ροή ειδήσεων

Πρόστιμα και φυλακή σε όσους δεν κατέβαλαν δώρο

Με ανακοίνωσή του, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας παρέχει διευκρινήσεις σχετικά με τις ποινές που αποδίδονται σε όσους εργοδότες δεν έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα το Δώρο των Χριστουγέννων.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής...


«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ενόψει δε των εορτών των Χριστουγέννων και προκειμένου να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Χριστουγέννων καθορίζεται πάγια σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α/80). Συγκεκριμένα στην ως άνω ΚΥΑ, προβλέπεται ότι:

- Στο αρ.1, παρ.2 προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Χριστουγέννων 2012 είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού μέσα στο χρονικό διάστημα από 1-5-2012 μέχρι 31-12-2012.

- Στο αρ.3 παρ.1 ως βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου 2012, συγκεκριμένης δηλαδή ημερομηνίας (ΑΠ 1485/07). Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 10ης Δεκεμβρίου 2012, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως. Μεταγενέστερη της ημερομηνίας αυτής αύξηση αποδοχών δεν λαμβάνεται υπόψη.

- Στο αρ.10 παρ.1 ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων θα γίνει μέχρι της 21ης Δεκεμβρίου. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
- Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.8 παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με την διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. ΚΠΔ» .

Έπειτα από τα παραπάνω καθίσταται σαφές, ότι οι διατάξεις που αφορούν στο επίδομα εορτών Χριστουγέννων δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης και προαιρετικής εφαρμογής τους. Η συμμόρφωση των εργοδοτών στην κείμενη νομοθεσία είναι επιβεβλημένη, τόσο νομικά όσο και ηθικά.

Ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Κανδαράκης Μιχαήλ, καθώς και σύσσωμοι οι Επιθεωρητές Εργασίας, παραμένουν συνεπείς στο έργο και το ρόλο τους, υπερασπιζόμενοι την νομιμότητα στην αγορά εργασίας».

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/12/12 01:01

    για να δούμε τι θα δούμε.... Στο τέλος οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται το δώρο και θα τους χρωστάνε όλη την σαιζόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/12/12 01:31

    ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ???? ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ, ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ Κ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ Κ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ Κ ΔΩΡΟ? ΑΥΤΟΥΣ ΔΝ ΤΟΥΣ ΑΓΓΙΖΕΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος23/12/12 02:08

    δυστιχος παρα πολλη δεν εχουν παρει δωρο χριστουγεννων, κανεις δεν λεει τιποτα διοτι φοβουνται μην χασουν την δουλεια τους οπος ενας φιλος μου που εκτος οτι δεν περνει αδεια δεν την πληρονετε , δεν πηρε περσι δωρο και φετος του ειπε το αφεντικο αμα θελεις δωρο τοτε θα σου μιοσο τον μινιαιο μισθο σου κατα 200 ευρω διαλεξε και παρε. διστηχος τετιους εργοδοτες εχουμε στην ροδο να τους χαιρομαστε εμεις φταινε που τους αφηνουμε να μας εκμεταλευονται ετσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/12/12 10:08

      Κε γαμο τοισ ωρ8ωγραφείαισ.
      Ρε μεγάλε, γράψε μας τη λέξη "ανανας" να δούμε ποιό από όλα τα "α" θα γράψεις λάθος.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος23/12/12 02:13

    doulebo se metaforiki to afentiko mou den edose dora se kanenan legontas oti i epoxes ine diskoles.ama ton katagilo tha paro to doro alla sigoura meta apo mia bdomada tha psaxno gia doulia . distixos den mporeis na kaneis tipota den se kalibei pia i nomothesia me mia geri apozimiosi ama se apolisoun opos itan palia. tora se apolioun aneta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/12/12 10:07

      Ακριβώς λοιπόν επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, κάντην "γαργάρα" και κοίτα να κρατήσεις τη δουλίτσα σου. Θα έρθει η ώρα που το αφεντικό σου θα σε ανταμείψει όπως σου αξίζει.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος23/12/12 07:21

    ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΑΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/12/12 08:56

    gia ton filo 2.13!!!pes to onoma edo sto bloc!!kai θapame emeis!!!kai na sou plironei i den plironi!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/12/12 10:09

      Σιγά τα αίμματα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/12/12 23:52

      Enas apo tous polous . Κυπριάδης Ιωάννης

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος23/12/12 11:15

    Ντροπη σας Ζωάννου να μην πληρόνετε τους εργαζομενους
    Αισχος Ξεφτίλλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/12/12 12:45

    metaforiki dodekanisou 3 xronia oute adeies oute dora pasxa kai xristougenon oute iperories plironi kai mas exei me enanti kathe sabato gia na mpori na kanei aftos tin zooula tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/12/12 13:06

    Τ΄ακούς κύριε εισαγγελεα ή κάνεις τον αδιάφορο γιατί εσύ πληρώνεσε κανονικά και δε σε νοιάζει.
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΗΣ. Τώρα σωθήκαμε και απο αυτόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/12/12 13:49

    εισαγγελεα ? εισαγγελεα τι εινα ι τουτο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος23/12/12 14:07

    Το παιδι μου στα σχολεια του δημοσειου - το δικο του στα ιδιωτικα,εγω με 1200 cc kai σκεφτομαι τα τελη κυκλοφοριας - εκεινος με 3000 cc,εγω με τραπεζι τα χριστουγεννα με 20 ευρο- αυτος δεν υπολογιζει,αυτος οταν θα λεει Χρονια πολλα με Υγεια αραγες εγω θα ζω ακομα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος23/12/12 17:44

    εμενα που το αφεντικο μου δεν εχει να μου δωσει και το γνωριζω απο πρωτο χερι εφοσον εγω του κραταω τα βιβλια να τον καταγγειλω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/12/12 19:30

      Βεβαίως να τον καταγγείλεις, εκείνος θα μπει στη φυλακή και εσύ και οι συνάδελφοι σου στο ταμείο ανεργίας. Είναι να το ρωτάς? Εδώ και τώρα καταγγελία.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/12/12 20:58

      Τωρα δεν παιρνεις τιποτα εκει τουλαχιστον ανεργια,να κανετε και ομαδικα μια δικη να του παρετε το σπιτι

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος23/12/12 22:47

    Η μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι αδίκημα. Το να είσαι απλήρωτος 4 μήνες ενώ σου έχει βγει ο @@@@ για να βγάλει το ξενοδοχείο κέρδη, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος26/12/12 02:40

    δεν έχω λόγια για αυτό που συμβαίνει!
    προς Κολύμπια μεριά, νέο ξενοδοχείο έχει απλήρωτο το προσωπικό... απο τον σεπτέμβριο και μετά... αδεια - δώρο ούτε συζήτηση.... δεν υπάρχει τίποτα...
    άραγε ο εισαγγελέας τι κάνει???

    αλλά που να φτάσει και αυτός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *