχοι και ακτήμονες –όπως έλεγε ο Νόμος- δηλαδή ότι κατέχουν και καλλιεργούν τη γη πάνω από 10 χρόνια, να την εξαγοράσουν με ευτελές τίμημα. Από τότε η περιοχή άρχισε να αλλάζει ραγδαία όψη από τις ευρείας κλίμακας εκχερσώσεις και την κοπή πολλών πεύκων ώστε να δημιουργήσουν τα κατάλληλα αγροτεμάχια. Τα περιέφραξαν παράνομα και φύτευσαν δενδρύλια ελιάς.

Το γεγονός της παράνομης κατάληψης και αποψίλωσης της δασικής έκτασης κατήγγειλε τότε ο Σύλλογος μας ( 2004 – 2005) στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Δασική Υπηρεσία Ρόδου χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα για την προστασία της περιοχής από τις έκνομες αυτές ενέργειες (παράνομη κατάληψη, αποψίλωση δάσους). Άντιθέτως πολλά αγροτεμάχια παραχωρήθηκαν το 2006 στους καταπατητές (ακτήμονες) με άγνωστες σε εμάς διαδικασίες ως προς την νομιμότητα τους.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύει σύντομα να παραχωρήσει (πουλήσει) πάλι στους ίδιους όμορες καταπατημένες με τον ίδιο τρόπο εκτάσεις για να μεγαλώσουν τα αγροτεμάχια τους επιβραβεύοντας τους για άλλη μία φορά για τις παρανομίες τους. Το γεγονός ότι με απόφαση του Δ΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η παράγραφος 5 του Νόμου 3147/ 2003 κρίθηκε αντισυνταγματική και το ΣτΕ με την απόφαση του ( 142/2012) παραπέμπει το όλο ζήτημα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, διερωτώμεθα εάν πράγματι η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης το γνωρίζει και εάν πράγματι πρόκειται να προβεί σε νέες παραχωρήσεις, βάσει ποίου Νόμου προβαίνει σ΄αυτό και με ποιά κριτήρια. Το Υπουργείο Αγροτικής Άνάπτυξης γνωρίζει ακριβώς τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτή την έκταση;

Το πρόβλημα της προστασίας του δάσους στην περιοχή αυτή όπως και σε άλλες δασικές περιοχές του νησιού μας παραμένει για όλους μας ένα πολύ σοβαρό θέμα γι΄αυτό και ζητάμε από την Πολιτεία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της να ενημερώσουν τους πολίτες και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

ΤΟ ΔΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ν. ΡΟΔΟΥ
Τ.Θ. 123 ΚΟΣΚΙΝΟΥ 85100 ΡΟΔΟΣ // Τηλ. 0030.22410. 61842
www.ecorodos.gr e-mail: ecorodos 1989@gmail.com



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *