ροή ειδήσεων

Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης από την Cleary Gottlieb Steen and Hamilton LLP

Άρθρο του Γιώργου Χατζημάρκου 
Έχω μία παράξενη εμμονή με τις τεχνικές λεπτομέρειες μίας συμφωνίας, ελάττωμα που επιδεινώθηκε από τότε που χειρίστηκα την συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Ryanair, και αυτό με οδήγησε...
στο να ξοδέψω λίγο χρόνο διαβάζοντας την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την έγκριση των Σχεδίων των Συμβάσεων Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πραγματικά, είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε δεν προέρχεται από τα ανώτερα κλιμάκια του Χρηματοπιστωτικού τομέα να κατανοήσει όλες τις έννοιες αλλά και την διαδικασία που περιγράφεται μέσα σε αυτές τις συμβάσεις. Η ανωτέρω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε για την υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup την 27η Νοεμβρίου 2012 και αφορά κυρίως την επαναγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου για την μείωση του Ελληνικού χρέους.

Η σύμβαση που περιγράφεται στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τροποποιείται η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης που υπεγράφη στις 15 Μαρτίου 2012, αναφέρει μία πρόσθετη απαίτηση του EFSF ως προϋπόθεση για κάθε εκταμίευση.

Είναι αυτή της έκδοσης ενός Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης (Certificate of Compliance) υπογεγραμμένο από τον Νομικό Σύμβουλο του Ελληνικού Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών. Εκτός από το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ενοχλείται ( δεν είναι σίγουρο ) από τον τίτλο αυτού του Πιστοποιητικού, διότι θα μπορούσε εύκολα να μην λέγεται Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης αν δεχθούμε ότι ως τίτλος είναι υποτιμητικός για ένα κυρίαρχο Κράτος, υπάρχει και ένα δεύτερο έγγραφο που τίθεται ως προϋπόθεση για την κάθε εκταμίευση και που ουσιαστικά θα επιβεβαιώνει και αυτό, αλλά με συντάκτη όχι πια το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αλλά έναν τρίτο φορέα, ότι η Ελλάδα έχει «συμμορφωθεί».

Αφού ξεπεράσουμε το ψυχολογικό μέρος του Πιστοποιητικού Συμμόρφωσης μετά είναι σχετικά εύκολο να δεχθούμε ότι και κάποιος τρίτος πρέπει να βεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει «συμμορφωθεί».

Λογικό, θα πουν κάποιοι. Πώς να εκταμιεύσει το EFSF χωρίς την σιγουριά της «συμμόρφωσης».

Τώρα, ποιος θα ήταν λογικό να έχει την ευθύνη έκδοσης αυτού του δεύτερου εγγράφου ; Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τρόικα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή τέλος πάντων κάποιος άλλος φορέας ή όργανο με θεσμικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απαντούσε κάποιος αφελής.

Όχι, το EFSF πριν από κάθε εκταμίευση θα πρέπει να έχει πάρει και ένα δεύτερο έγγραφο-γνωμοδότηση “σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας με τους εφαρμοστέους όρους και προϋποθέσεις των δανείων και ομολόγων” από την δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton.

Μάλιστα. Μία δικηγορική εταιρεία, από τις μεγαλύτερες στην Wall Street, η Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, θα γνωμοδοτεί και αυτή, δεσμευτικά, “σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας με τους εφαρμοστέους όρους και προϋποθέσεις των δανείων και ομολόγων” όπως επακριβώς αναφέρεται στην Σύμβαση.

Αν λοιπόν έχεις καταπιεί το Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (ως προς τον τίτλο πάντα ! ) δεν σου μένει παρά να καταπιείς και την μεγάλη δικηγορική εταιρεία (Big Law Firm) που αναμφισβήτητα έχει την εμπειρία για το έργο που της ανατέθηκε όπως προκύπτει από μία, ακόμη και πρόχειρη, μελέτη του βιογραφικού της και του πελατολογίου της.

Στο κάτω-κάτω, δεν είναι και λίγο να είσαι Συμμορφωμένος και μάλιστα να έχεις και την πιστοποίηση της Cleary Gottlieb Steen and Hamilton !

Υ.Γ. : Για όποιον κακόπιστο σκεφθεί τι θα μπορούσε να γίνει στη υποθετική περίπτωση που η Ελλάδα καίγεται για κάποια δόση και κάποιος άλλος πελάτης της Cleary Gottlieb Steen and Hamilton έχει να κερδίσει από την καθυστέρηση της εκταμίευσης, η απάντηση είναι ότι δεν γίνονται αυτά στην Cleary Gottlieb Steen and Hamilton.
 


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *