ροή ειδήσεων

Να γιατί στο MEGA και το SKAI δεν θα ακούσετε ΠΟΤΕ είδηση για την Ισλανδία

- “Η διαφορά είναι ότι στην Ισλανδία αφήσαμε τις τράπεζες που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν να χρεωκοπήσουν. Όπως θα γινόταν με κάθε ιδιωτική εταιρεία. Εμείς δεν δώσαμε χρήματα των φορολογουμένων...
για να τις σώσουμε. Το κράτος και οι πολίτες δεν έχουν καμμια υποχρέωση να αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτή”!!

Πάνε 4-5 χρόνια από τότε που η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα που “κατέρρευσε”, ως επακόλουθο της σκηνοθετημένης “κρίσης”. Τα μετέπειτα γεγονότα έδειξαν οτι η Ισλανδία ήταν ….απλώς το πειραματόζωο πάνω στο οποίο έγινε το μεγάλο πείραμα για το πως διαλύεις εν μια νυκτί μια χώρα με υψηλό βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Πώς όμως η Ισλανδία αντιμετώπισε το κραχ και σε τί κατάσταση βρίσκεται σήμερα;

- Νέο Σύνταγμα από τους πολίτες
Με μια πρωτοφανή για τη σύγχρονη Ευρώπη συλλογική διαδικασία και συμμετοχή των πολιτών αναθεώρησε πλήρως το Σύνταγμά της. Το νέο σύνταγμα εκπονήθηκε από μια Συντακτική Συνέλευση την οποία αποτελούσαν 25 πολίτες οι οποίοι εκλέχθηκαν με καθολική ψηφοφορία ανάμεσα σε 522 υποψηφίους. Προβλέπει το δικαίωμα στην πληροφόρηση, την πρόσβαση του κοινού στα επίσημα έγγραφα (άρθρο 15), τη δημιουργία μιας επιτροπής για τον έλεγχο της λογοδοσίας της κυβέρνησης (άρθρο 63), το δικαίωμα για άμεσες διαβουλεύσεις (άρθρο 65). Μόλις το 10% των ψηφοφόρων μπορεί να ζητήσει δημοψήφισμα για νόμους που ψήφισε η Βουλή, καθώς και για το διορισμό του πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο.

- Surprise! Η Ισλανδία δεν έσωσε καμμία χρεωκοπημένη Τράπεζά της
Τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες οι Τράπεζες διασώθηκαν με τα λεφτά των φορολογουμένων, στην Ισλανδία έγινε ακριβώς το αντίθετο: Η Ισλανδία άφησε τις Τράπεζες να χρεωκοπήσουν (όπως κάθε ιδιωτική εταιρεία) και επιπλέον θέσπισε νέους και πολύ αυστηρούς κανόνες που ισχυροποίησε το δίχτυ ασφαλείας των πολιτών απέναντί τους. Τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είχαν σαν πρώτο μέλημα την “αποπληρωμή των διεθνών πιστωτών” η Ισλανδία επέβαλε ένα αυστηρότατο προσωρινό πλαίσιο ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων.

- Oι υπεύθυνοι στην ψειρού
Η Ισλανδική δικαιοσύνη δίκασε και έστειλε στη φυλακή πολιτικούς, τραπεζίτες και όποιον άλλον συμμετείχε στο πάρτυ. Ένας ειδικός εισαγγελέας ανέλαβε την δικαστική διερεύνηση των ενόχων για την κρίση και έστειλε στη Δικαιοσύνη τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους που προκάλεσαν την κατάρρευση του ισλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στην προσπάθειά του αυτή είχε τη συνδρομή ενός πρώην υψηλόβαθμου αστυνομικού που ήταν ειδικός στον εντοπισμό επικίνδυνων εγκληματιών.

- Νέα Κοινωνική Πολιτική
Ψηφίστηκαν αυστηρότατοι νόμοι που αύξησαν θεαματικά την προστασία του κοινωνικού συνόλου από μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα. Ήδη η Ισλανδία κατέχει το αυστηρότερο “δίχτυ κοινωνικής προστασίας” των πολιτών της από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ακόμα, έχει πλέον τους ισχυρότερους νόμους για θεσμούς όπως η ελευθερία της πληροφόρησης παγκοσμίως!

- Τα αποτελέσματα
Το φοβερό είναι οτι με όλα αυτά, η Ισλανδία όχι μόνο δεν έχει πλέον ύφεση αλλά έχει κάνει εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο: Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε ύφεση, η Ισλανδία παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 2,1% το 2011 και 2,7% για το 2012, με το ποσοστό ανεργίας να είναι μόλις 6%!!! Η χώρα μάλιστα κατάφερε να κάνει πρόωρη αποπληρωμή του χρέους της προς το ΔΝΤ. Ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ (που προηγουμένως είχε “προβλέψει” καταστροφή) αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει την Ισλανδία ως “ένα σημαντικό μάθημα στους καιρούς της οικονομικής κρίσης”.

Το οικονομικό θαύμα της Ισλανδίας εξηγείται με τα παρακάτω απλά λόγια του Προέδρου της Ισλανδίας, Olafur Grímsson:

- “Η διαφορά είναι ότι στην Ισλανδία αφήσαμε τις τράπεζες που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν να χρεωκοπήσουν. Όπως θα γινόταν με κάθε ιδιωτική εταιρεία. Εμείς δεν δώσαμε χρήματα των φορολογουμένων για να τις σώσουμε. Το κράτος και οι πολίτες δεν έχουν καμμια υποχρέωση να αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτή”.

Αμάν το Μάτι μου.
πηγή


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος8/12/12 22:35

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους στάθηκε στο ύψος του όχι σαν τον δικό μας την μαριονέτα που καταξευτήλισε κάθε νόημα δημοκρατίας στον τόπο που την γέννησε. Αλλωστε ήταν και αυτός τότε με τον Αντρέα "δώστα όλα" και κατάντησαν την Ελλάδα εδώ που είναι ΄τωρα.... για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/12/12 08:34

    re papares to idio imaste me 500000 katikous me 10 ekatomiria ke me 1000 me 2000 nisia paliopapares me tis malakies sas .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/12/12 12:01

      Nai re filaraki.O plythismos den paizei kanena rolo.H dhmokratia ekei yparxei pragmatika.edo den exoume dhmokratia.eides oti akoma kai se kairo krisis vazoune apotyxymenous vouleytes se dhmosious organismous.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/12/12 01:27

    Η διαφορα μας με τους ισλανδους είναι ότι οι άνθρωποι συμμετέχουν στα κοινά και απαιτούν ενώ εδώ εμείς σκεφτόμαστΕ πως να σκοτώσουμε την κατσίκα του γείτονα και να σώσουμε η κάθε τάξη το δικό μας κόλο εάν κάτσεις να παρακολούθησης λίγο τηλεόραση θα ανακάλυψεις ότι είμαστε Βαβυλωνία όλοι μιλάνε αλλά ο καθένας σε άλλη γλώσσα με αποτέλεσμα να μη καταλαβαίνεις τίποτα .Π.χ οι δικαστικοί λένε να μη κόψετε το δικό μας μισθό γιατί μπλα μπλα οι μπάτσοι το ίδιο οι φαρμακοποιοί τα ίδια και ούτω καθεξεις .το σωστότερο πράγμα που άκουσα ήταν από ξένο οικονομολόγο σε ξένο κανάλι βέβαια ο οποίος είπε το εξής η κρίση στην Ελλάδα είναι τεχνητή και οι έλληνες πρέπει να ξεσηκωθουν να διώξουν τις κυβερνήσεις που πηδιουνται με την Goldman Sachs και όλες τις υπόλοιπες τράπεζες η να ξαπλώνουν και να απολαύσουν το γαμησι εμείς μάλλον διαλέξαμε το δευτερο και το χειρότερο είναι ότι για νΑ μη καταλάβουν ότι όχι μόνο γονατισαμε να μας πηδήξουν αλλά μας αρέσει κιόλας το παίζουμε άντρες πατριώτες φασίστες ότι θα γαμησουμε τους ξένους κλπ .δυστυχώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας λυπάμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *