ροή ειδήσεων

ΕΣΡ: Για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Αναφορικά με τις φημολογούμενες εξαγγελίες για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, εφέτος και 2η Κυριακή κατά τη διάρκεια των εορτών και συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 και προκειμένου...
να ξεκαθαριστεί η σύγχυση που προκαλείται στην αγορά, από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου διευκρινίζεται ότι μόνον εάν υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη συγκεκριμένη ημέρα, τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν, βάσει του Β.Δ. 750/1971 αποκλειστικά και μόνον την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και εν προκειμένω την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012.

Ρόδος 17 Δεκεμβρίου 2012
Εκ του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου

--------------------------------------------

Ρόδος 13 Δεκεμβρίου 2012
Αριθ. Πρωτ.: 1744

Προς: Βουλευτές Δωδεκανήσου
κ. Βασίλειο Υψηλάντη
κ. Μάνο Κόνσολα
κ. Δημήτρη Κρεμαστινό
κα Μίκα Ιατρίδη
κ. Δημήτριο Γάκη


Κοιν.: - Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου
κ. Φώτη Χατζηδιάκο
- Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
- Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού
Εμπορίου
- Ομοσπονδία Ε.Σ. Δωδεκανήσου
- Μ.Μ.Ε.

Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθ. 1743/13-12-2012 επιστολή διαμαρτυρίας του συλλόγου μας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πρόθεσή του να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τμ όλες τις Κυριακές του έτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ζητάμε επιτακτικά από σας να στηρίξετε πραγματικά την αγορά και τις αποφάσεις των θεσμοθετημένων συνδικαλιστικών οργάνων του εμπορίου και να μην υιοθετήσετε με κανένα τρόπο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ώστε να εμποδιστεί το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και των εμποροϋπαλλήλων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΠΑΝΟΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

------------------------------------------------------

Ρόδος 13 Δεκεμβρίου 2012
Αριθ. Πρωτ.: 1743

Προς: Υπουργό Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,
Μεταφορών & Δικτύων
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Αθήνα

Κοιν.: - Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού
Εμπορίου
- Ομοσπονδία Ε.Σ. Δωδεκανήσου
- Μ.Μ.Ε.

Κύριε Υπουργέ,

Mε πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τμ όλες τις Κυριακές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Με την απόφαση αυτή επισπεύδεται ο αφανισμός της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση και να αντέξει το ασήκωτο βάρος του ανταγωνισμού.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς ύφεσης, με την ανεργία να ανέρχεται στο 27%, με μισθούς πείνας που δεν αρκούν ούτε για τα απαραίτητα αγαθά διαβίωσης, τους αβάστακτους φόρους και τα χαράτσια, δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

Λαμβάνοντας δε υπόψη το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι, πιστεύουμε ότι, η προσπάθειά τους να αντέξουν την αυξημένη πίεση μίας εβδομάδας χωρίς ξεκούραση, θα συντελέσει στη διάλυση της ελληνικής οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής.

Μία διάταξη εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop αλλά δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός του όρου «αλυσίδα» ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγματος τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν χώρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 250 τμ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για καθολικό άνοιγμα.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τ.μ.) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι!

Σας καλούμε να πάρετε ΑΜΕΣΑ πίσω την απόφασή σας αυτή, να επιδιώξετε διάλογο με τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να ακούσετε τις προτάσεις και τις θέσεις μας και όχι μονομερώς να αποφασίζετε εσείς για τον αφανισμό μας.

Να γνωρίζετε ότι θα μας βρείτε απέναντι σας, σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε τις παράλογες προθέσεις του Υπουργείου σας και οι αντιδράσεις μας θα είναι δυναμικές.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΠΑΝΟΣ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *