ροή ειδήσεων

Ορατό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος

Τα ρέστα τους παίζουν οι τράπεζες... αφού μετά από αυτό όλοι οι υπερχρεωμένοι θα χρωστάνε στο δημόσιο... με επακόλουθο τις κατασχέσεις - συλλήψεις
Αντιμέτωπες με την κρατικοποίηση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες μετά την υποχρεωτική συμμετοχή τους και στο πρόγραμμα επαναγοράς του...
ελληνικού χρέους οκτώ μόλις μήνες μετά το PSI+.

Κορυφαία τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο κρατικοποίησης είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανό και στηρίζουν την άποψή τους στους δυσμενείς για τους ιδιώτες επενδυτές όρους επανακεφαλαιοποίησης, στην πίεση που ασκείται για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και στο διορισμό ξένων επιτρόπων τον προσεχή Ιανουάριο σε όλες τις τράπεζες.

Είναι προφανές, τονίζει στην «Ε» έμπειρος τραπεζίτης, ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους σε αυτές τις τιμές απομακρύνει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες από τις αγορές και επομένως διακυβεύεται η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα τους.

Το κλίμα επιδεινώνεται ραγδαία μετά την υποχρεωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, καθώς όπως εκτιμάται, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα χάνουν οριστικά την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος των ζημιών τους από την άνοδο της αξιοπιστίας της χώρας στο μέλλον και την αντίστοιχη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια στιγμή η πορεία της αγοράς καθ'Α όλη τη διάρκεια της εβδομάδας δείχνει ότι οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με τον τραπεζικό κλάδο από την ανακοίνωση της επαναγοράς χρέους έως και την Παρασκευή να υποχωρεί κατά 21% περίπου.

Σε αυτό το περιβάλλον οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι διεθνείς ιδιώτες επενδυτές δεν θα δείξουν την απαραίτητη προθυμία να αναλάβουν τον κίνδυνο της χώρας και επομένως και των τραπεζών, καθώς κρίνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και ότι η απόδοση των κεφαλαίων τους δε θα είναι ανάλογη με το ρίσκο που θα αναλάμβαναν.

Αναλγητικά...

Για να μετριαστούν πάντως οι αρνητικές συνέπειες της επαναγοράς εν όψει μάλιστα και της ανακεφαλαιοποίησης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται θετικός να ικανοποιήσει δύο από τα αιτήματα των τραπεζιτών.

Αρχικά ανταπάντησε στους προβληματισμούς των τραπεζιτών σχετικά με τις προθέσεις τους για συγκλήσεις γενικών συνελεύσεων για τη λήψη έγκρισης της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, προκειμένου να μην τους καταλογίσουν οι μέτοχοί τους «απιστία», με νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Δεύτερο και σημαντικότερο υποσχέθηκε στους τραπεζίτες, αφού πρώτα λάβει την έγκριση από την τρόικα, να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση να προσμετρηθεί το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία του PSI+ στα βασικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών και επομένως να μειωθούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.

Σύμβουλοι

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα, αύριο θα εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η οποία θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην επαναγορά χρέους, στους οποίους θα αναφέρεται και το εύρος τιμής των ομολόγων διαφόρων λήξεων, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα κλείσει την επόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να οριστούν και τα δ.σ. των ελληνικών τραπεζών, που θα ανάψουν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Το κείμενο του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι οι τιμές για την επαναγορά ομολόγων θα είναι έως την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου γεγονός που συνεπάγεται ότι οι τιμές μπορεί να είναι και αρκετά χαμηλότερες από το 33% που ήταν τη δεδομένη ημέρα. Ήδη οι δύο διεθνείς οίκοι (Morgan Stanley και Deutsche Bank), που έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το δύσκολο αυτό έργο της επαναγοράς, καλούνται μέχρι να βγει η ανακοίνωση να έχουν βολιδοσκοπήσει τα hedge funds για τις προθέσεις τους ως προς τη συμμετοχή, αλλά και να εκτιμήσουν το ύψος των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Τα hedge funds αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ με μέσο κόστος κτήσης περίπου τις 17 μονάδες βάσης. Οι ίδιες εκτιμήσεις θέλουν αρκετά από τα hedge funds να τοποθετήθηκαν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά της αγοράς (λίγο πριν τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις), με αποτέλεσμα να εγγράφουν σήμερα υπεραξίες οι οποίες φθάνουν και στο 160%. Η επαναγορά χρέους στη μέση τιμή των 28 μονάδων βάσης θα επιτρέψει στα hedge funds την κατοχύρωση αξιόλογων κερδών στην περίπτωση βέβαια που την αποδεχθούν.
express.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *