ροή ειδήσεων

Ο «πράσινος» Στουρνάρας βάζει... ταφόπλακα στους μικρομεσαίους και στη Νέα Δημοκρατία

ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Σε νέα «σφαγή» των μικρομεσαίων προχωράει το «εκσυγχρονιστικό» οικονομικό επιτελείο με «λαιμητόμο» φόρων στα μεσαία εισοδήματα... Με πρόσχημα το αφορολόγητο για τα τέκνα η κυβέρνηση αλλάζει προς το χειρότερο την κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα. Με συντελεστή 45% θα φορολογούνται εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τέτοια μέτρα εκτός των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν περνάνε από τηΒουλή. Η ΚΟ της ΝΔ «βράζει» εναντίον του διδύμου Στουρνάρα-Τσακλόγλου που είναι οι εμπνευστές του φορολογικού νομοσχεδίου.

Τουλάχιστον 15 γαλάζιοι βουλευτές δηλώνουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το φορολογικό εάν δεν αποσυρθεί και δεν επανασχεδιαστεί ώστε να είναι «δίκαιο και εργαλείο ανάπτυξης όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά».

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαμηνύουν στο οικονομικό επιτελείο: «Βρείτε 151 βουλευτές να το ψηφίσουν! Εμάς ξεχάστε μας.»

Υπάρχουν όμως πολλά ερωτηματικά, γιατί σε ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να είναι ήδη έτοιμο ακολουθούν την τακτική «ράβε ξήλωνε».

Δεν μπορούν να βρουν λύσεις για ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό νομοσχέδιο;

Είναι ανήθικο να ζητάς από πολίτες κατεστραμμένους που έχουν πληρώσει με «αίμα» και αβάσταχτες θυσίες τα μνημόνια, να πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν πλέον.

Έντονος προβληματισμός υπάρχει σε πολλούς βουλευτές της ΝΔ που δεν είδαν με καλό μάτι από τη αρχή την τοποθέτηση τουΓιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών λέγοντας τότε: «καλά η ΝΔ δεν έχει πρόσωπο με τέτοιες δυνατότητες και κατέφυγαν πάλι σε λύση τεχνοκράτη, προερχόμενο από τη παρέα Σημίτη, όπως ο Παπαδήμος, ο Χαρδούβελης, ο Γιαννίτσης, ο Ζανιάς και άλλοι».

Τότε κάποιοι προεξοφλούσαν ότι ο Στουρνάρας δεν πρόκειται να εναρμονιστεί με την κοινή προγραμματική διακήρυξη Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη. Σήμερα αισθάνονται δικαιωμένοι καθώς το φορολογικό βάζει «ταφόπλακα» στην προγραμματική συμφωνία, το θέμα είναι «αν το καταλαβαίνουν οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης και περισσότερο ο Σαμαράς», σημειώνουν με νόημα.

Στο στόχαστρο μπαίνει ο «πράσινος» Στουρνάρας και η παρέα του από το ΙΟΒΕ

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι φωνές που ασκούν έντονη κριτική στον υπουργό Οικονομικών και την «παρέα» του, που βάζουν «ταφόπλακα» στους μικρομεσαίους και δημιουργούν τις προϋποθέσεις να εξαφανιστεί εκλογικά η ΝΔ όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ.

Μήπως με αυτό τον τρόπο οδηγούν σε καταστροφή του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος και στην ανασύνθεση, του ανοίγοντας το δρόμο όχι στον Αντώνη Σαμαρά όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά με πρωταγωνιστές τους εκσυγχρονιστές που με την ακολουθούμενη πολιτική και με τις ευλογίες της γερμανικής ελίτ βλέπουν τη χρυσή ευκαιρία επανόδου τους;

Υπάρχουν αρκετοί που θυμίζουν τη συνέντευξη που είχε δώσει ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας το Σεπτέμβριο του 2009 στα «ΝΕΑ», όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, με την κρίση να έχει κάνει την εμφάνιση της και το ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Τότε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Στουρνάρας στην ερώτηση αν η κρίση τελειώνει απαντούσε: «Έτσι δείχνουν τα περισσότερα στοιχεία. Οι χώρες της Ασίας, αλλά και ορισμένες χώρες της ευρωζώνης πήγαν ανέλπιστα καλά το β΄ τρίμηνο του 2009».

Το κατά πόσο επαληθεύτηκε η εκτίμηση του ανθρώπου, που σήμερα έχει το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών και επηρεάζει περισσότερο από τον οποιανδήποτε τον πρωθυπουργό, δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης συλλέγουν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα βρεθεί στο στόχαστρο σε μια προσπάθεια αποδόμησης του που θα αγγίξει και τον κ. Σαμαρά.

Και θα δώσουν βάρος στις προβλέψεις του:

7 Σεπτεμβρίου 2009:
«Η κρίση, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. Θα αυξηθεί μόνο λίγο η ανεργία μέχρι το 9%, αλλά θα ξαναπέσει»
9 Απριλίου 2010:
«Η Ελλλάδα ΠΡΕΠΕΙ να κάνει ένα μεγάλο βήμα και ζητήσει .βοήθεια»
(Γ.Στουρνάρας, πρόεδρος ΙΟΒΕ)

Ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ πρωθυπουργεύει με τις «πλάτες» της τρόικας;

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, «ουσιαστικά σήμερα πρωθυπουργεύει με τις πλάτες της τρόικας» εξομολογείται οικονομικός παράγοντας που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπηρέτησε από τη θέση του ΙΟΒΕ την πολιτική που είχε σχεδιαστεί χωρίς εμάς και εφαρμόζεται σήμερα.

Το ΙΟΒΕ το 2006 παρουσίασε μεγάλη έρευνα που κατέληγε σε προτάσεις που εφαρμόζονται σήμερα, δηλαδή, κατατέθηκαν 3 χρόνια πριν την έναρξη της κρίσης.

Μια μικρή γεύση για το πώς κατέγραφε την κατάσταση το 2006 το ΙΟΒΕ. «Σήμερα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να κυριαρχεί στην οικονομική ζωή της χώρας: Διατηρεί τη δεσπόζουσα και συχνά μονοπωλιακή θέση σε διάφορους τομείς όπως στον ηλεκτρισμό, στην ενέργεια, στα ταχυδρομεία, στις χερσαίες και εναέριες μεταφορές, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο τραπεζικό σύστημα, στην κοινωνική ασφάλιση.

Έχει εξάλλου τον άμεσο έλεγχο, ή, έμμεσα μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων στη γεωργία, τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Το σύστημα αυτό, ανεξάρτητα από τις όποιες θετικές ή αρνητικές επιδράσεις του, κατά το παρελθόν, στην οικονομική πρόοδο, είναι φανερό πως έχει εξαντλήσει πλέον τα όρια του και δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς δεσμεύει πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.»

Το ΙΟΒΕ από το 2006 ζητούσε την κατάργηση του κράτους αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι από τότε ζητούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ: «Να μελετηθούν οι υπάρχουσες, πολλές προτάσεις (οι πιο πρόσφατες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) για τον τρόπο κατάρτισης του Προϋπολογισμού και να αρχίσει αμέσως η εφαρμογή αυτών που θα κριθούν προσφορότερες».
Πρόβλεψη ή οργανωμένο σχέδιο;

Και φυσικά ζητούσε απολύσεις, όπως ο κ. Τόμσεν:

«Μια νέα περιοχή δραστηριοτήτων του Κράτους προκύπτει εξάλλου από την απελευθέρωση των αγορών και τη μεταφορά δραστηριοτήτων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θέτει αυξημένες ρυθμιστικές ευθύνες ιδιαίτερα για την περίοδο μετάβασης από το κρατικό μονοπώλιο στην ελεύθερη αγορά».

Μήπως έτσι εξηγείται η καλή χημεία μεταξύ Στουρνάρα-Τόμσεν σχολιάζουν πολλοί βουλευτές της ΝΔ.

Δεν μένουν, όμως εκεί και συνεχίζουν: «Ο Στουρνάρας υπήρξε σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη, και της χωρίς προετοιμασία ένταξης της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Ο Τσακλόγλου εισηγήθηκε την «Ηρώδειο λογική»

Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών που εισηγήθηκε την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά ονομάζεται Πάνος Τσακλόγλου. Είναι πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), με ειδίκευση σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας και οικονομικού αποκλεισμού.

Ο κ. Τσακλόγλου δεν είναι ενταγμένος σε κόμμα, αλλά ήταν άνθρωπος του Παπακωνσταντίνου, σήμερα του Στουρνάρα και αύριο...

Είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση που ουσιαστικά καθιστά τα παιδιά τεκμήριο διαβίωσης στο όνομα της εύρεσης εσόδων για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, ο εμπνευστής της ρύθμισης υπεραμύνεται της επιλογής του, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα από τις φοροαπαλλαγές για τα παιδιά ωφελούνταν εκείνοι που δεν είχαν και τόση ανάγκη.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *